Thor Bjarne Bore

135

Akademisk tøv om Israel-boikott

Publisert: 9. nov 2009

Hva er mest tjenlig for å prøve å løse vanskelige konflikter, boikott eller dialog?

Skal Norge boikotte Russland kulturelt og akademisk? Landet har gjennom flere år ført en brutal krig i Tsjetsjenia med titusenvis, kanskje flere, drepte.
Eller hva med Kina, som har okkupert Tibet i snart 60 år, og som bryter menneskerettigheter i jakten på kulturelle og akademiske dissidenter?
Hva med Sudan, Syria, Iran, Saudi-Arabia osv. osv, - hva med alle de land der menneskerettigheter tråkkes under fot, der mennesker slaktes ned?

Nei, det er få, om noen, som synes å løfte en penn i den sammenheng. Men ”Israel må boikottes kulturelt og akademisk, boikotten bør gjennomføres fordi Israels akademia er nødvendig for å gjennomføre militære operasjoner og fordi den skaper et «arkeologisk og historisk» grunnlag for opprettelse av stadig nye jødiske bosettinger”, fremgår det av et opprop fra en del personer tilknyttet NTNU i Trondheim, 34 professorer og amanuenser.

En professor i epidemiologi ved Universitetet i Oslo gir sin støtte til forslaget. Han ”har arbeidet med palestinske universiteter i snart ti år. Etter å ha sett hvordan akademia og ikke minst befolkningen generelt lider, med stengning av universiteter, veisperringer, ransakelser og ydmykende behandling, synes jeg universitetssamfunnet bør reagere med akademisk boikott”.

Hos boikott-entusiastene finner jeg ingen refleksjoner over årsak og virkning, over hva som er mest hensiktsmessig – boikott eller å ha kontakter med begge parter for å finne årsaker til krig og konflikt og prøve å lære av fortiden for å skape fred.
Tror de at Norges meglerrolle i Midtøsten blir lettere og utsiktene til en løsning på Midtøsten-konflikten bedre av en boikott?
Er de villige til å ta de praktiske konsekvensene for sin egen hverdag av at store deler av operativsystemet Windows er utviklet av Microsofts avdeling i Israel? Eller at en rekke moderne hovedkort til PC’er og den siste mobilteknologien er også utviklet i landet som skal utsettes for boikott

Hvor er deres rasjonelle argumenter for hvorfor vi ikke også boikotter andre nasjoner som bryter menneskerettigheter på langt verre måter? Må ikke de norske akademiske institusjonene da ha en kontinuerlig prosess og bruke boikott mot handlinger og standpunkter også i andre konflikter?

Hvordan forholder de seg til at rektor ved det palestinske Al-Quds universitetet i Jerusalem fremholder at de mest progressive synspunkter til støtte for palestinernes sak finnes nettopp i israelske universitetsmiljøer?

Et det et ledd i bestrebelsene for bedre folkehelse å avvise samarbeid med kolleger som er verdensledende i medisinsk og bio-teknologisk forskning?

Er de enige med Ebba Wergeland som kritiserer at en israelsk forsker for to år siden fikk den prestisjetunge Holberg-prisen, er de villige til å innføre en praksis om at faglige priser basert på fri akademisk innsats skal vurderes politisk og at frie forskere bør isoleres? Nikker de bejaende til AKP(ml)-retorikken?

Er det noe å vinne på at norske vitenskapsmenn og forskere ikke lenger skal ha adgang til israelske arkiver, ha besøk av og diskutere med israelske kolleger?
Hva synes de om nettverket ”Scholars for Peace in the Middle East”, med flere nobelprisvinnere som medlemmer, sier at ”vi står solidarisk sammen med israelske akademikere og akademiske institusjoner. Dersom dere boikotter dem, boikotter deres oss”?
Tror de at en boikott vil styrke Norges samarbeidsmuligheter med viktige forsknings- og utviklingsmiljøer rundt om i verden?

Er det slik at vi i Norge bare skal ha fri utveksling av ideer med dem vi er enige med? Skal ikke institusjonene lenger være et samlingssted for et bredt spektrum av ulike tanker og ider?

Tror de at en boikott-aksjon vil styrke den mulighet for konstruktiv påvirkning som ligger hos de israelske akademikere som målbærer synspunkter i utakt med landets offisielle politikk?

Akademikere bør som alle andre engasjere seg politisk og arbeide hardt for at de meninger man står for skal få gjennomslag. De har to valg: ikle seg utstyret for å spille helteridderrollen på de hvite hestene, og med faner og klingende spill for galleriet utkjempe innbilte slag i et reservat. Eller oppsøke den hverdag der de reelle prosessene skjer, og der det gjennom forhandlinger og dialog kan være mulig å finne løsninger på bitter konflikt der alle parter lider, der alle har blod på hendene.

Er boikott det mest konstruktive bidrag til en fredelig løsning i Midt-Østen?
Er det virkelig slik at de som sier et høyt og tydelig NEI til Israels boikott av Hamas - organisasjonen som har fremholdt at ”Hamas vil eliminere Israel” – de sier også JA til boikott av Israel? Logikken er ikke overveldende. Boikott er det motsatte av dialog.

Forskningsminister Tora Aasland slår fast at utdanningsinstitusjonene i Norge skal fremme akademisk frihet ved å følge anerkjente etiske og vitenskapelige prinsipper om åpenhet.
”Dermed har de ansatte selv en lovfestet rett til å velge både emne og metode for sin forskning. Da kan ikke styret ved en institusjon pålegge forskerne ikke å samarbeide med forskere fra Israel eller andre land”.
Det er klokt sagt, hun har lært av det som skjedde da partifellen, nåværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen, i 2005 den ene dagen tok til orde for norsk boikott av israelske varer og den neste erkjente at ”Jeg burde ikke som finansminister ha tatt til orde for en politikk som det ikke er flertall for i regjeringen”.

Jeg regner med at styret for NTNU torsdag sier ja til å forsvare den frie tanke, som sier ja til dialog og nei til boikott.

Les gjerne denne artikkelen;: http://74.125.77.132/search?q=cache:OClUMcr4I2gJ:www.aftenposten.no/meninger/kommentatorer/aamaas/article3361793.ece+%C3%85m%C3%A5s+%2B+den+frie+tanke&cd=1&hl=no&ct=clnk&gl=no

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Bra

Publisert nesten 10 år siden

Dette var et bra innlegg Thor Bjarne. Vi får håpe at NTNU tar til vettet og stopper saken.

Kommentar #2

Sigbjørn Vindheim

0 innlegg  3 kommentarer

Flaut av NTNU

Publisert nesten 10 år siden

I skrivende stund vet jeg ikke hva styret i Trondheim er kommet frem til, men om det er boikott man er ute etter står landene i kø for å bli boikottet, mht overgrep og brudd på grunnleggende msk rettigheter, slik det påpekes her.

Synes nesten det er kommunistiske metoder med en slik boikott.

Jada, jødene er et stolt folkeslag, de er spesielle..; de er langt fremme på IT , og psykologi-studentene i Israel er blant "kremen". Jødene har Freud og Stern, Antonovsky og mange andre,..De vil ikke bli fortalt en hel masse ting. Men hvem i all verden vil vel det.?

Finner Norge seg i å bli fortalt en hel masse ting.?

Har vi en nabo i Strømstad som skyter raketter på oss flere ganger i døgnet?

Som sosialfagstudent ved Høyskolen i Vestfold/Telemark har jeg fått med meg at jøder og Israelere er skarpe mennesker, med enormt mye tenkning. Og evne til refleksjon.

Høyskolen i Vestfold har visst et vennskaps-universitet på vestbredden eller Gaza. Både der og ved alle de tunge universitetene i den islamske verden forsvinner akademikerne ut på dagen om de tør å tenke en eneste fri kritisk tanke i forhold til Islam. Dette har også skjedd ved al-Azar Universitetet, (islamverdenenes mest prestisjetunge universtitet i Kairo)

(Skulle likt å se den listen som nå følger av alle de andre boikottene som kommer i kjølvannet av dette..)

Hva i all verden betyr vel en avgjørelse i lille Trondheim for Israel?  Er dette jødemisunnelse?

Den akademiske frihet opprettholdes ikke av et vedtak der man skal prøve å tvinge nordmenn til å ikke utveksle akademisk kontakt med jøder bosatt i Israel. En boikott rammer jo alle, uansett hvilket syn de har. Derfor vil en boikott fra NTNU skyte deres egen frihets-integritet i foten. De må bruke pisken for å overholde et slikt vedtak. Og pisken er det verste akademisk frihet vet om.

Er enig med ditt innlegg, og enig med statsråden som lurer på hvordan dette skal gjennomføres i praksis. Uansett, dette som skjer på NTNU er flaut!! Håper mange sier fra.

Kommentar #3

Alf Inge Wang

1 innlegg  39 kommentarer

Problematisk for ansatte

Publisert nesten 10 år siden

Jeg er fast ansatt ved NTNU og synes saken om Isreal-boikott er svært pinlig og skadelig. Det er beklagelig at en ledelse ved et universitet skal besudle et godt rykte for å fremme sine egne politiske synspunkter. NTNU er et stor bedrift med mange ansatte og mange studenter. Det er svært beklagelig at ledelsen prøver å diktere sine ansatte og studenter i en svært vanskelig politisk sak.

Det eneste NTNU vil få ut av denne saken er dårlig publisitet, samt evt. problemer når man prøver å samarbeide med internasjonale forskningsmiljø. Jeg synes det er svært tragisk at man lukker øynene for svært mye av det som skjer i verden, men bestemmer seg for å "ta Israel". 

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
29 dager siden / 1937 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
27 dager siden / 1660 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
20 dager siden / 1645 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
29 dager siden / 1601 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
20 dager siden / 1478 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
18 dager siden / 1411 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
22 dager siden / 1376 visninger
170 år med misforståelser
av
Joanna Bjerga
8 dager siden / 961 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere