Verdidebatt

Det Norske Holocaust

I år er det 70 år siden "Det Norske Holocaust". 766 norske jøder ble drept eller omkom som følge av nazistenes utryddelsespolitikk. Også det norske statsapparatet bidro til dette. Tiden er inne for en offentlig beklagelse.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den største gruppen av norske jøder ble deportert fra Oslo 26. november 1942.  532 personer ble fraktet med skipet M/S Donau til Stettin.  Her ble de lastet over i tog som tok dem til Auschwitz.  346 kvinner, barn og eldre ble drept i gasskammer ved ankomst.  De øvrige ble satt i slavearbeid.  Kun åtte - 8 - av disse overlevde krigen.

Enheter og personell fra det nazistiske Statspolitiet, Germanske SS og det ordinære norske politi var ansvarlig for arrestasjon og transport av personer med "J" i passet.  Menn og kvinner, barn og eldre ble transportert til Akershuskaia der M/S Donau lå.  Det er den eneste gangen norsk politi har arrestert barn.  Også andre deler av det norske statsapparatet bidro til registrering, inndragning av eiendom og transport som endte med deportasjon og tilintetgjørelse av en stor del av de norske jøder.  Først på Akershuskaia overtok tyske mannskaper kommandoen over fangene.  På denne måten ble det norske statsapparatet involvert i Holocaust.

Flere har den senere tid tatt til orde for at det bør gis en offisiell beklagelse fra øverste hold i Norge.  Aslak Nore sa det slik i en kommentar i VG før jul:

"26. november 2012 er det 70 år siden "Donau" forlot Oslo.  Jødene er i dag en av Norges best integrerte, men mest sårbare minoriteter. Jødiske barn plages i Osloskolen.  En unnskyldning til norske jøder er ikke fortid.  Det er også nåtid."

Tiden bør være inne !

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt