Hallgeir Reiten

215

Leger, samvittighet og regjeringssamarbeid

Mange KrFere ser rødt når Arbeiderpartiet bruker makten på en måte som oppfattes som overkjøring av trosfrihet og kirke. Om Arbeiderpartiet kjører hardt ut mot KrF på saker som abort og familie fram mot valget, vil det tvinge KrF mot høyre.

Publisert: 14. feb 2012

Helse- om omsorgsdepartementet har som kjent sendt ut et rundskriv, hvor man slår fast at fastleger ikke lenger kan reservere seg mot å utføre oppgaver som strider mot legens egen samvittighet.

LES OGSÅ HELGE SIMONNES: Ufølsom uttalelse

LES OGSÅ EDVIN SCHEI OG EILIV MELAND: Autoritært angrep på samvittighetsfriheten

Statssekretær Robin Koss i Helse- og omsorgsdepartementet følger i dag opp, og sier i et intervju med avisen Vårt Land at fastleger som ikke vil utføre oppgaver i strid med egen samvittighet, bør slutte.

Saken får tydelig fram betydelige verdiforskjeller mellom KrF og Arbeiderpartiet. Det er så en kan lure på om dette også er noe av hensikten med utspillet. Med tanke på et eventuelt politisk samarbeid mellom KrF og Arbeiderpartiet, er det helt klart fløyer i begge partier som ikke ønsker det.

Den enkleste måten å velte lasset med tanke på samarbeid, er å kjøre fram kontroversielle saker som ”fornærmer” det andre partiet og forsurer samarbeidsklimaet. Det får vi nok se eksempler på fra miljøer i både KrF og Arbeiderpartiet framover. Her ser vi i tillegg at en ekstern part, LLH, er i kulissene. De er igjen på banen med kraftig lobbyvikromhet mot departementet og har tydelig fått gjennomslag for sine innspill.

Ledelsen i både Arbeiderpartiet og KrF bør ha is nok i magen til å snakke sammen i fred og ro, og ikke la utenforstående og ytterfløyer i partiene ødelegge en historisk mulighet for samarbeid.

Legesaken er uansett en prinsipiell sak av så stor betydning for menneskerettigheter og trosfrihet at den bør tas gjennom hele rettssystemet til Høyesterett, om nødvendig helt til Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Jeg håper derfor at Norges Kristelige Legeforening går til rettssak mot staten med mål om å få dette stoppet.

Arbeiderpartiet og KrF må selvfølgelig ta stilling til hva en ønsker å gjøre med tanke på regjeringssamarbeid fram mot neste valg. Om en ønsker samarbeid, må en skape et klima som muliggjør det. Da må begge sider gi og ta. Så enkelt er det egentlig.

Mange KrFere ser rødt når Arbeiderpartiet bruker makten på en måte som oppfattes som overkjøring av trosfrihet og kirke. Alle i Arbeiderpartiet er selvfølgelig klar over at abort og familie er kjernesaker for KrF. Om Arbeiderpartiet kjører hardt ut mot KrF på saker som dette fram mot valget, vil det ganske enkelt tvinge KrF mot høyre. Det må man ta inn over seg.

For min del har jeg under tvil kommet til at jeg tror et samarbeid med Arbeiderpartiet er forsøket verdt for KrF. Det står jeg fortsatt ved. Men det er klart at saker som dette bør være viktige når KrF vurderer hvem man skal samarbeide med framover. Det går helt klart en grense for hvor mange kameler vi bør svelge for å komme i regjeringsposisjon.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Reservasjonsrett og behandlingsplikt

Publisert over 8 år siden

I dag er det slik at leger, som reserverer seg mot provosert abort, ikke skal være gynekologer eller arbeide ved kvinneklinikker.

Stadig flere gynekologer er kvinner.

Er det et negativt kvinnesyn (menneskesyn) som ligger bak samvittighetskvalene?

Sex (gender) løser ikke alle problemer. 

Først og fremst ikke skade.

Kommentar #2

Hans Edvard Tyve

4 innlegg  651 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Hallgeir Reiten. Gå til den siterte teksten.

For min del har jeg under tvil kommet til at jeg tror et samarbeid med Arbeiderpartiet er forsøket verdt for KrF.

Det kan så være, og slik det ser ut nå, har vel Krf allerede inngått en halvveis bindende avtale med Ap om samarbeid i neste runde på kammerset. Slik sett er kanskje utspillet fra Kåss en test på hvor sterkt limet i et slikt samarbeid er og på hvordan Krf-velgerne reagerer.

Jeg tror et samarbeid med Ap er det samme som aktiv dødshjelp for partiet. Krf vil sikkert få gjennomslag for en eller to signalsaker. Feks statskirkeordningen, videreføring av kontanstøtten slik den er i dag etc. Men i andre vesentlige ideologiske saker, vil de bli like overkjørt av AP som SP og ikke minst SV blir i dag. 

Kommentar #3

Hugo Pedersen

0 innlegg  1 kommentarer

Ta hensyn til Legers samvittighet

Publisert over 8 år siden

Jeg synes da at man skal respektere leger som ikke onsker aa henvise personer til abort og befrukning. men det er jo da leger som gjor disse handlingene og kan leve med det. saa det er da mulig aa ta abort og faa befrukning. heller opplyse hvor man kan faa disse henvisninger. Det og ta hensyn til hverandre vil gjore vaerden til et bedre sted.  

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
22 dager siden / 2889 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
28 dager siden / 2065 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
10 dager siden / 1101 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
24 dager siden / 613 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
9 dager siden / 573 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
3 dager siden / 463 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere