Verdidebatt

Tidlig ultralyd

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Om lag 200 000 funksjonshemmede ble gjennom Nazi perioden drept. Grusomhetene fant sted dels på sykehus og dels ved gasskamre. Som vi vet var målet å skape det perfekte mennesket – hva nå det skulle være. Personer som ikke passet inn i storfellesskapet ville de rense bort. Et ufattelig brudd på verdiene som i etterkant er nedfelt i menneskerettighetene og som senere også er stadfestet i FNs konvensjon og funksjonshemmedes rettigheter. En konvensjon som Norge paradoksalt nok enda ikke har ratifisert. En internasjonal konvensjon som nettopp understreker funksjonshemmedes rett til samme borgerrettigheter som en hver annen borger, en viktig understrekning ikke minst fordi vi vet at funksjonshemmede skules, gjemmes fordi familiene skammer seg over dem. Presseoppslag fra har vist at det samme skjer i vårt eget land – derfor er konvensjonen også viktig i Norge.

Vi står midt oppe i debatten om tidlig ultralyd. Kunnskapssenteret for helsetjenesten har samlet landets eksperter og deres konklusjon er entydig – det er ingen helsegevinst ved tidlig ultralyd. Det sikreste resultatet er å finne fostre med Downs Syndrom. Erfaringer fra andre land viser at konsekvensen ved slike funn er at slike fostre blir abortert.

Det er langt fra riktig å sammenligne Nazi tysklands grusomheter mot funksjonshemmede med debatten om tidlig ultralyd. Men konsekvensen om tidlig ultralyd blir innført kan bli den samme. De som ikke passer inn blir luket bort før livet har startet. Vi står i fare for selv om bygge opp et ideal hvor det perfekte og normale er de som får livets rett og mulighet. For debatten om tidlig ultralyd knyttes til de som bare betraktes som en byrde, og den gang som nå betraktes som uproduktive.

For oss i Handikapforbundet vil det være et paradoks om begrensede helseressursene i Norge skal brukes til å luke ut. Fokuset må heller ligge på hvordan ulike mennesker og deres familier kan få ressurser og bistand til å leve selvstendige liv – være fullverdige samfunnsborgere. Internasjonalt ser vi fremvekst av hatvold både mot funksjonshemmede og kvinner med funksjonshemmede barn. Slike reaksjoner og utslag må slås tilbake. Den eneste måten er i handling understreke verdigheten og menneskeverdet til den enkelte.

Dette innlegget ble fremført under minnemarkeringen for Holocaust på Akershuskaia i Oslo 27. januar der Lein bidrog sammen med den jødisk representant, en representant for de homofile og en representant for romfolket, i tillegg til statsminister Jens Stoltenberg.)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt