Verdidebatt

"Kom deg vekk din jævla hore!"

De sa selvfølgelig masse annet stygt også, men det eneste jeg husker er opplevelsen av å med største selvfølgelighet og gjentatte ganger bli tiltalt som "en jævla hore" i min egen gate. Jeg vil ikke finne meg i at det skal være tillatt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Selv om jeg bor i en by, blir jeg veldig provosert når voksne menn urinerer på blomstene i bakgården min eller på husveggen vår. De få gangene noen har gjort akkurat dette idet jeg kommer forbi en sen kveldstime, så har jeg sagt ifra om hva jeg syns. Det skulle bare mangle, det er ikke noe vi ønsker i vårt nabolag. De gangene det har skjedd har det dreid seg om en eller annen gjest hos en eller annen nabo som syns det ble for langt å gå inn - og han blir en smule usikker når han blir tatt med buksa nede. Jeg er jo tross alt veldig skremmende i eksplosiv tilstand. Sist gang jeg var ute en sen vinternatt, kom jeg rett på to menn denne gang, som konverserte mens de lot vannet oppover naboens husvegg. Jeg syns virkelig ikke noe om det heller - og sa at det fantes andre steder å gjøre slikt. Da møtte jeg ingen fomlete dialog, men en maktdemonstrasjon som gjorde meg målløs. Mens de pakket inn stasen rett foran ansiktet på meg, skjelte de meg ut på et språk jeg aldri har lært og som jeg ikke greide å besvare. Det er mulig jeg lever svært beskyttet, men jeg har aldri blitt møtt med "din jævla hore!" som bærende argument før. De sa selvfølgelig masse annet stygt også, men det eneste jeg husker er opplevelsen av å med største selvfølgelighet og gjentatte ganger bli tiltalt som "en jævla hore" i min egen gate. Jeg vil ikke finne meg i at det skal være tillatt. Jeg antar at de var pakistanske. Jeg vet selvfølgelig at det finnes millioner av pakistanere som aldri ville tiltalt meg slik, det er ikke poenget. Jeg antar også at de var i 20-årene, var oppvokst i Norge og hadde gått på norsk skole, kanskje det er noe av poenget.

Når man oppdrar barn, lærer man som foreldre at uønskede reaksjonsmønstre kan forekomme i den grad man som oppdrager selv tillater det. Jeg skulle gjerne visst om det språket jeg møtte i gata kunne vært møtt på en konsekvent og bestemt måte da disse guttene var små og gikk på sin lokale skole. På en måte som var i samsvar med det vi vil oppnå - nemlig at det ikke er akseptabelt, overhodet! Det eneste jeg tilslutt greide å si før jeg klokelig trakk meg unna to aggressive fremmede menn, var at de burde lære seg ordentlig norsk. Jeg mente selvfølgelig folkeskikk, men det var ordene og måten de tiltalte meg på jeg intuitivt reagerte mest mot.

Og når jeg tenker meg om har jeg kanskje opplevd å bli kalt noe slikt en gang før - men da opplevde jeg det ikke som så truende. Jeg jobbet på en barneskole for 10-15 år siden, og noen av barna kunne bruke et slikt språk - mot medelever i friminuttet og mot kvinnelige lærere. Jeg var bare vikar og husker ikke hva vi gjorde med slikt - antakelig ikke så veldig mye. Men når jeg tenker meg om kunne det jo være de samme guttene som nå var blitt voksne og som jeg opplever truet meg med det samme språket rett utenfor mitt eget hjem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt