Arnstein Vada

27

Rapport fra Betlehem

Det blir stadig færre kristne palestinere i den byen som ga oss Juleevangeliet, Betlehem. De politisk moderate og velutdannede er de som forlater byen som har hatt kristne innbyggere siden Jesu tid.

Publisert: 24. jan 2012

Elendig økonomi er  bare en av årsakene til at kristne palestinere forlater Betlehem. Strukturelle problemer har rammet byen på Vestbredden hardt, ikke minst muren som  Israel har bygd i området og jødiske ulovlige bosettinger på palestinsk grunn. Stadig flere palestinere mister arbeidstillatelsen i Israel, og de som ennå har arbeid må stå timevis i kø om natta for kunne komme tidsnok på jobb før de slipper gjennom kontrollpunktene som Israel styrer med jernhånd. Arbeidsløsheten er skyhøy. Dette rammer spesielt en næring som alltid har vært hovednæringen i Betlehem, turismen til Fødselskirken og stedet der de mener krybben sto. I dag kontrolleres turismen av israelske profitører.

Selve muren gjennom området består i virkeligheten av flere murer som bukter seg hit og dit etter Israels forgodtbefinnende, og de krever mye land på okkupert område(noe som er i strid med Folkeretten). Nitti prosent av denne grunnen er på konfiskert område. Det tilhørte kristne palestinere.

Situasjonen gir en økonomisk krise som bare blir verre og verre. Mange ser seg tvunget til å ta barna ut av private skoler og ha dem i offentlige skoler selv om det bryter med deres religion. Og når det er stadige lærerstreiker fordi lærere ikke får utbetalt lønn forstår en at kvaliteten på undervisningen er elendig.

Tilknytningen til land er tradisjonelt sterk i dette området. For litt over 20 år siden ble det ansett som skammelig å selge jord. Nå har dette endret seg, og prisene skyter i været. Kristne selger land som aldri før til velstående muslimer på Vestbredden.

Mange landsbyer i området har vært kulturelt blandet i flere år, og forholdet mellom kristne og muslimer har stort sett gått greit. De står som oftest samlet mot det israelske presset i området.

Allerede etter Osloavtalen var det kun et lite antall hjemvendte palestinere som fikk ID-kort, i stedet får de kun visum for kort tid. De fleste slipper ikke inn i området i det hele tatt. Mange familier tvinges til å leve separert, noen på Vestbredden, andre i eksil.

Israelske soldater foretar stadige rassiarer i grenseområdene, selv om de også har fjernet de mest utfordrende jødiske bosettingene i området.

De kristne er i mindretall i Betlehem for første gang siden Jesu fødsel. De er sårbare og redde for muslimsk overherredømme i området, en frykt som også  deles av moderate muslimer som ikke er enige med Hamaz.

I 2007 var det den samme ruta fra Jerusalem til Betlehem. Nå er muren der. Den første gata en ser når en kommer gjennom muren, er den travleste handelsgata i Betlehem. Kunruiner er igjen av den velrennomerte kafeen "Memory." Turismen i Betlehem handler om mer enn Fødselskirken. Det produseres souvenirer av ymse slag av oliventre og perlemor. Nå stuper salgsratene og produksjonen går sett til lagring.

Småtyverier og innbrudd øker i området. Rettssystemet fungerer ikke. Solidaritet med Jesu fødeby er viktigere enn noen gang. Israel står for en urettferdig utbyttingspolitikk som truer den politiske stabiliteten i området.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Roy Vega

59 innlegg  468 kommentarer

Muren i ditt sinn og muren ved Betlehem

Publisert over 8 år siden

Jeg har sett slike hat-artikler mange ganger. Hvorfor er det så bygd et sikkerhetsgjerde mellom de arabiske områdene i Judea og Samaria og israelske byer og bosettinger? Det finnes 9 andre slike sikkerhetsgjerder bare i Europa (ett på det afrikanske kontinententet bygd av Spania).

Palestina-arabere er avhengig av å arbeide i Israel, samtidig som store deler av verden har fått det for seg at freden kommer deisende bare en oppretter en 23. arabisk stat kilt midt inne i Israel, med en arbeidsledighet på 40 - 50%, og endatil over de historiske områdene som har aller størst tyngde for den jødiske indetitet - Judea, og nå med Jerusalem som ny arabisk hovedstad. Fred? For hvem? På hvilke rammebetingelser, på hvilken ideologisk plattform som gir troverdighet, stabilitet og trygghet for arabere og jøder i kommende generasjoner. Er det Hamas som skal stå fadder for den tryggheten, alternativt - arabere som er stuvet sammen i territoriene for å skape de sosiale trykkokere som skal til for at de blir egnede våpen mot Israel? Hvem skal få Nobels Fredspris neste gang? Ikke fordi de har fortjent det, men fordi naiviteten i Norge gror proporsjonalt med avstand til krig og terror i tid og geografi, men trigget av media som overgår seg selv i Israel-hat, uten en strime av nyanser.

Jeg har reist rundt i disse områdene selv, og er blant dem som tviler sterkt på en 23. arabisk statsdannelse i disse områdene. Det kan faktisk være oppskrift på krig og konflikter. Rammebetingelsene er rett og slett ikke tilstede, og en forsøker seg på snarveier i tungt historisk landskap som undertrykker grovt det faktum at også jøder har soleklare folkerettslige rettigheter i Judea og Samaria.

Jeg er skremt over anti-semittismen i norske medier, der Israel og jøder demoniseres uavlatelig. Norge er definitivt det verste landet i Europa når det gjelder denne type "journalistikk", og det er enda mer foruroligende, da det kan indikere at selve det kulturelle limstoffet i vårt samfunn er i ferd med å gå i oppløsning. Antisemttismen kan være som lakmus-papir på politisk og idelogisk status i landet vårt, og jeg syns innlegget over her føyer seg inn i rekken av hat-artikler hvor absolutt alt er galt med jøder og Israel.

Arnstein Vada, tenk deg om. Hvor var du da de over 8 000 rakettene ble skutt inn i Israel fra Gaza i perioden 2002 til 2012? Jeg husker da Mads Gilbert sjonglerte med skalpeller og TV2-mikrofoner i flere dager i det som klart utkonkurrete Gøbbels i vullgærproganada og hat-propaganda mot jøder og Israel.

Hvor var du da 10 000 større og mindre terrorhandlinger fant sted i de områdene du nå finner dette sikkerhetsgjerde som er bygd mellom strategisk følsomme/utsatte områder i Judea og Samaria? Har du skrevet noe om hvilke spor så mange terrorhandlinger gjør? Tenk deg om, du formidler hat, blindt hat mot et folk som folkerettslig har klar rett til å forsvare seg. Det mest kritiserte lille land i dette verden! Hver dag i det norske nyhetsbildet og i det redaksjonelle kommentarfeltet i Norge kritiseres Israel?

Hvor var du da 4000 - 5000 personer ble meid ned i Syria de siste månedene? Hvor mange innlegg har du skrevet mot regimet til Bashar Assad?

Hvordan er situasjonen for kristne i Libanon og Egypt for tiden? Er du budbringer, Anstein Vada, for noe annet enn det jeg påstår er på terskelen til rendyrket anti-semittisme?

Roy Vega

Kommentar #2

Sissel Johansen

58 innlegg  6433 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Roy Vega. Gå til den siterte teksten.

Hvordan er situasjonen for kristne i Libanon og Egypt for tiden? Er du budbringer, Anstein Vada, for noe annet enn det jeg påstår er på terskelen til rendyrket anti-semittisme?

Ja, man må saktens ha lov til å undre seg på om Vada og andre Israel-kritikere legger merke til hvordan det er å være ikke-muslim i f.eks. Indonesia - et land som har den høyeste andelen muslimer.

Vl.no har i dag denne omtalen, der det fortelles om hardhendt håndtering av mennesker som av regimet ikke anses å ha de riktige tanker. Ateisme er forbudt i Indonesia.

Det er overhodet ikke noe å undre seg over at Israelske myndigheter ser seg nødt til å verne om sine territorier. Igjen er det nødvendig å minne om at muslimer selv er tvunget til å ta et alvorlig oppgjør med sine korrupte styresmakter.

Kommentar #3

Arnt Thyve

17 innlegg  1393 kommentarer

Muslimer er årsaken

Publisert over 8 år siden

Å skylde på Israel når det gjelder kristne som forlater Betlehem er bare tull. Det er muligens en liten grunn for noen, men den største grunnen er behandlingen de får av sine naboer muslimene. Arafat tok over Betlehem i 1995, og noe av det første han gjorde var å utvide grensene til byen slik at tusenvis av muslimer i flyktningeleire plutselig ble innbyggere i Betlehem. Det gamle flertallet bestående av kristne ble plutselig til et muslimsk flertall. Og så begynte elendighetene...

Jeg har selv snakket med folk som har fortalt at muslimske bevæpnede menn brukte å ta seg inn i husene til kristne med makt for så å skyte mot Israel. Så kom israelerne og jevnet huset med jorden. Da hadde man effektivt fjernet et en kristen familie fra nabolaget. Kristne blir hetset og slått om de går på restaurant under Ramadan. Kristne menn går med skjegg, og kvinner dekker seg til for ikke å bli anklaget og spyttet på for usømmelighet. Kirkeeiendommer blir ekspropriert slik at en kan bygge moskeer der. Kristne jenter har blit voldtatt og drept. Noen mister jobben på grunn av sin tro. Eksemplene er mange. Vi vet at dette også skjer i andre muslimske land, så det er ikke akkurat unormalt.

Noen artikler om temaet: 

http://www.stonegateinstitute.org/501/the-beleaguered-christians-in-bethlehem

http://www.nypost.com/p/news/opinion/opedcolumnists/bethlehem_exodus_jH6iVNuarsPLBceXPzHO6I

http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704304504574610022765965390.html

Kommentar #4

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Konflikten mellom kristne og muslimer i Betlehem

Publisert over 8 år siden

går helt tilbake til korsfarertiden, og har ingenting med jødene eller staten Israel å gjøre. Å hevde dette er fullstendig historieløst.

Jeg sitter med en fornøyelig britisk reiseskildring fra det hellige land i den britiske mandattiden med tittelen «In the steps of the master» av den britiske journalisten og oppdageren H.V.Morton., utgitt på forlaget  Rich & Gowan Ltd, 25 Soho Square, London i 1934. Britene hadde da administrert landet i 17 år.

Noen smakebiter fra Betlehem, anno 1934, før staten Israel, før 2.verdenskrig, holocaust og FN's vedtak 29. november 1947:

The British passion for justice, which to the Arab is one of the many perplexing problems about his new master, is stamped clearly on the ancient face of Betlehem in the form of a new  building: the Bethlehem Police Station.

«Justice!» an Arab is reported to have said. «In the old days of the Turk we paid money to the judge and knew the result  beforehand, but now we pay much more money to the solicitor and know nothing till the case is over. And you call that Justice!

But the police station is like a new bookplate in a very old book. It is a sign of the latest owner. Its very newness accentuates the illusionary nature of possesssion. A few paces beyond it the narrow main street of Betlehem begins, running now up and down through the clustered warren of white houses. Even in Rhodes and Malta and Cyprus, where, so I believe, the Crusaders have lingered in bastion and outwork, there could be nothing so vividly crusading as the main street of Bethlehem. Here the Crusaders are still alive! They look at you with their blue European eyes. Although they call themselves Christian Arabs, their faces are Flemish and French, and, perhaps, English. Old women sit in the shade of white walls and lift towards you the lined face of an authentic Memling.

The dress of the Bethlehem woman, which is unique, is also a memory of the Crusades. The married women wear a high headdress covered with a flowing veil which is pinned under the chin and falls down the back and over the shoulders. This is believed to be the fashion that in Europe developed into the tall foolscap with its pendant veil, the headdress worn by nearly all princesses in fairy tales. Whether the fashion was brought to Palestine by European women during the Crusades, or whether it was developed by them in the East – a version of the silver horn headdress that has only recently died out in Syria, and carried back to Europe, I am not able to say. But those who have studied this quetion, and that of Bethlehem’s crusading blood, agree that both the fashion and the face beneath it are a relic of the Latin Kingdom of Jerusalem.

Why should this not be so? Bethlehem is an entirely Christian town. In punishment for an insurrection the Moslems were driven out about a century ago by the terrible Ibrahim Pasha, whose memory lingers in Bethlehem much as that of Judge Jeffreys lingers in Wiltshire. It is true that recently some Moslems have come back, but there are very few of them.

Throughout  the centuries the Christian community, descendants , if you like, of the Crusaders, have lived in Bethlehem, keeping very much to themselves, marrying and intermarrying and thus preserving the marked european strain. The women are very shy. They expend great ingenuity in avoiding the cameras of tourists. They fly from the camera as from the devil. 

Kommentar #5

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Noen linker

Publisert over 8 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.

Why should this not be so? Bethlehem is an entirely Christian town. In punishment for an insurrection the Moslems were driven out about a century ago by the terrible Ibrahim Pasha, whose memory lingers in Bethlehem much as that of Judge Jeffreys lingers in Wiltshire. It is true that recently some Moslems have come back, but there are very few of them.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere