Verdidebatt

Militæretikken og den avskyelige soldat

En triumferende og happy amerikansk snikskytter-soldat er fredagsstoff i VL. Hva slags militæretisk utrustning har denne selvtilfredse "Rambo-look-alike-killeren"?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

To viktige bidragsytere her hjemme - hva militæretisk grunnutdanning angår - er Bård Mæland og Paul Otto Brunstad og i 2006 kom boka "Militæretikk" der Mæland var medredaktør og skribent.

"Hvordan kan man bevare sin menneskelighet i det umenneskelige kaos som følger med krigshandlinger", er ett av flere viktige spørsmål boka fordyper seg i. I møte med vår snikskytter "buddy"/bøddel i VL (Chris Kyle) og "stars and stripes" soldater som urinerer på blodige Taliban lik, er fokuset og nødvendigheten av en bunnsolid militæretisk utrustning særdeles påkrevd!

Etter min oppfatning bør militæretikken innføres som eget fag i forsvaret og for soldater som skal tjenestegjøre i krigshandlinger vil f.eks en obligatorisk bestått eksamen i etikkfaget være et hinder som må passeres. Slik vil man kunne "beskytte" relativt unge mennesker, som kanskje er mer sulten på krigsopplevelser utifra eventyrlyst og adrenalinkicket, fremfor de ultra ekstreme ferdighetene og evner til klokskap - ikke minst på det etiske planet - som hviler på unge soldat skuldre.

Om kvelden den 12.mars 2006 forlot den 23 år gamle soldaten James Barker og tre medsoldater militærleieren sør for Bagdad, etter en runde med pokerspill og whisky. Tilsynelatende nøye planlagt og målbevisst bevegde soldatene seg inn i huset til familien Rashid al Janabi der mor, far og en datter under 10 år ble jaget inn i et soverom og deretter skutt. Da drapene var gjennomført voldtok alle soldatene familiens gjenlevende 14 år gamle datter, Abier Kassim Rashid al Janabi, før de også likviderte henne. For å skjule forbrytelsen ble alle familiemedlemmene dynket i bensin og den avskyelige brutalitetens punktum ble satt ved å sette fyr på likene..

Den påfølgende rettergangen endte med 90! års fengsel, hvorpå mulig løslatelse på prøve etter soning av de første 20 årene.

Når det poseres over drap - "jeg skulle gjerne drept flere", når det urineres på lik og når voldtekter av unge jenter og voksne kvinner blir daglige hendelser må årsaksforholdet rettes mot mer enn en mental kortslutning i en soldats liv. Det er nok skremmende mye mer å hente ved å se slik ondskap som et urovekkende og alarmerende signal om at soldatenes militæretiske grunnfundament er for mangelfull og hos enkelte krigførende nasjoner muligens nærmest fraværende.

Brunstad og Mæland har høstet internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid. Jeg vil gjerne uttrykke en bloggers takknemlighet for deres engasjement og iver etter å sette viktigheten av det militæretiske perpektivet i en soldats liv på det internasjonale kartet, også i håpet om andre nasjoners etterfølgelse. Men ved synet av killer Kyle og hans "krigsmanifest", er det derimot grunn til dyp bekymring for hva nye slagmarker måtte bringe.

Og som Paul Otto Brunstad selv formulerer det i Vårt Land, 28.september 2010:

"Også norske soldater blir sugd inn i ondskapen slik at den til slutt fremstår som tiltrekkende. Jeg vil likevel berømme forsvarsledelsen for å ha sett nødvendigheten av etikk-undervisning. Men etikken i dagens sekulære Norge  tematiserer ikke nok de virkelige eksistensielle spørsmålene knyttet til ondskapens iboende og forførende kraft.."

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt