Verdidebatt

Fotball og revolusjon

De siste årene har det blant fotballklubben Celtics supportere dukket opp t-skjorter og skjerf med bilde av revolusjonshelten Che Guevara på.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Årsaken til dette(undertegnede er medlem nr.800 i "klanen til Celtic, klubben er beliggende i Øst-Glasgow, og stadion heter "Celtic park," også kalt "Paradise.") er at Che Guevara er gitt navnet Che Guevara Lynch. Denne navneversjonen er lite kjent, men Ches farmor, Anna Lynch, var av irsk avstamning. I Argentina er det skikk at barn får både mors og fars etternavn, slik at faren til Che het Ernesto Guevara Lynch.

Lynch er et typisk irsk navn, og da er det enkelt å se den irske forbindelsen til Che Guevara. Og siden Che hadde irske aner og i tillegg var en revolusjonshelt som kjempet mot fattigdom, undertrykkelse og økonomisk utbytting, slik Irland gjnnom gjennom århundrer har gjort, er det nok å nevne at engelskmennene tok irenes potetavlinger og ga det til okser og kyr i England. Irer sultet, og mange døde. Alt dette er en logisk forklaring på de nære bånd mellom fotballklubben Celtic og  Che Guevara.

En sterk paralell til Che  Guevara, er den irske motstandsmannen Bobby Sands, som sa dette til britene: "Dere klarer kanskje å drepe de revolusjonære, men aldri revolusjonen!"

Che ble skutt flere ganger i beina og kroppen, for CIA ønsket ikke at hodet hans skulle bli ødelagt på grunn av identifikasjonen pg dermed bevis på at de virkelig hadde drept Che. Etter at liket var fløyet med helikopter til nærmeste by, slik at pressen skulle få sine bilder for å spre nyheten om at Che var død, forsvant levningene  hans. Men i 1997 ble skjelettet av Che funnet under en flystripe i Vallegrande. Levningene ble DNA-identifisert før de ble sendt til Cuba, hvor han fikk en statsbegravelse.

Bakgrunnen for Che`s død var at 8 oktober 1967 ble Che og mennene hans forrådt av en desertør, og leirstedet deres ble omringet av CIA-styrker sammen med den bolivianske hæren. Dagen etter ble Che henrettet. En sersjant  fra den bolivianske hæren ble tildelt oppgaven som bøddel. Da sersjanten skulle skyte Che var dette Che`s siste ord. " Jeg ser dere er kommet for å drepe meg. Men skyt da din kujon, du kommer bare til å drepe en mann." Med andre ord en sterk forbindelse til ordene nevnt ovenfor av  den irske motstandsmannen Bobby Sands.

Fotballklubben Celtic ble i sin tid ( i 1888) dannet for å holde irske, katolske ungdommer borte fra gata i Glasgow. Spillerne i Celtic er den dag i dag kontraktbundet til å stå på en suppestasjon for hjemløse minst en gang i året. Det var den irske  munken Walfrid som grunnla Celtic, det står en statue av han i munkedrakt utenfor inngangen. De har også et stille sted der katolikker såvel som protestanter kan be til Gud både foran etter trening, foran og etter kamper og ellers når de møtte ønske det.

Celtik gir mer til sosiale formål enn samtlige Premier Leagueklubber  i England og skotske fotballklubber tilsammen. Derfor er det enkelt å forstå at vi Celticsupportere identifiserer oss med Che Guevara(sjøl bruker jeg t-skjorte med bildet av Che Guevara på, Celticskjerf og en rød militærpolitiberet med buttons av Celticmerket og bildet av Che på det andre). I  sin kamp for frihet og rettferdighet ga Che det største offer et menneske kan gi. Han ga sitt eget liv for revolusjonens sak enda han kunne hatt en strålende fremtid som den legen han var. På samme måte ga irske, katolske motstandsmenn egne liv for å få de forhatte engelskmennene ut av Nord-Irland. Det avsynges derfor IRA-sanger på tribunene når Celtic spiller hjemmekamper. Og gjennom Che`s irske aner og sine sosialistiske/solidariske idealer er det logisk at Che er bltt et frihetssymbol for oss Celticsupportere.

Che Guevara involverte seg mye i afrikanske, asiatiske og latinamerikanske lands kamp for frigjøring fra kolonimakter og imperialisering. I den forbindelse var han mye på seminarer for å støtte de som kjempet for sin frihet. På noen av disse reisene hadde han mellomlandinger i Irland. Han  fortalte da journalistene om sine irske aner. Han sendte også postkort til sin familie, hvor han på det sterkeste bedyret at han at blodet fra irske rebellermåtte være i han  ! Og vi Celticttilhengere er stolte  av denne forbindelsen, og bærer hans bilde på våre t-skjorter med ærefrykt og stolthet.

OM CELTIC

FOTBALLAG SOM SPILLER I DEN SKOTSKE PREMIER LEAGUE. VAR DEN FØRSTE NORDEUROPEISKE FOTBALLKLUBBEN SOM VANT MESTERLIGAEN I 1967. CELTIC ER DET ENESTE LAGET SOM HAR VUNNET MESTERLIGAEN UTELUKKENDE MED SPILLERE FRA NABOLAGENE RUNDT KLUBBENS HJEMMEBANE. CELTIC FC.  HAR HISTORISK  ASSOSIASJON TIL IRLAND OG SKOTTER MED IRSK BAKGRUNN. TRADISJONELT HOLDER KATOLIKKER MED CELTIC OG PROTESTANTENE MED GLASGOW RANGERS. SIDEN 1990  HAR BEGGE KLUBBENE JOBBET AKTIVT MOT DENNE POLARISERINGEN SOM SPESIELT UNDER KONFLIKTEN I NORD-IRLAND HADDE HADDE EN DIREKTE POLITISK BRODD.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt