Verdidebatt

Begrepsforvirring om evolusjonsteorien

Det er viktig å skille mellom tro på en bestemt evolusjonsteori og det å akseptere evolosjonen. Å fornekte det siste, kan være saklig grunn for å nekte noen en akademisk posisjon.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en stort oppslått artikkel tirsdag forteller VL om en lege (psykiater) som ikke ble innstilt til en jobb fordi han som kristen (adventist) ikke tror på evolusjonsteorien. Dette virker jo som en grov diskriminering på grunnlag av religiøs tilhørighet. Slik diskriminering bør selvsagt ikke forekomme.

Men saken behøver ikke være så opplagt. Det vil i stor grad avhenge av hva som menes med ”tror ikke på evolusjonsteorien”. Altfor ofte blander en nemlig sammen begrepene evolusjon og (Darwins) evolusjonsteori. Det ville være langt på siden av alle kvalifikasjonskrav å forlange at legen skulle forholde seg til en bestemt evolusjonsteori. Som navnet sier, dreier dette seg om en vitenskapelig teori. Gjaldt spørsmålet derimot hvordan vedkommende forholder seg til evolusjon, blir saken en helt annen. Som adventist kan det tenkes at han avviste evolusjonen helt og holdent og framholdt at Gud skapte verden på 6 dager, slik det står i 1. Mosebok.

Å nekte for at evolusjon har funnet sted, mener jeg kan være diskvalifiserende i et akademisk yrke. Dette fordi en slik holdning ikke kun kan kobles til religiøs tilknytning, men den demonstrerer en manglende evne til å trekke logiske slutninger fra observasjoner og erfaringsmateriale. For en lege er det essensielt å kunne trekke slike slutninger. Dersom vedkommende, etter lang akademisk skolering, fortsatt lar tenkningen styres av ikke-rasjonelle kilder, er det grunn til å frykte at dette også kan skje i hans yrkesutøvelse. Dette er nok bakgrunnen for sykehusets skepsis, ikke en generelt negativ holdning til religiøse medarbeidere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt