Oddbjørn Johannessen

155    12805

Møkkakommentar!

Jeg satt, som så mange andre, og fulgte Spellemannspris-utdelingen på NRK i kveld. Mot slutten av sendingen skulle publikumsprisen "Årets hit" deles ut - og plutselig følte jeg meg hensatt til en tid jeg trodde vi hadde lagt bak oss.

Publisert: 15. jan 2012 / 4601 visninger.

Hva skjedde?  Jo, den populære duoen Madcon hadde fått i oppdrag å dele ut prisen - og vinneren ble bandet Plumbo med låten "Møkkamann".  Da de entret scenen for å motta troféet, presterte vokalisten å henvende seg til prisutdelerne med følgende idiotiske kommentar:  "Når jeg ser på dere, får låta plutselig et nytt navn:  Mokkamann!"

Jeg trodde ikke det var mulig for en potensielt oppegående og edru musiker å - unnskyld uttrykket - drite seg så loddrett ut på TV i beste sendetid!  Bedre ble det ikke da han skulle prøve å forklare idiotiet overfor journalister etterpå:  "Vi er bare et band fra bygda som ikke er vant til å være her på sånne store tilstelninger".  Fra bygda?  Dårligere unnskyldning må det være vanskeligere å finne - i tillegg til at han da også greide å kompromittere bygdekulturen.  Jeg er selv "en enkel mann fra bygda" og føler meg pinlig berørt over denslags vås.

Plumbo (et betegnende navn?) er også deltakere i årets Melodi Grand Prix, og den norske finalen går av stabelen om et par uker.  NRK har etter sigende innkalt til krisemøte.  Om Plumbo bør boikottes, vil jeg ikke ta stilling til - men de bør i det minste få et voksenopplæringskurs i hvordan man oppfører seg i det offentlige rom.  Rasistvitsene og møkkakommentarene sine får de dra for hverandre på kammerset.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Jan Ingar Grindheim

3 innlegg  186 kommentarer

J**** f****høl

Publisert rundt 6 år siden
Nå som Plumbo har fått sin velfortjente dose kritikk, burde Tshawe ransake sitt eget kvinnesyn. Å spøke med hudfarge er en ting, å bruke kvinnelig genetalia som skjellsord vitner om forkastelige holdninger mot det motsatte kjønn.
Svar
Kommentar #2

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Jeg ser bare "nytt på nytt" på TV

Publisert rundt 6 år siden

så jeg har som vanlig gått glipp av "høydepunktet" denne lørdagskvelden.

Plumbo er primært beregnet for UTSLAGSVASKEN,,, ja,......  men kan  jo også komme godt med når en driter hele dassen full også.....  

Svar
Kommentar #3

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

Jo da

Publisert rundt 6 år siden

Jan Ingar skrev:

Nå som Plumbo har fått sin velfortjente dose kritikk, burde Tshawe ransake sitt eget kvinnesyn. Å spøke med hudfarge er en ting, å bruke kvinnelig genetalia som skjellsord vitner om forkastelige holdninger mot det motsatte kjønn.

Jo da, det har du helt rett i - og jeg har heller ikke sans for Kaizers Orchestra-gitaristen som heller øl i hodet på "Plumbo-mannen".  Det er likevel noe med hendelsenes rekkefølge her, som ikke er helt uvesentlig.

Svar
Kommentar #4

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Vanskelig øvelse

Publisert rundt 6 år siden

Nå har jeg tenkt å prøve meg på en vanskelig øvelse. Jeg har ikke til hensikt hverken å unnskylde gutta med det håpløse bandnavnet og det merkelige låtnavnet eller å forsøke å forklare deres svært uheldige spøk. Men i en annen setting, med mer treffsikker humor, kunne det faktisk blitt, om ikke morsomt, så muligens uskyldig moro.

La oss tenke oss at Madcom-gutta hadde latt seg underholde av kommentaren, at de spontant hadde ledd av det hele og raust gitt skøyeren en klem. Da hadde trolig publikum i salen og pressen ledd med dem. På den annen side, hadde Madcom f.eks. sagt noe om at Plumbo renser så effektivt at bandmedlemmene fremstår så hvite som vaniljeis, ja, så antar jeg at det ikke ville blitt kritisert.

I USA, der de er hysterisk opptatt av ikke å diskriminere – i hvert fall ikke in public, hender det rett som det er at det fleipes på tvers av hudfarger. Sist jeg hørte en slik spøk, var på John Steward Show. Med humoristisk "autoritet" og rett timing går faktisk slik an, selv i USA.

Er vi blitt for kritiske, for engstelige, for hysteriske? Er det ikke mulig å fleipe med særegenheter, enten det er samer, svarte, brune, gule eller hvite? Selv ble jeg kalt "Toten" i militæret. Jeg synes det var morsomt, kanskje spesielt fordi jeg ikke er fra Totenbygdene, men fra Gjøvik. Det er mulig at VD's lesere hverken ser eller hører forskjellen, men på disse kanter er ingen fra Gjøvik totninger. Da ville totninger trolig latt seg fornærme.

Det er dette med krisemøte i NRK jeg stusser over. Mon tro om ikke det er en overreaksjon, når alt kommer til alt.

Svar
Kommentar #5

Jan Ingar Grindheim

3 innlegg  186 kommentarer

At det er sagt i affekt

Publisert rundt 6 år siden
Gjør det ikke bedre. Det er mye annet Madcon-medlem nummer to kunne sagt om Plumbos oppførsel, men å bruke en retorikk der man på grovest mulig måte femininiserer noen for å nedverdige dem vitner om skremmende holdninger. Nå har sikkert ikke Tshawe noe reflektert forhold til dette og er sikkert en hyggelig fyr sånn ellers, men det samme gjelder nok den akk så ugalante Plumbo.
Svar
Kommentar #6

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

Det kommer an på settingen

Publisert rundt 6 år siden
Arne D. Danielsen. Gå til den siterte teksten.

Det er dette med krisemøte i NRK jeg stusser over. Mon tro om ikke det er en overreaksjon, når alt kommer til alt.

Jo, det kan vel se ut som en overreaksjon.  Nå er det vel kanskje også en journalistisk overdrivelse å kalle det "krisemøte" (VG), men det er vel ikke unaturlig at NRK, som skal sende MGP-finalen, vil forsikre seg om at noe tilsvarende ikke gjentar seg.

Selvsagt må det være mulig å fleipe med det meste, men det avhenger etter mitt syn en del av settingen.  Her hadde vi altså med en gruppe musikere å gjøre som skulle motta en gjev pris.  Mener du det da er god folkeskikk å åpne med å slenge en sleivkommentar, som kan oppfattes som en plump rasistvits, til prisutdeleren?  Jeg synes i hvert fall ikke det, og står ved min karakteristikk av oppførselen som idiotisk.

Svar
Kommentar #7

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Bare for å presisere:  Jeg mener ikke at Plumbo-vokalistens kommentar nødvendigvis avslører rasistiske holdninger hos ham.  Det har jeg selvsagt ikke noe grunnlag for å si noe om.  Like lite som Torbjørn Jaglands "Bongo fra Kongo" for noen år siden avslørte skjult rasisme hos ham.  Ikke desto mindre møtte han sterke reaksjoner, bl.a. fra KrFs Hilde Frafjord Johnson:  (http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=1159979).  Vi bør, etter min mening, være forsiktige med alminneliggjøre det å drive ureflektert gjøn med annerledeshet - enten det gjelder hudfarge, religion, kjønn eller seksuell legning.

 

Svar
Kommentar #8

Tor-Olav Foss Baldersheim

78 innlegg  1168 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Synes reaksjonene i etterkant var verre enn den upassende toskeskapen som ble ytret. Det er verre å lese om det voldsomme, ubehersket raseriet fra enkelte. At øl ble helt over dressen og at Tsjave skulle helle sjampagne. Hvor mye kostet dressen? Klarer man ikke å håndtere dårlige kommentarer uten å bli fysisk? 

Noe tildsvarende tenker jeg om Pondus og Timbuktu. At sistnevnte som ikke klarer å respektere politikere som målbærer sitt syn, skal gå av hengslene over en tegning, er kanskje ikke så overraskende, men det er ikke bra.

Det har vært noen saker internasjonalt også, i fotballen, men også der synes jeg det går over styr. For Suarez og Terry så synes jeg at hadde vært på plass med noen kampers karantene. De er forsåvidt usympatiske typer begge to, men nå i ettertid når jeg ser diskusjonen i den første situasjonen (hva Evra gjorde og sa) og i den andre, på måten Terry mistet fatningen, over V. Peroncel referansen som A. Ferdinand hadde trukke opp, og at han veldig raskt så ut til å angre ved å seg dekke for munnen... 

Man kan observere at når reaksjonene i ettertid blir så voldsomme, mot tegnserieforfattere og fotballspillere, så reagerer mange med trass og slutter opp om dem. Det skjer dels av lojalitet, men også mye tror jeg fordi de synes tingene går for langt. I går så jeg at tre av mine venner som ikke kjenner hverandre hadde krysset av på nei - Pondus kommentaren er ikke for drøy, mens i tilfellene Terry og Suarez så har jeg fått med seg at deres klubber og/eller fans mobilisert bak dem, på ulikt vis.

Selvsagt skal man reagere på rasistiske kommentarer, noe jeg i og for seg gjorde i en debatt her tidligere i uken om Sør Afrika og ville gjort igjen, men la ikke sleivkommentarer og ting sakt i affekt bli til for store saker. Målet bør være å bli ferdig med dem.  

Svar
Kommentar #9

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Plump, ja...

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

som kan oppfattes som en plump rasistvits

..., men rasistisk, Oddbjørn? Hva er rasisme? Er ikke det ord og handlinger som har en ond hensikt mot en annen rase, eller noe slikt...?

Det siste jeg tenker om de plumpe plumbogutta er at de er rasistiske eller la noe rasistisk i tullekommentaren sin. Det er the common understandig som definerer en slik kommentar som rasistisk. Det er for så vidt greit nok.

Men å tro eller mene at kommentaren var rasistisk (ment), er å tillegge de enkle gutta fra landet (som de selv definerer seg som) for mye. Hittil har jeg ikke forsvart dem, men i dette tilfellet forsvarer jeg dem gjerne, helt til de selv erklærer at stuntet faktisk var rasistisk ment.

Å være uheldig å fleipe med noe som oppfattes som rasistisk, er slett ikke det samme som at en er rasist.Om en troende skulle være uheldig å banne, kanskje til og med i kirka, betyr ikke det det samme som at han har forlatt sin tro og blitt gudløs. Det er å legg alt for mye i besvergelsen. Jeg selv banner aldri, men du verden, jeg har sagt mye annet som jeg gjerne skulle hatt usagt.

Svar
Kommentar #10

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Arne D. Danielsen. Gå til den siterte teksten.

..., men rasistisk, Oddbjørn? Hva er rasisme? Er ikke det ord og handlinger som har en ond hensikt mot en annen rase, eller noe slikt...?

Det siste jeg tenker om de plumpe plumbogutta er at de er rasistiske eller la noe rasistisk i tullekommentaren sin.

Du skrev kanskje dette før du hadde lest min kommentar #7, Arne?

Svar
Kommentar #11

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Ikke rasistisk

Publisert rundt 6 år siden

Oddbjørn,

Ser at du, mens jeg skrev min kommentar, har gitt uttrykk for at du ikke mener å beskylde dem for at uttalselsen var raisistisk ment. Vel, da gjenstår kun det plumpe.

Etter hvert som denne saken utvikler seg, og reaksjonene som kommer til uttrykk, er jeg enig med Baldersheim. Dette ble igjen et media- og flokkhysteri, slik det gjerne blir i gamle Norge. Rene Ameliehysteriet, og da gikk det jo også fullstendig av hengslene og ut av alle proprosjoner.

Fortsetter dette, slik det nå kan se ut til, kan det godt hende at Plumbo får et sympatifan på Vestsiden av Mjøsa. Men da forbeholder jeg meg først retten til å lese meg opp på gruppa, som jeg hørte om for første gang i kveld, og å høre den prisbelønte låten deres.

Svar
Kommentar #12

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

Enkle karer fra landet

Publisert rundt 6 år siden
Arne D. Danielsen. Gå til den siterte teksten.

Fortsetter dette, slik det nå kan se ut til, kan det godt hende at

De var nye for meg også.  Men det er vel ingen unnskyldning å være fra landet?  Du og jeg er vel også "enkle karer fra landet", Arne - men ville vi ha oppført oss slik, om vi mot formodning skulle bli tildelt en pris (TV-overført eller ei)?

Svar
Kommentar #13

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Urbane dumheter

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

men ville vi ha oppført oss slik

Nei, jeg kan ikke huske at jeg har fornærmet noen med rasistisk fleip eller med stygge uttaleleser. Men du slette tid. Jeg har gjort og sagt mye annet dumt. Etter å ha tuslet rundt på Moder jord i opptil flere desennier, har jeg nok rukket å begå verre dumheter enn dette. Det må bare erkjennes.

Jeg er vel en slags urban totning, selv om det ikke forklarer så mye i denne sammenheng. Det er jeg enig med deg i. :)

Svar
Kommentar #14

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

Urbane og rurale dumheter

Publisert rundt 6 år siden

Jo da, jeg har selv begått ubegripelig mange dumheter - både "urbane" og "rurale" :-)

Jeg pleier imidlertid å balansere så noenlunde i det offentlige rom.  Det har litt med sjanger-bevissthet å gjøre (for å holde meg til mitt eget fagspråk).

Jeg føler ellers at det blir litt lettvint å føyse bort "negervitser" med et skuldertrekk og et "ja, ja - det var jo ikke så elegant, men..."  Hvordan ville reaksjonene vært, tro, dersom eksempelvis Jo Benkow eller Mona Levin hadde vært prisutdelere, og Plumbo hadde dradd til med en jødevits?

Svar
Kommentar #15

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

garantert

Publisert rundt 6 år siden

... det er lissom ikke lov å dumme/drite seg ut mere heller i dette landet, man ser jo hvor han sliter for å prøve å ro dette i land som sikkert ikke ble slik han hadde tenkt. Men det er nok bare noen ytterst få av oss som har opplevd å si noe som, plutselig blir en anen betyndning og vi går helt i stå mens vi snakker...synd at så få har opplevd det, da hadde nok ikke uttalelsene rundt i avisene vært så bastante og enstydende.....

Svar
Kommentar #16

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2269 kommentarer

Tschawe

Publisert rundt 6 år siden

legger skam til skade med sitt mildt sagt kvinnediskriminerende utsagn i ettertid. Det finnes ingen bortforklaringer som kan matche dette pubertale mølet fra de impliserte.

Er glad jeg aldri ser på dette tøyseprogrammet - får bare med meg "skandalene" i ettertid.

Svar
Kommentar #17

Leif GuIIberg

72 innlegg  6329 kommentarer

Hjelp underveis

Publisert rundt 6 år siden
Per Traasdahl. Gå til den siterte teksten.

så jeg har som vanlig gått glipp av "høydepunktet" denne lørdagskvelden.

Episoden er antagelig en scoop i seg selv for TV2-Nyhetskanalen, som nok vil sende reprise på disse dramatiske sekundene minst en gang hver halvtime utover søndagen.

Som kjent - egen suksess smaker, men andres ulykke er heller ikke å forakte.

Svar
Kommentar #18

Leif GuIIberg

72 innlegg  6329 kommentarer

Mokkamannens år

Publisert rundt 6 år siden

En mandag ettermiddag i 2007 marsjerte flere hundre mennesker mot sentrum i Detroit, USA for å ta et siste farvel med ordet 'Nigger'. Det var de svarte amerikaneres største organisasjon NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) som hadde iscenesatt minneseremonien. De ville ha skjellsordet vekk en gang for alle. Den symbolske kisten ble plassert på gravlunden i Minneparken og fikk senere en gravstøtte tilordnet. Ordet stammer helt tilbake fra slaveriets tid i USA.

Som kanskje noen vil huske, så ble 'Nigger' - N-ordet - også det som sendte politietterforsker Mark Fuhrman ut av jobben i Los Angeles. Det var Fuhrman som fant en blodig hanske på eiendommen til O.J. Simpson og var derfor et kronvitne i rettssaken. Superadvokat F.Lee Bailey klarte imidlertid å diskreditere Fuhrman ved å påstå at Fuhrman hadde benyttet ordet 'nigger'. Fuhrman nektet først, men ugjendrivelige bevis gjorde at aktoratets viktige vitne måtte tre ut av saken og pensjonerte seg i Idaho.
 
Men selv om N-ordet er blitt selve symbolet på rasisme i USA, er allikevel ordet etterhvert blitt hyppig benyttet av amerikansk-afrikanerne selv innen humor og komedie, og ikke minst innen hip-hop. Og det var da også avdøde rapperen Tupac Shakur som begynte å hevde at 'nigger' eller 'nigga' står for 'Never Ignorant Getting Goals Accomplished".

Todd Boyd ved Universitetet i Sør-California mener at ordet nå er blitt et bekreftelsesord istedet, og skriver i sin bok "The New H.N.I.C.: The Death of Civil Rights and the Reign of Hip Hop" (H.N.I.C = Head Nigga In Charge): "Jeg vil tro at du vil få mer ut av hva som foregår blant de svarte idag ved å lytte til DMX på 'It's Dark and Hell is Hot' enn å lytte til repriser av Martin Luther Kings taler". Slikt er ikke vulgærargumentasjon men en innrømmelse av at verden har forandret seg.

14. januar 2012 ble ordet da alle nordmenn lærte et nytt ord: Mokkamann. De som ikke fikk kaffen i vrangstrupen kastet seg over tastaturet. Men 'mokkamann' er kommet for å bli. I vår bevissthet og i vårt språk. Dersom den svarte minoritet i Norge spiller sine kort riktig, gjør det ordet om til et hedersord og ikke lar seg forføre av de store masser som er opptatt av øyeblikkets politiske korrekthet.

Svar
Kommentar #19

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Asbjørn Bergs1g. Gå til den siterte teksten.

man ser jo hvor han sliter for å prøve å

Ja, tenk så heldig en kan være, som slår på Spellemannsprisen akkurat idet denne hendelsen inntreffer - det gjorde altså undertegnede. Helt tilfeldig. Og jeg er nok enig med Asbjørn; denna karen sleit noe vakint (som vi sier her på våre kanter) med å hente seg inn igjen. Jeg tror rett og slett dette var et helt spontant forsøk på en morsomhet - og kanskje ikke minst fordi prisutdelerne var akkurat de de var - to som også veldig gjerne gjøgler og sier en hel masse dumt og tilsynelatende ugjennomtenkt. Ikke minst med tanke på kvinnesynet!

Vel, Plumbo-karen bommet på sitt publikum - og får nok svi lenge for det.

Jeg er nok tilbøyelig til å si meg enig med Gull berg: hva om man viste såpass klokskap at man gjorde "mokkamann" om til et mer sofistikert uttrykk? For det er definitivt kommet for å bli! Dette blir vel, som så mye annet, en sak for media.

Ord får den betydning vi mennesker gir dem.

Svar
Kommentar #20

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

Hva f... er galt med Mokkamann?

Publisert rundt 6 år siden

Ser på Sol at Plumbo støttes av Ole Ivars....,.  http://dt.no/nyheter/forlot-spellemann-dro-pa-fest-med-ole-ivars-1.6716260?localLinksEnabled=false

... en annen kommenterer ::  ""Forresten kalte Thsawe seg selv MOKKAMAN når han spilte inn en video sammen med Paperboys""

Men da var det jo han sjøl som sa det, men det teller kanskje ikke i denne sammenheng eller at han på senkveld sa at Harald og Thomas var BLEIKFISER  og det var nok noe rasistisk undertoner der, helt sikkert :)

 

Svar
Kommentar #21

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

selvhøytideligheten lenge leve!

Publisert rundt 6 år siden
Asbjørn Bergs1g. Gå til den siterte teksten.

Forresten kalte Thsawe seg selv MOKKAMAN når han spilte inn en video sammen med Paperboys

Hvis en slik hendelse virkelig har funnet sted, kan man vel nesten gå ut fra at det var selve årsaken til Plumbo-kommentaren.

Men èn ting er hva man selv kan si om seg selv - noe helt annet er det hvis andre sier det samme ;))

Svar
Kommentar #22

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

Språkbruken i det offentlige rom

Publisert rundt 6 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Jeg tror rett og slett dette var et helt spontant forsøk på en morsomhet - og kanskje ikke minst fordi prisutdelerne var akkurat de de var - to som også veldig gjerne gjøgler og sier en hel masse dumt og tilsynelatende ugjennomtenkt. Ikke minst med tanke på kvinnesynet!

Det er godt mulig du har rett i dette.  Jeg er muligens så "utdatert" når det gjelder det språklige nivået på TV, at jeg setter kaffen i vrangstrupen fortere enn andre.  Jeg vil likevel, som nevnt i en tidligere kommentar, mene at en viss sjanger-bevissthet er påkrevet når man ytrer seg offentlig.  Det har med noe så selvsagt (men muligens håpløst "gammeldags"?) som alminnelig dannelse å gjøre.

Jeg misliker for øvrig også den generelle språklige forsøplingen i TV-kanalenes underholdningsprogrammer som har foregått i løpet av de siste årene - f.eks. den utstrakte bruken av banning.  Jeg la for eksempel merke til at det første en kvinnelig, prisutdelende pop-artist(?) ytret da hun åpnet konvolutten med vinnernavnet, var "Satan".  Og det var altså ikke navnet på artisten...  Her reagerer jeg ikke moralsk, men på språkets og kulturens vegne.

Når det i en del tilfeller ikke lenger ser ut til å være noen forskjell på TV-ruta og den lokale puben, så kan selvsagt terskelen for å slippe løs all verdens språklige padder bli uakseptabelt lav.  Det er nå mitt syn - men, som sagt, jeg er vel gått ut på dato :(

Svar
Kommentar #23

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Da er vi flere som er utgått på dato!

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Jeg misliker for øvrig også den generelle språklige forsøplingen i TV-kanalenes underholdningsprogrammer som har foregått i løpet av de siste årene - f.eks. den utstrakte bruken av banning.

For jeg er helt enig med deg i dette! Og jeg tror du i det siterte setter fingeren på mye av årsaken til det som oppfattes som mangelfull dannelse; nemlig den språklige forsøplingen som finner sted i tv-kanaler og i media ellers. Ikke minst bidrar mange av de utallige underholdningsprogrammene til dette, med programledere og deltakere som tilsynelatende kappes om å være mest kul og kanskje allerhelst sjokkerende. Derfor bør ikke en tv-redaksjon egentlig late som om de er sjokkerte! Apropo banning, så åpnet jo en av prismottagerne også med å si: jeg har øvd meg på å ikke banne, men "faen!" Det skulle nok virke litt kult, tror jeg, men ble igrunnen bare dumt.

Jeg må vel si det samme som deg - at her reagerer jeg mer på språkets og kulturens vegne, enn direkte moralsk. Folk får ha den moralen de vil, men i det offentlige rom er vi faktisk avhengige av å ha en viss form for høflighet og dannelse. Det kan ikke være fritt frem å si alt man tenker i øyeblikket, til hvem som helst. Og mennesker som mottar priser, må bli mer bevisste på at de faktisk i en slik rolle, er rollemodeller for andre. Det de sier og gjør, spilles inn og brukes. Slik har det alltid vært og vil alltid være.

Svar
Kommentar #24

Henning Rutledal

24 innlegg  695 kommentarer

Møkkainnlegg

Publisert rundt 6 år siden

At dette overfladiske mokka-innlegget debatteres, det viser hva "folk" er opptatt av. Les heller Jan Hårstad sine innlegg, Iran-dagbøkene, de burde virkelig debatteres.

Fokuser heller på saker som betyr noe for deg selv og andre menneskers eventuelle framtid,  enn å kaste bort verdifull tid på slike latterlige mokka-innlegg.

Svar
Kommentar #25

Leif GuIIberg

72 innlegg  6329 kommentarer

Selvkall

Publisert rundt 6 år siden
Asbjørn Bergs1g. Gå til den siterte teksten.

"Forresten kalte Thsawe seg selv MOKKAMAN når han spilte inn en video sammen med Paperboys"

Da har vi kanskje allerede på dag 2 etter innføring av det nye ordet en forklaring på hvorfor vertene Thsawe og Wolde-Mariam først smilte bredt etter at morsomheten var servert for deretter å oppdage at de også hadde gjort noe upassende, og strammet prompte til ansiktsmusklene. Slik virket det ihvertfall.

Sissel Johansen har selvsagt helt rett når hun sier at ord får den betydning vi gir det. Det vet f.eks. amerikanerne godt som har opplevd at ordet 'gay' nå betyr noe helt annet i folks forståelse enn det gjorde for bare få år siden, og ordet kan i praksis ikke lenger benyttes for å beskrive den opprinnelige forståelsen: bekymringsløs og lett til sinns. 

Redaktørene av norsk ordbok har allerede en utfordring i fanget.

Svar
Kommentar #26

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Du verden, Rutledal!

Publisert rundt 6 år siden
Henning Rutledal. Gå til den siterte teksten.

Fokuser heller på saker som betyr noe for deg selv og andre menneskers eventuelle framtid,

Du begynner virkelig å bli husvarm! ;))

Men du vet, noen av oss liker best "det enkle". Og iflg. reklamen er det også "ofte det beste".

Svar
Kommentar #27

Henning Rutledal

24 innlegg  695 kommentarer

Ja,

Publisert rundt 6 år siden
Sissel Johansen. Gå til den siterte teksten.

Men du vet, noen av oss liker best "det enkle". Og iflg. reklamen er det også "ofte det beste".

og det bærer samfunnet preg av!

Svar
Kommentar #28

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Henning Rutledal. Gå til den siterte teksten.

og det bærer samfunnet preg av!

Ja, det er mye som er riv ruskende galt!

Men en får vel av og til sette seg i godstolen og lytte til den kloke teksten til Ole Ivars (?): "en får værra som en er, når`n itte vart som en sku`, inni er vi like, både je å du..."

Svar
Kommentar #29

Daniel Ålien

4 innlegg  444 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.

Da har vi kanskje allerede på dag 2 etter innføring av det nye ordet en forklaring på hvorfor vertene Thsawe og Wolde-Mariam først smilte bredt etter at morsomheten var servert for deretter å oppdage at de også hadde gjort noe upassende, og strammet prompte til ansiktsmusklene. Slik virket det ihvertfall.

Svar
Kommentar #30

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

"Slip of tongue"?

Publisert rundt 6 år siden

Vi kan selvsagt fortsette å diskutere i det uendelige om "mokkamann" var "a slip of tongue" i freudiansk betydning, eller om det kun var en språklig glipp.  Jeg holder på det siste - og siden Plumbo har beklaget det hele, bør vi legge saken bak oss.  Det akter i hvert fall jeg å gjøre.

Det jeg likevel vil fortsette å hevde, er at alle som skal opptre offentlig bør ha et reflektert forhold til sin egen språkbruk.  Det er ikke alt man kan finne på å si i halvfylla på en pub, som friksjonsfritt kan overføres til en annen setting.

Svar
Kommentar #31

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

Store ting og små ting

Publisert rundt 6 år siden
Henning Rutledal. Gå til den siterte teksten.

At dette overfladiske mokka-innlegget debatteres, det viser hva "folk" er opptatt av. Les heller Jan Hårstad sine innlegg, Iran-dagbøkene, de burde virkelig debatteres.

Du vet det, Rutledal, at det finnes både store ting og litt mindre ting her i verden ;-)

Svar
Kommentar #32

Sissel Johansen

58 innlegg  6437 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Daniel Ålien. Gå til den siterte teksten.

Dette bildet sier ganske mye

Ja, et bilde sier, som kjent, mer enn tusen ord ;) Dette er intet unntak!

Svar
Kommentar #33

Henning Rutledal

24 innlegg  695 kommentarer

Ja,

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Du vet det, Rutledal, at det finnes både store ting og litt mindre ting her

for ikke å glemme de nære ting.

Svar
Kommentar #34

Asbjørn Bergs1g

61 innlegg  1513 kommentarer

kaos

Publisert rundt 6 år siden

Jeg velger og tro det var en klosset kommentar, jeg har om enn ikke i slike høytidlige anledninger  (men andre mindre arrangermenter) uforvarende eller utrykt meg klosset, og resten blir bare helt monte pyton når man forstår blemmen og SÅ skal forsøke å forklare det og det siste blir verre enn det første for å ta en liten omskrivning av NT.....he..he

Svar
Kommentar #35

Mohamed Abdishazan

32 innlegg  618 kommentarer

Jeg har sett en mokkamann

Publisert rundt 6 år siden

Da er vi i gang igjen. Antirasistene har fått en ny symbolsak eller vil dette gå over?

Folk er alt for hårsåre (og sutrete) i Norge:

Jeg syns mennesker skulle males blå
For da blir de veldig morsomme å titte på
Og da kunne alle sammen le
Og det ville ikke blitt noe krig av det

——–

Farger kan du og jeg bare se på di
Det er hjertelag som har alt å si

http://www.youtube.com/watch?v=8O9MQS_Y3SY

Svar
Kommentar #36

Oddbjørn Johannessen

155 innlegg  12805 kommentarer

Oppsummering?

Publisert rundt 6 år siden

Det var en idiotisk kommentar.  Fyren har beklaget.  Ferdig med det.  Startinnlegget ble forfattet i irritasjon - før jeg fikk med meg etterslengeren fra Tshawe.

Jeg vil likevel fastholde følgende:  Folk bør ha såpass kontroll på seg selv at de forstår forskjellen mellom å være på TV i beste sendetid og å være på den lokale puben.  Dette har bl.a. med sjanger-forståelse å gjøre.  Dessuten:  Like klønete som selve uttalelsen var det pinlige forsøket på bortforklaring ("enkelt band fra bygda").  Jeg er altså selv i utgangspunktet "en enkel mann fra bygda", og misliker sterkt at noen antyder at det skulle gjelde egne regler for folkeskikk i rurale strøk.

Svar
Kommentar #37

Olav Rune Ekeland Bastrup

95 innlegg  2613 kommentarer

Fra smørkrise til ølkrise

Publisert rundt 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.

Jo da, det har du helt rett i - og jeg har heller ikke sans for Kaizers Orchestra-gitaristen som heller øl i hodet på "Plumbo-mannen".

Om man skulle helle øl i hodet på alle som sier noe dumt på TV, kunne det snart gå fra smørkrise til ølkrise her i landet!

Svar
Kommentar #38

Daniel Ålien

4 innlegg  444 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

Om man skulle helle øl i hodet på alle som sier noe dumt på TV, kunne det snart gå fra smørkrise til ølkrise her i landet!

hohoho!

Svar
Kommentar #39

Daniel Ålien

4 innlegg  444 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

Om man skulle helle øl i hodet på alle som sier noe dumt på TV, kunne det snart gå fra smørkrise til ølkrise her i landet!

hohoho!

Svar
Kommentar #40

Eirik Flikke

70 innlegg  377 kommentarer

Enkel eller dobbel..

Publisert rundt 6 år siden

Apropos "kaffen i vrangstrupen" i trådstarters # 22 og som en forlengelse til sjangervalget i Bastrups # 37, så skulle det ikke forundre meg om en kremmer i kaffebransjen ser sitt snitt til å lansere - i tillegg til Cortado, Maciatto, Latte osv. - en enkel eller dobbel Moccamann..

En mulig cafe-hit til spellemann/spellekvinne pris a kr 40/45, og økt omsetning på en "slip of tongue".

Svar
Kommentar #41

Arild Holta

104 innlegg  3886 kommentarer

Sånn rent intuitivt...

Publisert rundt 6 år siden

Bibelen legger i kjærligheten at den alltid tror det beste.

Hva er det beste man kan tro her da?

At de ikke mente kommentaren rasistisk? At ordet ikke hadde rasistisk begrepsinnhold fra den som sa det?

Kan det være en empatisk vinkling i det hele?

Siden jeg ikke har satt meg inn i saken, så risikerer jeg å være "djevelens advokat" her. Men la gå. ;)

Min intuitive inskytelse skyldes nok at venstresiden ser rasisme "bak hver busk". Det blir liksom så lite troverdig i lengden.

Men hva vet jeg i denne sammenhang? Ikke er jeg synsk og leser individers motiver og begrepsinnhold som store deler av debatantene på VD tydligvis gjør. Og ikke har jeg satt meg godt nok inn i saken.

Men synse litt må også jeg få lov til. Dog med en del flere spørsmålstegn enn den middelmådige synser uten skille mellom assosiasjoner og fakta, eller påstand og virklighet. :-)

Svar
Kommentar #42

Arild Holta

104 innlegg  3886 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Kanskje synsingen min ikke var helt på jordet? Onar Åm har en interessant kommentar om blekfiser, blondiner og mere til.

http://onarki.no/blogg/2012/01/mokkamenn-og-bleikfiser/

Svar
Kommentar #43

Hans Rytterbakken

3 innlegg  518 kommentarer

Politisk korrekthet, er Breivik inne på noe?

Publisert rundt 6 år siden
Mohamed Abdishazan. Gå til den siterte teksten.

Antirasistene har fått en ny symbolsak eller vil dette gå over?

Hei Mohamed,

jeg så ikke hele showet i helgen, men fikk med meg klippet. Det var først og fremst en fjåsete kommentar ment som en spøk men som falt i gjennom. Jeg fikk også med meg at Lars (som jeg forøvrig har møtt selv) har bedt Madcon om unnskyldning og at saken dem i mellom er skværet opp. Det er bra og det viser at vi er mennesker som gjør feil og som er villige til å be om unnskyldning, og får det fra de det gjelder. Og vi skal ikke se bort fra at Plumbo og Madcon faktisk har kommet nærmere hverandre som mennesker på grunn av denne tabben.

Men så, etter at Plumbo og Madcon har lagt saken bak seg, så blir en fjør til ti høns og den misforståtte norske politiske korrektheten kommer til syne gjennom media.

Det blåses opp i media og det føres debatter i Nrk.

Jeg undrer: Hvis det norske samfunnet er så hårsårt at det ikke tåler mer enn en slik flåsete kommentar (når de som ble utsatt for kommentaren selv tåler det), hvordan skal det da gå med den norske integreringsprosjektet?

Jeg har lest manifestet til Breivik og tar klart avstand fra hans konspirasjonsteorier og voldsmetoder, men undrer likevel om det kan være et snev av sannhet i hans observasjoner av det han omtaler som "politisk korrekthet" i Norge?

Kanskje er norske politikere selv det største hinderet for integreringen?

Svar
Kommentar #44

Rune Holt

8 innlegg  10555 kommentarer

Komisk reaksjon..

Publisert rundt 6 år siden

Hva skal vi si om alle blondinevitsene..?
Jan Teigens sang om svenske f_en.....?
Om familiens sorte får?
Sånn kan vi holde på i det uendelige......

Svar

Siste innlegg

På ramme alvor
av
Ingrid Nyhus
rundt 10 timer siden / 974 visninger
3 kommentarer
Snuoperasjon
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 154 visninger
2 kommentarer
Likebehandling eller særstilling?
av
Bente Sandvig
rundt 20 timer siden / 131 visninger
0 kommentarer
En gjenopprettende rettferdighet
av
Åke Dalin
rundt 20 timer siden / 134 visninger
3 kommentarer
Frans blant ulvene
av
Njål Kristiansen
rundt 22 timer siden / 172 visninger
1 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

På ramme alvor
av
Ingrid Nyhus
rundt 10 timer siden / 974 visninger
3 kommentarer
Snuoperasjon
av
Vårt Land
rundt 10 timer siden / 154 visninger
2 kommentarer
Likebehandling eller særstilling?
av
Bente Sandvig
rundt 20 timer siden / 131 visninger
0 kommentarer
En gjenopprettende rettferdighet
av
Åke Dalin
rundt 20 timer siden / 134 visninger
3 kommentarer
Frans blant ulvene
av
Njål Kristiansen
rundt 22 timer siden / 172 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Geir Wigdel kommenterte på
Er det de fattige som er privligerte?
39 minutter siden / 139 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
41 minutter siden / 1280 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1280 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1280 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 1 time siden / 1280 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1280 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1280 visninger
Rune Holt kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1280 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 2 timer siden / 1280 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 3 timer siden / 1280 visninger
Marianne Solli kommenterte på
Livssyn - ikke en privatsak, men en personlig sak.
rundt 3 timer siden / 91 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 3 timer siden / 1280 visninger
Les flere