Eirik Flikke

70    377

Militæretikken og den avskyelige soldat

En triumferende og happy amerikansk snikskytter-soldat er fredagsstoff i VL. Hva slags militæretisk utrustning har denne selvtilfredse "Rambo-look-alike-killeren"?

Publisert: 28. jan 2012 / 869 visninger.

To viktige bidragsytere her hjemme - hva militæretisk grunnutdanning angår - er Bård Mæland og Paul Otto Brunstad og i 2006 kom boka "Militæretikk" der Mæland var medredaktør og skribent.

"Hvordan kan man bevare sin menneskelighet i det umenneskelige kaos som følger med krigshandlinger", er ett av flere viktige spørsmål boka fordyper seg i. I møte med vår snikskytter "buddy"/bøddel i VL (Chris Kyle) og "stars and stripes" soldater som urinerer på blodige Taliban lik, er fokuset og nødvendigheten av en bunnsolid militæretisk utrustning særdeles påkrevd!

Etter min oppfatning bør militæretikken innføres som eget fag i forsvaret og for soldater som skal tjenestegjøre i krigshandlinger vil f.eks en obligatorisk bestått eksamen i etikkfaget være et hinder som må passeres. Slik vil man kunne "beskytte" relativt unge mennesker, som kanskje er mer sulten på krigsopplevelser utifra eventyrlyst og adrenalinkicket, fremfor de ultra ekstreme ferdighetene og evner til klokskap - ikke minst på det etiske planet - som hviler på unge soldat skuldre.

Om kvelden den 12.mars 2006 forlot den 23 år gamle soldaten James Barker og tre medsoldater militærleieren sør for Bagdad, etter en runde med pokerspill og whisky. Tilsynelatende nøye planlagt og målbevisst bevegde soldatene seg inn i huset til familien Rashid al Janabi der mor, far og en datter under 10 år ble jaget inn i et soverom og deretter skutt. Da drapene var gjennomført voldtok alle soldatene familiens gjenlevende 14 år gamle datter, Abier Kassim Rashid al Janabi, før de også likviderte henne. For å skjule forbrytelsen ble alle familiemedlemmene dynket i bensin og den avskyelige brutalitetens punktum ble satt ved å sette fyr på likene..

Den påfølgende rettergangen endte med 90! års fengsel, hvorpå mulig løslatelse på prøve etter soning av de første 20 årene.

Når det poseres over drap - "jeg skulle gjerne drept flere", når det urineres på lik og når voldtekter av unge jenter og voksne kvinner blir daglige hendelser må årsaksforholdet rettes mot mer enn en mental kortslutning i en soldats liv. Det er nok skremmende mye mer å hente ved å se slik ondskap som et urovekkende og alarmerende signal om at soldatenes militæretiske grunnfundament er for mangelfull og hos enkelte krigførende nasjoner muligens nærmest fraværende.

Brunstad og Mæland har høstet internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid. Jeg vil gjerne uttrykke en bloggers takknemlighet for deres engasjement og iver etter å sette viktigheten av det militæretiske perpektivet i en soldats liv på det internasjonale kartet, også i håpet om andre nasjoners etterfølgelse. Men ved synet av killer Kyle og hans "krigsmanifest", er det derimot grunn til dyp bekymring for hva nye slagmarker måtte bringe.

Og som Paul Otto Brunstad selv formulerer det i Vårt Land, 28.september 2010:

"Også norske soldater blir sugd inn i ondskapen slik at den til slutt fremstår som tiltrekkende. Jeg vil likevel berømme forsvarsledelsen for å ha sett nødvendigheten av etikk-undervisning. Men etikken i dagens sekulære Norge  tematiserer ikke nok de virkelige eksistensielle spørsmålene knyttet til ondskapens iboende og forførende kraft.."

 

 

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Oddbjørn Johannessen

146 innlegg  12078 kommentarer

Urovekkende

Publisert over 5 år siden
Eirik Flikke. Gå til den siterte teksten.

Jeg vil gjerne uttrykke en bloggers takknemlighet for deres engasjement og iver etter å sette viktigheten av det militæretiske perpektivet i en soldats liv på det internasjonale kartet, også i håpet om andre nasjoners etterfølgelse. Men ved synet av killer Kyle og hans

Et viktig innlegg, Eirik Flikke!  Jeg har selv aldri deltatt i noen krigsoperasjoner.  Jeg har ikke en gang vært i det militære.  Da jeg var i vernepliktig alder, var jeg erklært pasifist - med utgangspunkt i følgende to forhold:

1.  En overbevisning om at det femte bud hadde en absolutt gyldighet (du skal aldri slå ihjel).

2.  Krigens forrående virkning - en forståelse av at det ville være umulig å bevare sitt etiske kompass intakt under en krig.

I løpet av livet har jeg nok etter hvert forlatt skråsikkerheten på de fleste områder, og jeg har måttet innse at en at en absolutt pasifisme er problematisk å forsvare.  Det bør imidlertid være et selvsagt vilkår at alle som sendes ut i en krig, har fått en grundig etisk opplæring - at de så å si er sertifisert for å kunne bevare grunnleggende humanistiske verdier også i hardt pressede situasjoner.

Svar
Kommentar #2

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

In the army

Publisert over 5 år siden

Takker for responsen, Oddbjørn J.

Med Aftenpostens morgenutgave sist mandag fulgte det med et magasin til orientering om forsvarets  fornyelsesprosesser, under overskriften "INNSATS". Og mens en bispekåpe anno 2012 koster 300000 kr klinker det norske forsvaret til med nye pilothjelmer til rundt 1 million kr. pr. stk..

Viktigheten av etikkfaget i den militære grunnutdanningen har slik jeg ser det fått en mer fremskutt og prioritert plass enn tidligere, noe også dette magasinet gir inntrykk av.

Nå har ikke jeg detaljkunnskaper på området, men etter min oppfatning er etikk-biten hovedsakelig knyttet opp til feltprestkorpsets ansvarsområdet og befinner seg således i den tradisjonen. Spørsmålet da er om etikkfaget - og viktigheten av dens tilstedeværelse i en militær utdanning - er i ferd med å etablere seg også utenfor den kristne plattformen. (Men dette er det andre folk, i og utenfor det militære systemet, som har bedre kjennskap til enn meg.)

Men mitt syn på hvilket fundament og retning etikkfaget bør ha i en soldats liv vil likevel være at forsvaret har mye å hente - i tillegg til undervisning fra feltprestkorpset - at systemet i økende grad knytter seg opp til foredragsholdere fra "utsiden". Her kan f.eks filosof Lars H. Svendsen være et forslag til en person på forsvarets lønningsliste. Med boka "ONSKAPENS FILOSOFI" har han allerede overskriftene klare til fire forelesningersrekker:

1. HVA ER DET ONDE?

2.HVEM ER DEN ONDE?

3.HVORFOR GJØR VI DET ONDE?

4.HVORDAN BEKJEMPER VI DET ONDE?

Vår tidligere debattleder her på VD, Espen Utaker, har videreutdanning fra Forsvarets Høyskole - kanskje han (og eventuelt andre) har fordypende bidrag i sakens kjerne..?

 

 

 

Svar
Kommentar #3

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

In the army - DEL 2.

Publisert over 5 år siden

Det hadde vært spennende å høre fra flere her på VD om hva slags opplevelser, innspill og nyttige bidrag til eget liv som en førstegangstjeneste i kongens klær bar med seg - om den "totalpakka" forvaret tilbyr har vært relevant eller kanskje belastende i senere faser av livet.

Nå som programmet "menig Osen" går sin seriegang på NRK, dukket det for min del opp rikholdige og muntre minner fra Forsvarets boltreplasser.

Selv ble jeg innkalt til tjeneste på Sessvoldmoen i 1985 og soldatene i kompaniet mitt slet med å leve opp til "hakket i plata" fra leierens øverste leder hvergang nye kull ble uteksaminert og disse ordene runget i høytaleranlegget - "dere er kremen av norsk ungdom.."

Vi var nemlig kompani E eller "arbeidskompaniet" innenfor den militære inngjerdingen, selve surmelken i systemet. Vi var gjengen med diverse kroppslige svakhetstegn som satte oss utenfor normal kremtopp tjeneste. Kneopererte unge menn fra lavere divisjoner, odelssønner fra bondelandet med nedsatt syn eller hørselsevne, men likevel ikke tilstrekkelig avvikende til å bli fritatt et pliktår i mosegrønne klær.

Rekruttskolen gikk således sin seiersgang med diverse forefallende arbeid i skjæringspunktet mellom vaktmester og anleggsarbeider, pluss den daglige dosen med kjøkkentjeneste. Og der samtlige odelsgutter fikk rasket med seg et GRATIS sertifikat på traktor som TAKK for innsatsen..

Senere gikk den militære ferden for "menig Flikke" videre til Forsvarets Sanitet på Røa og livet bak skranken i resepsjonen. Et heidundrende aktivt liv som postmann i og utenfor "avdelingen" og da de landslagsuttatte ishockeyspillerne med skreddersydd plikttjeneste stakk på trening kl.13, var den daglige søppelrunden mellom klokken 14-15 forbeholdt meg. Og dagene ble ofte avrundet med å rusle en liten luftetur med hundene til både oberst A, B og C og hadde en av dem glemt å forlenge den faste lottorekka så lot det også seg naturligvis ordne. (Oberst A hadde derimot misforstått etternavnet mitt og kalte meg "menig Kvikke" - fikk aldri oppklart om det var ironisk ment..)

Som dere kanskje skjønner var dette mitt uforglemmelige år for fedrelandet, et godt stykke unna Gerd Liv Valla og utsagnet - "JEG ER INGEN PUSEKATT." Jeg gjennomførte en pyse/pusekatt tjeneste i kongens klær og trivdes aldeles utmerket med det.

GOD UKE - i de av livets "gjerninger" dere måtte befinne dere!

Svar

Siste innlegg

Trenger Gud og troen forsvar?
av
Magne Kongshaug
rundt 5 timer siden / 52 visninger
0 kommentarer
Boken er alltid bedre
av
Joanna Bjerga
rundt 15 timer siden / 220 visninger
1 kommentarer
Vondt fordi det virker
av
Håvard Nyhus
rundt 19 timer siden / 507 visninger
1 kommentarer
Vekk med promillekjøringen
av
Odvar Omland
rundt 19 timer siden / 103 visninger
0 kommentarer
Sverdet
av
Fredrik Evjen
rundt 22 timer siden / 209 visninger
4 kommentarer
Vad är, "den andra döden"?
av
Anders Ekström
rundt 23 timer siden / 147 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Trenger Gud og troen forsvar?
av
Magne Kongshaug
rundt 5 timer siden / 52 visninger
0 kommentarer
Boken er alltid bedre
av
Joanna Bjerga
rundt 15 timer siden / 220 visninger
1 kommentarer
Vondt fordi det virker
av
Håvard Nyhus
rundt 19 timer siden / 507 visninger
1 kommentarer
Vekk med promillekjøringen
av
Odvar Omland
rundt 19 timer siden / 103 visninger
0 kommentarer
Sverdet
av
Fredrik Evjen
rundt 22 timer siden / 209 visninger
4 kommentarer
Vad är, "den andra döden"?
av
Anders Ekström
rundt 23 timer siden / 147 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Njål Kristiansen kommenterte på
Hellig krutt-tønne
6 minutter siden / 2637 visninger
Haakon Omejer Sørlie kommenterte på
Politikk og verdier
rundt 1 time siden / 230 visninger
Rune Holt kommenterte på
Hellig krutt-tønne
rundt 2 timer siden / 2637 visninger
Leif GuIIberg kommenterte på
Hellig krutt-tønne
rundt 3 timer siden / 2637 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Boken er alltid bedre
rundt 3 timer siden / 220 visninger
Roald Øye kommenterte på
Hellig krutt-tønne
rundt 3 timer siden / 2637 visninger
Knut Nygaard kommenterte på
Hellig krutt-tønne
rundt 4 timer siden / 2637 visninger
Arnt Thyve kommenterte på
For sent å straffe når befruktningen er skjedd
rundt 4 timer siden / 226 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Politikk og verdier
rundt 5 timer siden / 230 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Hellig krutt-tønne
rundt 6 timer siden / 2637 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
For sent å straffe når befruktningen er skjedd
rundt 6 timer siden / 226 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Politikk og verdier
rundt 7 timer siden / 230 visninger
Les flere