Oddbjørn Johannessen

155    12807

Scientologi-kirken

NRK 2 sendte i går kveld en avslørende BBC-reportasje om Scientologi-kirken, som fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på meg.

Publisert: 19. jan 2012 / 2189 visninger.

Dokumentaren er tilgjengelig ennå noen dager på NRKs nett-TV:  http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/820819/

Folk må selvsagt tro på hva de vil, og jeg har ikke satt meg inn i detaljene i denne kirkens lære (om det da kan kalles en kirke).  Det som først og fremst sjokkerte meg, var dokumentasjonen av hvordan avhoppere/frafalne ble behandlet - og hvordan overvåkningssystemet både overfor egne medlemmer og vis a vis journalister som prøver å gå scientologien nærmere i sømmene, fungerer.

De fleste av oss vil vel være enige i at det finnes religiøse systemer som ikke lar seg forene med vårt vestlige demokrati (f. eks politisk islam).  Hva med scientologien?  Kan den forenes med de demokratiske prinsippene vi har bygget vårt samfunn på?

Trossamfunnet fikk en del kritisk oppmerksomhet her i landet i 2008 i forbindelse med dødsfallet til norske Kaja Ballo, som hadde kommet i kontakt med scientologene under et studieopphold i Nice - men stort sett hører vi lite om dem.  Scientologi-kirken har imidlertid - merkverdig nok - en høy stjerne innenfor visse miljøer i Hollywood (med kjente medlemmer som John Travolta og Tom Cruise).

Samfunnet har også de senere årene etablert seg her i Norge, uten at jeg kjenner nærmere til hvor stor oppslutningen er.  Her er i hvert fall hjemmesiden:

http://www.scientology-oslo.org/

Jeg synes det er all grunn til å følge dem med et årvåkent og kritisk blikk.

En Wikipedia-presentasjon med lenker til videre informasjon:  http://no.wikipedia.org/wiki/Scientologi

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Frode Meland

82 innlegg  4856 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

En kald vinterdag for mange år siden ble jeg og en kamerat stoppet av en ivrig mann på gata i Oslo.  Han presenterte seg kun med navn og ville ha oss til å være med i en spørreundersøkelse.  Vi skulle få 100 kroner om vi var med, så vi var ikke vond å be med opp på et kontor sentralt i hovedstaden.  Angret gjorde vi da det viste seg hvor mange spørsmål det var, og hvilke spørsmål...  alt mulig rart som gikk på nokså personlige ting.  Men vi sto han av, og etter at skjemaene var utfylt ble vi sittende og prate med to hyggelige fyrer som serverte te og begynte å vise oss diverse brosjyrer.  Så kom "fasiten" på vår survey og de viste oss grafer som gikk opp og ned og - ble vi fortalt - viste oss hvilken personlighet vi hadde og hva vi kunne forbedre med oss selv.  Det verste var at det stemte ganske bra med virkeligheten.

Så ble vi fortalt at de representerte Scientologikirken og at de kunne tilby kurs som ville rette opp våre personlighetsmessige skjevheter.  Alt hadde vært veldig interessant opp til dette punktet, men når de fortalte hvor mye disse kursene kostet så tok vi våre 100 kr og stakk med halen mellom beina det forteste vi kunne.

Aldri mer for min del.

Svar
Kommentar #2

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12807 kommentarer

Penger og overvåkning

Publisert rundt 6 år siden
Frode Meland. Gå til den siterte teksten.

Så ble vi fortalt at de representerte Scientologikirken og at de kunne tilby kurs som ville rette opp våre personlighetsmessige skjevheter.

Jo, det er tydelig at det koster å bli med der, og at dette også er big business.  Men jeg synes de menneskelige kostnadene, slik dokumentaren viste, er verre:  Kameraovervåkning, frihetsberøvelse, trakassering, hemmelighold, autoritær organisering basert på ulike "innsiktsnivåer" osv.  Det blir laget profiler av medlemmene, der de mest intime private detaljer blir arkivert - og brukt mot dem om de ønsker å bryte ut (trussel om offentlig skandalisering).

Et eksempel på hvordan Scientologi-kirken møter kritikk:

http://www.dagbladet.no/magasinet/2008/02/25/527741.html

 Mike Rinder, som er talsmann og forsvarer for Scientologi-kirken i siste del av denne Dagblad-reportasjen, har senere hoppet av - og han er en av hovedkildene i den kritiske BBC-reportasjen NRK sendte i går.

Svar
Kommentar #3

Jon Arild Guttormsen

1 innlegg  14 kommentarer

Reprise - nå!

Publisert rundt 6 år siden

Ville bare si at dette programmet akkurat nå går i reprise på nrk 2

Svar
Kommentar #4

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Frode Meland. Gå til den siterte teksten.

En kald vinterdag for mange år siden ble jeg og en kamerat stoppet av en ivrig mann på gata i Oslo.

En ganske lik opplevelse hadde jeg også - for veldig mange år siden.  Jeg var alene og skjønner egentlig ikke at jeg ble med for å svare på disse spørsmålene. Personen var nok flink til å overtale.

Det som slår meg når jeg ser denne reportasjen (og mange andre reportasjer om slike sekteriske miljøer) er jo: hvordan i all verden er det så utrolig lett å fange mennesker inn i slike nettverk? Og hvordan i all verden er det mulig å skille familier fra hverandre, å få de involverte til å godta å leve med slikt?

Det er rett og slett ganske så skremmende hva ideoligier og religion kan gjøre med menneskehjerner! Det ligger en enorm makt der - for den/dem som ingen skrupler har. Og dem er det tydeligvis nok av.

Svar
Kommentar #5

Jon Arild Guttormsen

1 innlegg  14 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

På slutten av 80-tallet ble jeg praiet på gata i Oslo, av en mann som spurte om jeg ville bli med å ta en personlighetstest. Saken var at jeg hadde sett denne mannen flere ganger tidligere, og visste at han representerte Scientologi-kirken. Jeg hadde lest om sekten, og ønsket å finne ut hvordan denne testen fungerte.

Jeg ble med, og fylte ut et skjema med flere hundre spørsmål, ofte av svært personlig/privat karakter. Da jeg var ferdig, tok de med seg skjemaet for å analysere det. Etter en stund kom de tilbake, og sa at jeg hadde mange sterke sider. De viste meg en graf, som viste at jeg skåret høyt på mange områder. Men den viste også et markant fall på grafen, som fortalte dem at det var et område som ikke var så bra. Jeg husker ikke helt hva det var, men jeg tror det var noe med selvfølelse/selvtillit eller lignende. Men det fine var, at de hadde et kurs som kunne hjelpe meg med akkurat dette problemet!

Men jeg hadde lest på forhånd at det var akkurat dette som ville skje, så jeg takket høflig nei til kurset. Men jeg fikk ingen hundrelapp :-(

Noe av "foretningsideèn" er at de første kursene enten er gratis, eller ganske rimelige. Etter de kursene vil du få høre at du har gjort forbedringer, men at det ennå er ting som bør forbedres. Og nå begynner kursene å koste mer og mer penger.

Grunnleggeren Ron L. Hubbart (er litt usikker på om navnet ble rett), en science fictionforfatter, skal ha sagt at for å bli rik, så er det bare å starte en religion.

På det kontoret i Oslo, der jeg tok testen, viste de meg forøvrig et tomt kontor. Det sto klart til (den da avdøde) grunnleggeren, når han kom tilbake.

 

Svar
Kommentar #6

Robin Haug

127 innlegg  11018 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Den tomme grav byttet ut med tomt kontor?

Bra innlegg, Johannessen! Slikt uvesen må belyses. 

Svar
Kommentar #7

Kjetil Holm Klavenes

16 innlegg  104 kommentarer

Følge kritisk

Publisert rundt 6 år siden

Scientologi-kirken bør følges nøye. Det er skummelt hvordan de fryser ut folk, får medlemmer til å ta tester som koster store penger, psykologisk kjører folk ned etc.

På den annen side er det jo ikke noe nytt at religiøse samfunn trykker folk ned, skaper skamfølelse etc. På mange måter er jo det hva religioner ofte vil: nemlig at folk skal skamme seg for hva de er, eller hva de gjør av handlinger - for så å prøve å bli bedre med å følge: "den rette veien".

Svar
Kommentar #8

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Kjetil Holm Klavenes. Gå til den siterte teksten.


På den annen side er det jo ikke noe nytt at religiøse samfunn trykker folk ned, skaper skamfølelse etc. På mange måter er jo det hva religioner ofte vil: nemlig at folk skal skamme seg for hva de er, eller hva de gjør av handlinger - for så å prøve å bli bedre med å følge: "den rette veien".

Dette er det nok desverre mye sant i. Og man må faktisk ofte stå litt på avstand for å se det. Man blir veldig fort blindet av det man er midt oppi.

Svar
Kommentar #9

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12807 kommentarer

Riktig

Publisert rundt 6 år siden
Kjetil Holm Klavenes. Gå til den siterte teksten.

På den annen side er det jo ikke noe nytt at religiøse samfunn trykker folk ned, skaper skamfølelse etc.

Det har du rett i - selv om utslagene sjelden er så ekstreme som i Scientologi-kirken.  Det finnes riktignok eksempler på andre trossamfunn som også kutter all kontakt med frafalne (inkl. kutting av familiebånd), bl.a. Jehovas Vitner.  Og i tillegg vet vi at det i en del religiøse sammenhenger finnes mer uformelle sanksjonsformer, som kan være svært ødeleggende.

Svar
Kommentar #10

Arild Holta

104 innlegg  3886 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Folk må selvsagt tro på hva de vil,

Jeg liker litt av holdningene deres til psykiatrien. De tør virkelig være motstrøms hvilket stiller dem lagelig til for hugg.

Det er da stort sett det meste jeg vet om dem... ;)

På generelt grunnlag vil jeg legge til at det er vel dokumentarer som både vinkler og lyver mest. Og på den mest tilforlatelige måte.

Svar
Kommentar #11

Anders Helge Myhren

275 innlegg  2784 kommentarer

Hvordan er det...

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Det finnes riktignok eksempler på andre trossamfunn som også kutter all kontakt med frafalne

med ditt frafall, Johannessen.  Hvordan behandler dine tidligere kristne kamerater deg idag? Det gjorde meg trist til sinns, da jeg leste hvordan du har det med Jesus idag.  Du er altså på linje med Levi Fragell, det gjør meg ekstra trist.  Da synes jeg, at når Scientologi-kirken får det til å gå kaldt ned over ryggen din, så føler jeg det på samme måte, da jeg leste din kristne slutt-historie.

Men som de sier det i evangeliesenteret:"Enda er det håp!"

Svar
Kommentar #12

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12807 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Anders Helge Myhren. Gå til den siterte teksten.

Hvordan behandler dine tidligere kristne kamerater deg idag?

Jeg har ingenting å klage på :)

Svar
Kommentar #13

Dag Myhre

5 innlegg  43 kommentarer

Scientology

Publisert rundt 6 år siden

Jeg var på Scientologi test en gang i 1975. På vei til en venninne ble jeg stoppet av noen karer som kunne tilby en «personlighetstest.»

Jeg var ikke interessert, men da venninnen ikke ville bli klar før om en halv time, gikk jeg ned trappen og inn i kjelleren der det foregikk.

Der var kjelleren provisorisk delt opp i «kontorer» med vinduer i og i hvert kontor satt en ungdom sammen med en «psykolog».

Jeg hadde nylig, og også en del år tidligere, gått gjennom lengre psykotekniske og psykologiske tester som var nåløyer til mitt yrke og jeg gjenkjente raskt testene som standard IQ og personlighetstester.

Jeg trodde det hele var et ledd i et studentprosjekt og var ikke særlig interessert i resultatet, men da jeg uken etter var i samme situasjon, gikk jeg igjen ned i kjellerlokalene.

En ung jente tok meg inn i et «kontor» og tok på seg en alvorlig og profesjonell mine.

«Jo her var det mye bra, men visse ting kunne tyde på at jeg hadde mørke sider ved mitt sinn som kanskje en dag kunne ende med selvmord?»

Da gikk det opp for meg hva de holdt på med og jeg ble temmelig forbannet. Ganske riktig, de kunne tilby kurs, stadig dyrere kurs. Svindel med unge, usikre menneskers penger og selvtillit. Jeg ble omtrent voldelig kastet ut da jeg etterhvert ble noe høyrøstet.

Utenfor ble jeg stoppet av to menn som ville vite hva det dreide seg om og presenterte seg som VG journalister. Jeg fikk en helside i VG noen dager senere og det ble litt debatt av det i ukene etterpå. 

Jeg har lest mye om Scientologene etter hvert og er overbevist om at vi burde ha en lovgivning som ikke automatisk aksepterer enhver bevegelse som selv kaller seg religiøs.

Denne bevegelsen burde vært forbudt!

Dag Myhre

Svar
Kommentar #14

Arild Holta

104 innlegg  3886 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Kjetil Holm Klavenes. Gå til den siterte teksten.

På mange måter er jo det hva religioner ofte vil: nemlig at folk skal skamme seg for hva de er, eller hva de gjør av handlinger - for så å prøve å bli bedre med å følge: "den rette veien".

Stråmannsargumentasjon mot religion.

Du har kanskje hørt om moralfilosofi, etikk og normer, som alle andre.

Både gudstro og dette med moral er naturlig lagt ned i mennesket. Du kunne jo forsøke leve uten moral en stund og se hvor langt tid det tok før du ble buret inne. Selvfølgelig handler religioner om moral. Man trenger ikke den fryktelig negative vinklingen, men heller forstå at å gripe dette med moral utfra en religiøs synsvinkel er et ganske almen-menneskelig væremåte man finner i alle kulturer.

Koblingen mellom moral og Gud forsterker moralen eller etikken. Det er bedre å diskutere den enkelte etikk enn å dømme ned alt av religion.

Svar
Kommentar #15

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12807 kommentarer

Kontroversiell "kirke"

Publisert nesten 6 år siden

"Nøytral" informasjon om Scientologi-kirken kan det være vanskelig å finne.  Her er et par litt ulike beskrivelser:  Et forsøk på en saklig presentasjon av læregrunnlaget (førstelektor Geir Winje, Høgskolen i Vestfold) og en svært kritisk presentasjon (Gateavisa):

http://www.krlnett.no/art/menyadm/stat1/0038_Scientologikirk.html

http://www.gateavisa.no/blekka/ga158/thetan.html

Svar

Siste innlegg

Modige politikere, fins de?
av
Roald Øye
rundt 13 timer siden / 93 visninger
0 kommentarer
Her inne
av
Lise Knudsen
rundt 14 timer siden / 162 visninger
0 kommentarer
Tilbake til skolebenken
av
Hilde Mjøs
1 dag siden / 1759 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
2 dager siden / 105 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
2 dager siden / 711 visninger
2 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 5 timer siden / 223 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 6 timer siden / 223 visninger
Stefan Hallman kommenterte på
Hit, men ikke lengre
rundt 6 timer siden / 868 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
rundt 7 timer siden / 3351 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 7 timer siden / 1583 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 7 timer siden / 2135 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Les flere