Jan Harsem

82    203

Useriøs mediadekning av Nord-Korea

Medias dekning av Nord-Korea må bli bedre. Jeg tviler ikke på at Nord-Korea er et brutalt og totalitært diktatur, men nyhetsdekningen har tendens til useriøs og kunnskapsløs latterliggjøring.

Publisert: 10. jan 2012 / 1032 visninger.

Dette er ingen empirisk undersøkelse av hvordan mediene dekker Nord-Korea, men inntrykket er at redaksjonell dekning av alt som har med dette landet å gjøre, har en slitsom tilleggsambisjon å være litt gøyalt. Redaksjonelle vinklinger og prioriteringer formidler et budskap om hvor crazy det åpenbart er i Nord-Korea.

De siste ukene, etter Kim Jun-Ils død, har denne tåpelige medievinklingen vært ganske påtrengende:

http://www.tv2.no/nyheter/utenriks/kim-jongun-loeslater-fanger-for-aa-bli-mer-populaer-3678458.html

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10074803

http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7945313

http://www.dagbladet.no/2011/12/20/nyheter/nord-korea/kim_jong-il/19493994/

Videoklippene av sørgende som tok ut sorgen i mye større grad enn det vi er vant med:

http://www.dagbladet.no/2011/12/29/nyheter/nord-korea/utenriks/kim_jong-il/begravelse/19597181/

http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/--Regimet-vil-vise-styrke-og-samhold-6729463.html

Medienes omtale av den nasjonale sorgen da Kim Jong-Il døde var ikke til å bli klokere av. En ensidig strøm av sitater fra Nord-Koreas PR-apparat som i sin pompøsitet åpenbart skulle more oss vestlige borgere, som da antas å være langt klokere og mer innsiktsfulle enn tullingene iPyongyang.

Denne lille nyhetsmeldingen om Nordkoreanske fiskere som kom i drift og havnet i Japan, men ville hjem til Nord-Korea, skaper usikkerhet: Hva slags liv har egentlig folket? Hvordan leverr de egentlig? Hvorfor benytter ikke folk seg av anledningen til å stikke av når de kan?

http://www.mre.no/npkdirekte/4992663.o2.html

Hvordan er økonomien i Nord-Korea organisert? Til bildene fra de gråtende i kjøpesenteret etter Jong-Ils død, ble mitt ubesvarte spørsmål: - Har de altså kjøpesentre i Nord-Korea?

Landet vurderes som en mulig og truende atommakt. Dette skulle jeg tro at krever et visst kompetansenivå teknologisk og militært utover den idiotprofileringen som media gir Nord-Korea og den nye statslederen. Jeg ønsker fakta om disse forholdene.

Til redaksjonene: Dropp forventningen om at alt dere skriver om Nord-Korea skal ha elementer av tull og tøys og latterliggjøring. Jeg ønsker seriøs informasjon om landets økonomi, kunnskapsnivå og politiske forhold. Dagens mediedekning er en respektløs latterligjøring av en annen nasjon og et annet folk - med sterke elementer av selvdyrking av det vestlige og norske som fundament og utgangspunkt for all annen forståelse.

Latterliggjøringen er heller ikke noen fordel for de som tragisk fengsles og opplever forfølgelse av det Nord-Koreanske regimet. For dem er regimets makt ikke en gøyal miks av pompøs og patetisk propaganda, men kaldt stål.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Mette Solveig Müller

53 innlegg  4830 kommentarer

*

Publisert rundt 6 år siden
Jan Harsem. Gå til den siterte teksten.

Dagens mediedekning er en respektløs latterligjøring av en annen nasjon og et annet folk

Jeg ser også behovet for en mer nøytral informasjon. -Vi må nok innse, at på tross av vårt opplyste samfunn, er vi selv under en sterk mediepropaganda.

Jeg var i Vietnam for noen år siden, etter at det var åpnet opp. Det var det utrolig spennende å bli kjent med hvordan folket tenkte om Ho Chi Minh? Det merkelige var, at det var en persondyrkelse som minnet sterkt om "religiøs dyrkelse"?

Levesettet og hans nøysomhet var fremholdt som et eksempel til etterfølgelse for borgerne. Ved sitt eget liv sto han som det perfekte eksempel overfor borgerne, og det er nok i seg selv en ganske fremmed tanke for oss?

Og vi turister fikk være med å se hans bolig som beviste at han var en enkel mann av folket, som klarte seg godt med en 3-roms leilighet!

Jeg tenker som deg, at vi skal ikke være så raske om å dømme andre folk med andre kulturer. Om folket kan det sies at de var de skjønneste menneskene en kunne komme ut for :-)

Men lydigheten mot regimet sto sterkt! Rett etter min hjemkomst ble det påbudt med hjelm på mopedistene der. Den dagen påbudet innraff var bildet helt forandret - omtrent umulig å finne en eneste uten hjelm på bildet, - mot ingen rett før.

med vennlig hilsen mette

Svar
Kommentar #2

Olav Rune Ekeland Bastrup

95 innlegg  2613 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Jeg er i prinsippet enig med Harsem i dette. Men her må man ta høyde for at utenlandsk presse ikke har adgang til landet, at landet har under 1500 utenlandske turister pr år, og at det vi har tilgang til av informasjon (utover det enkelte hjelpearbeidere sporadisk har kunnet bibringe) utelukkende er det regimet selv har sluppet ut i form av massive iscenesettelser som - om ikke direkte gøyale - i beste fall kan karakterioseres som tragikomiske. Det former vårt blikk på hvor vanvittig dette regimet er. Men får oss dessverre til å glemme de ufattelige lidelser som 24 millioner nordkoreanere må tåle, og som vi selv ikke med vår beste vilje vil være i stand til å hjelpe..

