Kjetil Nilsen

55    735

Gode israelske krefter lover gjenoppbygging

Da fredssenteret Beit Arabiya ble lagt i grus av israelske myndigheter den 23. januar, var det for femte gang. Men alternative israelske krefter som støtter palestinernes rettighetskamp lar seg ikke knekke og vil bygge det opp igjen.

Publisert: 6. feb 2012 / 389 visninger.

Okkupasjonsmakten rev ikke bare fredssenteret – de gruset i tillegg syv beduinfamilers hjem denne januardagen i Anata Arab al-Jahalin på Vestbredden. I alt ble 52 mennesker hjemløse – av dem 29 barn. Netanyahu-regimet vil sørge for at det skal bli mange flere utover året ……

Reparerer skadene
Familien Abu Omar hadde fått sitt tidligere raserte hjem gjenoppbygget sommeren 2011 av Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) – denne israelske/jødiske organisasjonen som etter beste evne forsøker å reparere skadene som følger av israelske myndigheters destruktive okkupasjonspolitikk.

Israelske myndigheters rivningsiver av palestinske hjem; sisterner; skoler; og andre bygninger ble trappet kraftig opp i 2011 – nær fordoblet fra 2010. Etter årsskiftet har tendensen bare fortsatt i samme spor. Mens verdens øyne er rettet mot konflikter i andre områder av Midtøsten (det er symptomatisk at NRK har flyttet korrespondent-kontoret fra Jerusalem til Kairo), kan den israelske regjeringen uforstyrret intensivere den etniske rensingen på Vestbredden.

Fred og rettferdighet
Fredssenteret Beit Arabiya ligger i Anata, nordøst for Jerusalem. Det er et levende symbol på motstanden mot okkupasjonen og kampen for fred og rettferdighet. Beit Arabiya er også hjemmet til Arabiya Shawamreh, ektemannen Salim og deres syv barn. Fire ganger tidligere har hjemmet deres blitt gruset – gjenoppbygget hver gang av ICAHD med hjelp fra israelske, palestinske og internasjonale fredsaktivister. Nå er det altså revet nok en gang.

- Dette virker som et bevisst forsøk fra israelske myndigheters side på å prøve ta motet fra ICAHDs arbeid for gjenoppbygging av grusede palestinske hjem. Men det er nytteløst, forsikrer ICAHD-direktør Jeff Halper på organisasjonens hjemmeside.

Kampen fortsetter
Han ser likevel på angrepet den 23. januar mot de palestinske familiene, som meget alvorlig: Syv hjem og flere bygninger som ga ly til husdyra, ble lagt i grus. Anslaget hadde tydelig som målsetting å ramme selve livsgrunnlaget for disse okkuperte familiene – fordrive dem. Og det er som om okkupasjons-myndighetene vil etterlate seg en klar beskjed om at: Vi – de israelske militære styrker – vil reagere håndfast og med uinnskrenket bruk av vold mot ethvert forsøk på felles kamp fra israelere og palestinere mot okkupasjonen.

Jeff Halper lover likevel at den ikke-voldelige kampen mot okkupasjonen vil fortsette og at ICAHD er klare for å gjenoppbygge Beit Arabiya nok en gang. Det samme gjelder huset til Abu Omar familien og husene til hele beduinklanen Abu Mousa. 


Ødeleggelse av eiendom på okkupert område er i strid med Folkeretten. FNs Humanitarian Coordinator for de okkuperte palestinske områdene (UNHC), Maxwell Gaylard, besøkte de raserte hjemmene den 27. januar og krevde øyeblikkelig stans i israelske myndigheters praksis med ødeleggelse av palestinske hjem.

 

 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
6 minutter siden / 1891 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
10 minutter siden / 2313 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
11 minutter siden / 1891 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
17 minutter siden / 1807 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
19 minutter siden / 2313 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
19 minutter siden / 1891 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
22 minutter siden / 1891 visninger
Ellen Lykke Trier kommenterte på
Eutanasi krever kloke avveininger
rundt 1 time siden / 778 visninger
Rune Holt kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 1 time siden / 1891 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 1807 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 2 timer siden / 1891 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 305 visninger
Les flere