Verdidebatt

Romfolket – sjikane, seiglivede myter og toleranse

En kveld på T-banen lærte meg at ikke alle i Oslo møtes med respekt, og at vi sammen må arbeide mot fordommer og for at alle mennesker i byen skal erfare verdighet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da jeg en kveld i januar tok banen hjem, satte det seg noen representanter fra romfolket satte seg rundt meg. De hadde vært ute på gata og tigget penger, og så slitne og kalde ut. Ut av det blå begynte en mann å skjelle dem ut. ”Kom dere hjem”, ”Ta pengene deres og forsvinn”, ropte han aggressivt og truende.

Mitt stopp kom, og da jeg akkurat hadde gått av vogna, kjente jeg en arm på skuldra. En av tiggerne hadde sett meg legge de gode, varme skinnhanskene mine igjen i setet og ville gi meg dem. Selv hadde han bare noen kalde, strikkede vanter.

For meg ble dette en viktig påminnelse om at det finnes en gruppe i Oslo som alt for ofte møtes uten respekt – og at vi sammen må arbeide mot fordommer og for at alle mennesker i Oslo skal erfare verdighet.

”Rotter og skadedyr”

Sjikaneringen på t-banen denne kvelden er dessverre ikke enestående. Romfolket er den etniske minoriteten i Europa som i størst grad blir utsatt for diskriminering. I land som Ungarn, Bulgaria, Tsjekkia og Romania er de utsatt for regelrett forfølgelse. Land som Frankrike og Italia har også gått spesielt hardt frem mot romfolket. Tidligere statsminister Silvio Berlusconi kalte dem ”ondskapens hær” og hans regjeringspartner Lega Nord lovet å jage romfolket ut av Italia, om nødvendig med våpen. I Sverige har det blitt avdekket at romfolk møter betydelig diskriminering på restauranter og i supermarkeder, opplever forskjellsbehandling på skolen og i arbeidslivet og har vanskelig med å få leid en leilighet. Stockholm-politiet kastet 26 romfolk ulovlig ut av Sverige fordi de hadde spilt gatemusikk og tigget penger. I Danmark har myndighetene nektet organisasjoner som får statsstøtte å gi hjelp til romfolk eller andre hjemløse øst-europeere, ifølge Aftenposten.

Også i Norge møtes romfolket med stor fremmedfrykt. Et kjapt søk på sosiale medier som Facebook og Twitter viser at sterkt negative holdninger til romfolket er utbredt. Eksempelvis fikk Facebook-gruppa ”Få tiggerne ut av Kristiansand”, som i stor grad var rettet mot romfolket, svært mange tilhengere – deriblant profilerte lokalpolitikere. På gruppas diskusjonsforum ble tiggerne omtalt som ”rotter og skadedyr” og det ble oppfordret til å skyte dem.

Trenger kunnskap

Kunnskapsmangel og seiglivede, negative myter bidrar til denne fremmedfrykten: Romfolket stjeler, lyver og er ikke til å stole på, sier fordommene. Skal vi lykkes bedre med integreringen av romfolket, trenger mer kunnskap og knuse flere myter. Skolen har en nøkkelrolle i så måte. Media en annen. Lokalavisen DittOslo bidro til å spre fordommer om da de i fjor skrev at romfolket ”spiser hunder og bæsjer i buskene”. Heldigvis bidro flere medier til at artikkelen ble grundig plukket fra hverandre og avkledd.

Uten at vi kommer fordommene til livs og skaffer oss mer kunnskap, er det vanskelig å ta tak i de reelle utfordringene som knytter seg til romfolket. For det er viktig at romfolk kommer i arbeid, får seg tak over hodet og at flere barna får skolegang.

I Spania eier om lag halvparten av landets rombefolkning egen bolig, tre av fire er i fast arbeid og så å si alle barna går på skolen. En av årsakene til suksessen, er at spanske myndigheter hjulpet unge og arbeidsledige romfolk til å få utdanning og utplassering i arbeidslivet. Dette viser at det er mulig å ta tak i de sosiale utfordringene som rom-miljøet har strevet med.

”Vi oppfatter ikke de som kommer hit som kriminelle, men som tiggere og arbeidssøkere”, sa kaptein i Frelsesarmeen, Knut Haugsvær, da de i fjor lanserte tiltak for romfolket, blant annet tilbud om overnatting vinterstid og egne kontaktsentre som gir råd og veiledning. Det er inspirerende å se hvordanideelle organisasjoner på gata i Oslo, slik som Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon, evner det som vi alle burde ha som mål: Å vise medmenneskelighet overfor mennesker som ofte har kommet hit for å slippe unna diskriminering, forfølgelse og dyp fattigdom i sine hjemland.

Vårt møte med romfolket, både som enkeltmennesker og som samfunn, er en test for hvor humane, tolerante og siviliserte vi egentlig er.

Erik Lunde, leder i Oslo KrFs bystyregruppe

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt