Verdidebatt

Nei til dødshjelpsturisme

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette er et innlegg hentet fra bloggen min som du kan lese her.

Endelig en gladsak! VG melder at Sveits ønsker å stoppe dødshjelpsturismen. Det skulle bare mangle. Etter at det er blitt fortalt historier om utenlandske stasborgere som kommer og dør i en bil på en parkeringsplass skulle jeg likt å møtt de som kaller det en verdig død.

I Norge har debatten rast siden Frp valgte å gå inn for en legalisering av døden på resept, men heldigvis har et flertall gått i mot. Og i Norge er også helsepersonell sterkt i mot å innføre aktiv dødshjelp og minner oss ofte på at noens rett til å dø blir andres plikt til å drepe.

De land som har legalisert eutanasi eller assistert selvmord har endt opp med å ta livet av mennesker som opplever seg som en byrde for familie og samfunn, eller av deprimerte mennesker.  Grensesettingen i for eksempel Nederland har vært flytende. Når eutanasi ble legalisert var det krav om at pasienten skulle ha en uhelbredelig tilstand, samt at pasienten skulle ha mindre en seks måneder igjen å leve. Nå er disse kriteriene utvidet til å gjelde kronisk syke, psykisk syke, "livstrette" mennesker og barn ned til 12 år.

Et samfunn med plass til alle kan ikke akseptere at noen former for liv, noen sykdommer, noen funksjonshemninger gjør livet så lite verdt at det er akseptabelt å avslutte det. Dersom en diagnose anses for å være kvalifiserende for eutanasi, sender det ut et signal om at det livet er mindre verdt. Det sender også ut et signal til pasienten om at vedkommende kan velge om ressursene skal brukes på han eller hennes behandling, eller på noe annet.

Jeg er stolt av at KrF har en annen løsning! Når mennesker ønsker å dø må de gis omsorg og hjelp så livslysten om mulig vender tilbake. Ikke hjelp til å avslutte livet. Når behandling og pleie ikke lenger kan helbrede har vi behov for en annen tilnærming til pasienten. Da snakker vi om livshjelp – god smertelindring, pleie og omsorg.

Løsningen på at mennesker ønsker å dø er ikke en giftsprøyte - det er å gi dem hjelp til å leve.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt