Verdidebatt

Gjelder flere enn Enke

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den tyske landslagsspilleren, Robert Enke, tok i går livet sitt. Hele det tyske fotballmiljøet er naturligvis i sjokk. Enke, som skulle vært fotballstormaktens sisteskanse i VM i Sør-Afrika, har opplevd store traumer det siste året. Han har blant annet mistet sin datter. Jørn Andersen som er en av de som kjenner tysk fotball best, forteller om sorg og vantro.

Dette er en tragedie som kunne kommet før. Det er flere unge gutter som dør i selvmord enn i trafikken, og det sier ikke så rent lite når vi vet hvordan de kjører. En av ti unge mennesker har hat psykiske lidelser og salget av forskjellige antidepressive midler har eksplodert de siste årene. Likevel er dette fortsatt tabu i store deler av offentligheten. Jeg tror de aller fleste av oss kjenner noen som har hatt psykiske lidelser. Enten det er angst/depresjon, spiseforstyrrelser eller selvskading er det mange ungdommer som har hatt kontakt med noen som har vært eller er rammet. I følge nettsted psykisk.no er til en hver tid 8 % av den voksne befolkningen rammet av depresjon, dette er med andre ord svært normalt.

For å ta litt politikk til slutt. Det er en katastrofe at regjeringen har besluttet av avslutte øremerkingen av midler til psykisk helsevern. Det bidrar til færre fagfolk, mindre midler og færre som får behandling. Gjennomsnittlig ventetid i psykiatrien er 80 dager. Og det er etter at man har kommet gjennom det trange nåløyet.

En av grunnene til at jeg har valgt å engasjere meg i KrFU og KrF er at dette har vært en viktig sak for partiet. Lederen i KrFU, Kjell Ingolf Ropstad, har tatt opp utfordringene i psykiatrien utallige ganger, og Laila Dåvøy, har gjort en kjempejobb på området, men burde ikke dette være viktig for alle? Hvorfor må det et kjendis-selvmord til for å snakke om dette?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt