Verdidebatt

12.11.1817

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den 12.november er en annen helligdag innen bahatroen.

Det var dagen da Baha’u’llah ble født i 1817. Han er blitt stående som grunnleggeren av troen, og navnet hans betyr: ”Guds Herlighet”.(mer kan leses på min kommentar til Erling Rimehaugs tråd: ”En tro for meg”. og min egen tråd 20.10.1819)

Det er så uendelig mange innfallsvinkler til dette stoffet om han, at jeg har hatt store problem med å finne ut hvordan jeg skulle presentere det. – Skal jeg beskrive hans bakgrunn med aner fra Persias storhetstid?- Eller de ufattelige lidelsene han ble utsatt for istedenfor henrettelse?. Skal jeg beskrive reisen hans som landsforvist, og som fange til / i det største fengselet Akka? Eller hva hans skrifter formidler om hva som er og blir nødvendig for å skape fred på jord?

Eller må jeg heller gå rett på hans budskap og fortelle hvorfor han har navnet "Guds Herlighet". – Jeg tror det er dette jeg må i dag. –

Vi har unnlatt å fortelle om dette alt for lenge. Mens vi har konsentrert oss om vår egen selvutvikling. Selv har jeg ikke forstått det, og forventer knapt at andre gjør det. – Men når verdens uro når slike høyder som vi ser i dag, blir det viktig å fortelle om det aller viktigste! - For alle dem som lider under de forferdeligste forhold, de trenger hans budskap:

 Baha'u'llah har nemlig ved sitt budskap "gjort alle ting nye". Det tror jeg  Han er "En profet for vår egen tid".

Av alle de verk han skrev og ord han talte, står ett eneste verk igjen som ”Den Aller Helligste Bok”. – Dette er en ”ny lovsamling”. – Med et pennestrøk har han fjernet det som er årsak til stridigheter mellom Guds folk, slik bare en Guds manifestasjon eller profet  kan gjøre det!

Huff – lover – Er ikke det slike DU SKAL – DU SKAL IKKE? - Nei -  "Tro ikke", sier Baha'u'llah, "at det bare er en lovsamling vi har åpenbart for dere. –Nei, snarere har vi brutt seglet på den utsøkte vin med maktens og styrkens fingre". – Han sier videre at vi skal overholde Hans lover av kjærlighet til Han. Dette er et personlig anliggende for den enkelte. – Slik vi kjenner budskapet til alle tider,  sier han, "at vi skal overholde hans lover av kjærlighet til Hans skjønnhet "  Jeg spør meg selv om dette er "Det nye Jerusalem"?

Jeg forenkler heller min oppgave denne gang, med å formidle hva professor Edward Browne fra universitetet i Cambridge berettet, da han som den eneste "vestens mann"  har formidlet hva han opplevde da han fikk et møte med han i fengslet i Akka:

”En mild, verdig stemme ba meg sitte og fortsatte så: ”Lovet være Gud at du er kommet!.... Og det for å besøke en fange og en forvist… Hvis man bare kunne forstå at vi ikke vil annet enn verdens beste og alle nasjoners lykke! Men vi blir ansett for å være agitatorer og oppviglere som ikke fortjener annet enn trelldom og utvisning… Hva galt er det i å forkynne at alle folkeslag skal bli som ett folk i den samme tro, at kjærligheten og brorskapets bånd mellom menneskene må styrkes og all religionsforskjell og rasestrid opphøre? Det vil jo måtte bli slik at.  ”Den største Fred” en gang skal komme. Trenger ikke dere i europa også denne fred? Var det ikke det Kristus forkynte?... Allikevel bruker konger og keisere sine skatter til å ødelegge menneskene, i stedet for å skape lykke og fred. Alle strider, all blodsutgydelse må en gang opphøre, og alle må bli som en slekt og en familie. Man skal ikke hedre et menneske fordi han elsker sitt land, la han æres fordi han elsker hele menneskeheten.”

"Så vidt jeg erindrer", skriver Browne videre, "var det blant annet disse ord han talte, og leseren får selv avgjøre om tilhengere av en sådan tro fortjener død og slaveri, og hvor vidt verden vil vinne eller tape ved at den blir utbredt."  (E.G.Brownw, The Travellers Narrative, intr.) Nå er det jeg som stiller det samme spørsmålet.

Det er nå 146 år siden 1863, da Baha'u'llah formidlet den oppgaven han hadde fått av Gud  til sine tilhengere i en hage i Bagdad.. Men fortsatt blir hans  tilhengere undertrykt på verst tenkelige måte i hans opprinnelsesland. Og ikke bare tilhengerne. Alle lider under at gamle religiøse lover settes inn i håp om å tilveiebringe mer orden samfunnet. Baha'u'llahs budskap handler om "FRED". – Dette kan vel bare forståes, om vi virkelig fatter hva Jesu lidelse egentlig betyr for oss?

"Det du har lært om Abraham, den All-Barmhjertiges venn, er sannhet, der er ingen tvil om det. Guds røst befalte Ham å ofre Isak, så at Hans standhaftighet i Guds Tro og Hans løsrivelse fra alt annet enn Ham måtte bli bevist for menneskene. Guds formål var, imidlertid, å ofre ham som løsepenger for alle jordens folks synder og misgjerninger. Den samme ære søkte også Jesus, Marias sønn, og bønnfalt den Ene sanne Gud, opphøyet være Hans Navn og herlighet, å bli seg tildelt. Av samme grunn ble også Husayn gitt som offer av Muhammed, Guds apostel." (Glimt XXXII)

Hva gjør vi med alle de murene vi bygger for å trygge oss selv? Hva gjør de med oss?

Forstå dette den som kan. .  

 Mvh  Mette

PS Bildet jeg har valgt å la følge dette innlegget er ikke fra de fredelige hagene i Haifa, bahaitroens verdenssenter, slik det kunne synes naturlig. Jeg har valgt et monument som står i sentrum av Teheran! – Det kalles Tehran Azedi Tower. Dette er et monument tegnet av en arkitekt, som selv er/var(?) bahai og har lagt inn mange bahaisymboler i utførelsen. Det ble satt opp av tsaren i 1971 midt på torget i byen. – Det har i senere tid vært et scenario for noen voldsomme uroligheter i Teheran sentrum. Likevel er det byens stolthet!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt