Verdidebatt

Useriøs mediadekning av Nord-Korea

Medias dekning av Nord-Korea må bli bedre. Jeg tviler ikke på at Nord-Korea er et brutalt og totalitært diktatur, men nyhetsdekningen har tendens til useriøs og kunnskapsløs latterliggjøring.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette er ingen empirisk undersøkelse av hvordan mediene dekker Nord-Korea, men inntrykket er at redaksjonell dekning av alt som har med dette landet å gjøre, har en slitsom tilleggsambisjon å være litt gøyalt. Redaksjonelle vinklinger og prioriteringer formidler et budskap om hvor crazy det åpenbart er i Nord-Korea.

De siste ukene, etter Kim Jun-Ils død, har denne tåpelige medievinklingen vært ganske påtrengende:

Videoklippene av sørgende som tok ut sorgen i mye større grad enn det vi er vant med:

Medienes omtale av den nasjonale sorgen da Kim Jong-Il døde var ikke til å bli klokere av. En ensidig strøm av sitater fra Nord-Koreas PR-apparat som i sin pompøsitet åpenbart skulle more oss vestlige borgere, som da antas å være langt klokere og mer innsiktsfulle enn tullingene iPyongyang.

Denne lille nyhetsmeldingen om Nordkoreanske fiskere som kom i drift og havnet i Japan, men ville hjem til Nord-Korea, skaper usikkerhet: Hva slags liv har egentlig folket? Hvordan leverr de egentlig? Hvorfor benytter ikke folk seg av anledningen til å stikke av når de kan?

Hvordan er økonomien i Nord-Korea organisert? Til bildene fra de gråtende i kjøpesenteret etter Jong-Ils død, ble mitt ubesvarte spørsmål: - Har de altså kjøpesentre i Nord-Korea?

Landet vurderes som en mulig og truende atommakt. Dette skulle jeg tro at krever et visst kompetansenivå teknologisk og militært utover den idiotprofileringen som media gir Nord-Korea og den nye statslederen. Jeg ønsker fakta om disse forholdene.

Til redaksjonene: Dropp forventningen om at alt dere skriver om Nord-Korea skal ha elementer av tull og tøys og latterliggjøring. Jeg ønsker seriøs informasjon om landets økonomi, kunnskapsnivå og politiske forhold. Dagens mediedekning er en respektløs latterligjøring av en annen nasjon og et annet folk - med sterke elementer av selvdyrking av det vestlige og norske som fundament og utgangspunkt for all annen forståelse.

Latterliggjøringen er heller ikke noen fordel for de som tragisk fengsles og opplever forfølgelse av det Nord-Koreanske regimet. For dem er regimets makt ikke en gøyal miks av pompøs og patetisk propaganda, men kaldt stål.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt