Kjetil Hope

62    166

To Sko: Destruktiv Kristen Organisasjon

Jeg ble nylig gjort oppmerksom på en organisasjon kalt To Sko, en organisasjon jeg oppfatter som relativt destruktiv.

Publisert: 29. jan 2012 / 3422 visninger.

De beskriver seg selv slik:

"Stiftelsen TO SKO ønsker å oppmuntre til gjenforening av ektepar, selv etter separasjon eller skilsmisse."

 Dette er i og for seg ikke et dårlig mål, dersom et fraskilt par finner sammen igjen og små barn slipper å feire annenhver jul på forskjellig steder. Jeg er ikke motstander av gjenforening av tidligere ektefolk.

Imidlertid forfekter organisasjonen enkelte standpunkter som kan virke litt ekstreme. De nekter for at det eksisterer noe som heter skilsmisse. Uansett hvordan ekteskapet var må du stå fast, og du blir ikke skilt før en av dere dør. Det hjelper ikke at du var gift med en voldsmann, en lystløgner, en notorisk utro, ekteskap er ekteskap. Det kan ikke brytes. Dette betyr selvsagt at dersom du bryter ut av et voldelig ekteskap, må du på en eller annen måte jobbe for å komme inn i det igjen.

Det betyr også at dersom din ektefelle finner en annen og skiller seg fra deg kommer du til å dø som en ulykkelig, sexløs, kjærlighetsløs person. Alt du kan gjøre er å be om at ektefellen din finner tilbake.

Dette betyr selvsagt også at dersom du bryter ut fra et destruktivt ekteskap, har du syndet. Jeg snakket med en mann som fortalte at da kona fant en annen trakk han seg umiddelbart fra alle verv i menigheten, siden han ikke var verdig. Kona hadde gått fra ham, altså hadde han syndet mot Gud. At denne organisasjonen har bidratt til at mange mennesker har opplevd skam og et liv på vent er jeg overbevist om.

Men la oss se på hva organisasjonen skriver selv (deres tekst i tykk skrift):

FAKTA  OM  GJENOPPRETTELSE AV EKTESKAP

1. Ikke forvent at mennesker forstår deg eller støtter deg!

Gud har gitt denne byrden og dette oppdraget å stå med Ham og be for din ektefelle, til deg, ikke til andre. Derfor må du først søke din støtte hos Gud og ikke hos mennesker.

2. Fra den dagen du velger å stå i tro for din ektefelle, blir du bombardert med angrep fra fienden. Forvent fristelser du ikke hadde tenkt på. Forvent at omstendighetene blir verre. Vit at nå er du og din familie et mål for Satan og alle onde krefter for å friste deg på ulike måter til å gi opp. Hvis du blir bombardert med Satans angrep så er Kristus din klippe. Bare han kan beskytte deg fra ethvert angrep. ”Den som tilgir, tilgir også jeg. Ja, hvis jeg i det hele tatt har noe å tilgi, har jeg for Kristi ansikt tilgitt det for deres skyld, så ikke Satan skal få bedra oss. For vi vet hva han har i sinne.”

2 Kor.2, 10 og 11

Hvis andre mennesker forsøker å gi deg støtte, hjelper deg videre eller inviterer deg på singletreff i menigheten er de altså i ledtog med Satan.

3. Husk alltid på at dette er en åndelig kamp og at åndelige kamper bare kan vinnes med åndelige våpen. Det å følge et sekulært ekteskapsprogram er som å gå i Irak-krigen med vannpistol.

Pass deg for de velmenende humanistene og majoriteten av kristne. De kan ikke hjelpe deg, det kan bare medlemmene i denne lille sekten.

4. Din elskede er tatt til fange av Satan for at han skal gjøre hans vilje. De sårede ord og handlinger kommer fra fienden og ikke fra din ektefelle. Husk Satan er all løgnens far, ikke forvent å høre sannhet fra din bortkomne ektefelle.

5. En dag vil ektefellen din få høre om at du har forandret deg fordi du begynte å søke hjelp hos Gud alene for gjenopprettelse av ekteskapet ditt. Din ektefelle vil bli tiltrukket av freden du har på tross av omstendighetene. Søk denne freden gjennom et nært og kjærlighetsfylt fellesskap med Jesus Kristus. Freden som tiltrekker kommer fra Gud alene og ikke fra noe sekulær designet ekteskapsprogram.

Hør, hør. Snart vil din ektefelle få vite at du har forandret deg, du har nå innsett at hans/hennes vold, utroskap og alkoholisme egentlig var din feil. Så hva hvis ektefellen ikke kommer tilbake? Har du ikke tatt et tilstrekkelig oppgjør med deg selv? Dette minner litt om pyramidespillretorikk, om du bare oppsøker litt flere prospekter, plager litt flere venner så vil du til slutt bli rik. Dette gjør meg kvalm.

6. Husk at dette handler ikke om å overtale eller manipulere din frafalne ektefelle til å komme hjem for at du skal bli lykkelig! Dette er en kamp på liv og død for å redde din ektefelles sjel. Sluttresultatet blir enten himmel eller helvete alt etter hvordan din ektefelle stiller seg til Jesus.

Flott, true med at sjelen hans går fortapt om du bryter ut.

7. Det at du står i tro handler om mye mer enn du og din ektefelle. Det handler også om din familie, din omgangskrets, det handler om generasjonene etter deg og det handler om mennesker du ikke kjenner, men som legger merke til hvordan du lever og tar eksempel av ditt liv.

Jepp, spill på barna dere.

8. I de fleste tilfeller er det bedre for din ektefelle å bo hjemme enn å bo utenfor hjemmet. Skyves de ut av hjemmet, skyves de rett over i Satans territorium. Så lenge de bor hjemme kan du følge deres åndelige tilstand og be inn i det.

Jepp, det er bedre at han drikker seg full hver kveld foran barna, at han banker deg opp hva dag og hun smeller og kjefter ved hvert middagsbord. Mye bedre. Tenk på barna, det handler jo om generasjonene etter deg. 

9. Forvent at din ektefelle forandres ved at de søker lindring for den smerten Satan påfører dem. Bli ikke vippet av pinnen om de bytter jobb, flytter til et nytt sted, får nye hobbyer eller at de inngår et ikke-pakts ekteskap med en annen.

Hvis du står fast vil Gud sørge for at du blir gift igjen med din ektefelle.

Ok? Så der de ikke flytter sammen igjen står du ikke fast nok? Bør de kanskje sette av flere timer om dagen til bønn?

11. Synd er årsaken til at alle ektefeller flytter hjemmefra uansett hva rådgivere ellerfamilieterapeuter sier. Din ektefelle kan ha et sex-, selvstendighets- eller egoismeproblem.  De kan ha fått en diagnose kanskje av en ekspert som aldri har møtt dem. De kan høre at de har midtlivskrise, kjemisk ubalanse eller bi - polære forstyrrelser. Uansett hva ekspertene sier så er synd problemet. Ekteskapet blir gjenopprettet når ektefeller slutter å finne menneskelige unnskyldninger for synd.(Er det ikke merkelig at noen kan gi din ektefelle diagnose uten å ha møtt ham/henne?)

Ikke hør på eksperter, bipolare forstyrrelselser er bare noe Satan har funnet for å ta fokuset bort fra synd. Det er alltid synd som er problemet, ikke hør på "ekspertene" som kaller ektefellen din for en sosiopat. Pass deg for verdslige mennesker, som har gått på verdslige skoler og lest verdslige forskere. Problemet er synd!

14. Det å stå i tro er ikke å fremsi en spesiell bønn, gå til spesielle møter eller snakke på en spesiell måte. Det må bli en livsstil. Vi må leve slik Jesus levde.Hvis du står i tro må du se hvor langt fra synden du kan leve og ikke eksperimentere med hvor nær verdens levemåte Gud vil tillate deg i å gå. Du skal bli lik Jesus og verdens levemåte skal mer og mer slippe taket i livet ditt. F. eks bør du spille musikk som hjelper deg, gir deg svar og støtter deg i stedet for å spille verdslig musikk.

Pass deg for den verdslige musikken! Husk, du skal jo forandre deg! Hvordan kan Beethoven, Beatles eller Lady Gaga får deg til å huske at det var du som syndet da du ble banket opp?

16. Hvis det blir ”for vanskelig” eller ”du ikke orker mer”(hva nå det betyr) og du gir opp, så er det ingenting som forandrer seg i livet ditt. Din ektefelle vil være den samme, det vil også omstendighetene dine være. Den eneste forskjellen er at du bekjenner ut ”noen tilfeller er for vanskelig for Gud”. Det er en bekjennelse som ikke er sann. Hvis du begrenser Gud i forhold til gjenforening av din ektefelle  vil du også måtte begrense Gud i enhver anledning du trenger ham i fremtiden.

Ingenting er umulig for Gud ! 

Pyramidelogikken igjen. Gir du opp må du gå tilbake til den gamle jobben din. Gir du opp blir dere ikke gift igjen og du....... synder!

22. Bortkomne kommer hjem!

Vi kom hjem ikke til mennesker som tar dette lettvindt med det å stå i tro,

men til dem som har et levende forhold til Jesus Kristus og som tar oppgaven alvorlig med å be ektefellen bort fra helvete .Vi kommer hjem til ektefeller som ikke ligger utslått av de forskjellige omstendigheter.Vi kommer hjem til ektefeller som ikke har satt deadlines for Gud eller for oss.Vi kommer hjem til ektefeller som er opptatt av å verne ektefellen fra baksnakk og det å avdekke ektefellens mange svakheter og feil.Vi kommer hjem til ektefeller som går hele veien. Må du starte i dag å bli en slik ektefelle som de bortkomne kommer tilbake til.

Som de fleste sikkert vet, var jeg nylig med i serien Omvend Meg. Jeg møtte mange reflekterte og oppegående kristne, og jeg vet at denne organisasjonen ikke er representativ. Likevel gjør det meg trist at To Sko skaper så mye sorg i menneskers liv. Fraskilte kaster bort år av livet de heller burde vært ute og møtt andre single, de gir dårlig samvittighet til mennesker som har opplevd noe vondt og de skaper et avhengighetsforhold til organisasjonen ved at andre kristne som ikke støtter dem settes i ledtog med Satan.

Det verste er likevel at de legger skylden på offeret. Dette virker som en organisasjon kristne bør holde seg langt borte fra.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Silje Pettersen Holand

51 innlegg  342 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Nei, off!! Det der er jo ikke bra i det hele tatt :( Snakk om å legge stein til byrden! Det der er farlig teologi! 

Svar
Kommentar #2

Arja Larsen

42 innlegg  989 kommentarer

Publisert nesten 6 år siden

Etter Jesu ord er ektefellets utroskap en akseptabel grunn for skilsmisse.  Og Paulus skriver: "Hvordan vet du, du hustru, om du kan frelse din ektemann? Eller hvordan vet du, du ektemann, om du kan frelse din hustru?" (1 Kor 7:16).

Altså deler organisasjonen byrder for andre mennesker som ikke har et bibelsk grunnlag. Jeg ser noe av det samme i klostervesenet. Det er et krav på "en helhjertethet" på 110 prosent.

Samtidig ser jeg at noen kan oppleve at det er Guds vei for dem å gjennomgå en slik kamp. Da står man i en personlig og levende tro foran Gud med sin sak, ikke i et organisert mønster for tro.

Jeg lurer på om en slik organisjon kan ha kommet av at noen har gått gjennom en slik troens kamp, opplevt den riktig, men gjør den feilen etterpå at for alle andre i en motsvarende situasjon er det bare denne ene veien å gå.

Jeg leste for noen år siden om en kvinne som gikk til sin prest i en fortvilet situasjon pga en voldelig ektemann. Presten veiledet kvinnen til å holde ut for ekteskapets skyld. Kvinnen lurte på om ekteskapet var viktigere enn mennesket. Og jeg tenker på Jesu ord: "Sabbaten ble til for menneskets skyld, og ikke mennesket for sabbatens skyld." Altså: Ekteskapet ble til for menneskets skyld, og ikke mennesket for ekteskapets skyld.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Lukas F. Olsnes-Lea kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
1 minutt siden / 411 visninger
Robin Tande kommenterte på
Å filme eit nasjonalt traume
41 minutter siden / 411 visninger
Torunn Arntsen Sajjad kommenterte på
Politikk og søskenbarnekteskap
rundt 1 time siden / 80 visninger
Erlend Torp kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 3576 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Mirakler som skjer i dag. De skal forkynnes
rundt 2 timer siden / 83 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3576 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 2 timer siden / 3576 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 2 timer siden / 492 visninger
Bjørn Blokhus kommenterte på
Glimt fra den sosialetiske vekkelsen
rundt 2 timer siden / 141 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Glad i seg selv som lesbisk, på kristen folkehøgskole
rundt 2 timer siden / 392 visninger
Les flere