Svar
Kommentar #3

Leif GuIIberg

72 innlegg  6329 kommentarer

Ikke helt hjelpeløse

Publisert rundt 6 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

Men får oss dessverre til å glemme de ufattelige lidelser som 24 millioner nordkoreanere må tåle, og som vi selv ikke med vår beste vilje vil være i stand til å hjelpe..

Såvidt vites, så er både Røde Kors og FN svært aktive i Nord-Korea hva angår å yte hjelp til en lidende befolkning. Mitt inntrykk er også at det er ved å intervjue representanter for disse organisasjoner at vi får et lite blikk inn i hva som virkelig er nyheter fra landet.

Ellers så gir vanlig nyhetsdekning fra N-Korea en følelse av tragikomedie slik OREB hevder. Det er heller ikke mange land som klarer å skjule lederens død i tre dager før omverdenen får vite det.

Nå utkommer det en bok i Japan som er basert på lange intervjuer med Kim Jong-ils eldste sønn, Kim Jong-nam. Sistnevnte har som tør være kjent levd sitt liv i eksil etter at han ble en persona non grata etter sitt forsøk på å besøke Disneyland i Japan i 2001, angivelig hovedsaklig i kasinostaten Macau.

Svar
Kommentar #4

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Muligens verre

Publisert rundt 6 år siden
Jan Harsem. Gå til den siterte teksten.

Til bildene fra de gråtende i kjøpesenteret etter Jong-Ils død, ble mitt ubesvarte spørsmål: - Har de altså kjøpesentre i Nord-Korea?

Jeg er også enig i at det hadde vært ønskelig med mer objektiv informasjon fra Nord-Korea. Er videre enig i det Ekeland Bastrup skriver i sin kommentar.

Når det gjelder nordkoreanske fiskere på vidvanke, er det ikke så veldig mystisk at de ikke hoppet av i samme slengen. Tvert imot. Det ville vært oppsiktsvekkende. Totalitære regimer, som gjerne også både er paranoide og hyperforsiktige, gir ikke tillatelse til å bedrive havfiske til hvem som helst. De har gjort seg fortjent til det ved å vise ekte lojalitet til systemet (lederen), og de har kanskje også privilegier som gjør det mindre fristende og nødvendig å rømme landet.

Et annet moment, som vil være det største tankekorset og dilemmaet for de som uforvarent måtte havne i en situasjon der de kan hoppe av og flykte, er konsekvensene for familien. Det er ikke uvesentlig, heller skremmende. Den hjemmeværende familien er myndighetnes gisler også overfor de som får reise utenlands på lovlig vis - slik det bl.a. var i det gamle Sovjet.

Før murens fall var jeg så "heldig" at jeg fikk besøke DDR et par ganger. Dersom noen hadde tatt bilde av meg da jeg besøkte en av "dollarbutikken" for den privilegerte makteliten og deres familier - og for turister, ville man trolig kunne få det inntrykket at dette var gjengs standard i landet. Men jeg fikk også anledning til se vanlige folks butikker, og det var i beste fall en kuriøs opplevelse. Det var stusselige greier.

Jeg ser liksom ikke for meg at "Den store leder" (eller hva han nå var?), han med de fjorten private togsettene og egen private stasjoner, frekventerte vanlige folk sine butikker - i den grad det lenger finnes butikker for vanlige folk i Nord-Korea.

Mye kan sikkert sies om dekningen av Nord-Korea i vestlige medier, men når alt kommer til alt, er det bilde vi får trolig ikke så langt fra sannheten. Og er det ikke slik likevel, ja, så er det antakelig fordi det er mye, mye verre enn det vi kunne forstille oss. Innbiller meg at vi kan komme til å la oss sjokkere den dagen korthuset faller og sannheten kommer for en dag.

Svar
Kommentar #5

Olav Rune Ekeland Bastrup

95 innlegg  2613 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

For litt over et år siden skrev jeg en ganske grundig artikkel om Nord-Korea, som jeg hadde lagt en del arbeid i og - om jeg skal si det selv - var ganske fornøyd med.

Den har fornyet aktualitet og kan leses her.

Til Arne: Jeg var i DDR (eller DDVar må det jo hete nå) mange gange ganger, så mange at mitt navn garantert finnes i en eller annen STASI-mappe. Et fellestrekk ved kommunistregimer hvor enn man kom(mer) i verden var alle steinansiktene man så/ser på gatene. Men for øvrig tror jeg at jeg med stor grad av sikkerhet kan garantere at avstanden mellom DDVar og Nord-Korea like fullt er astronomisk. Korea er et gammelt keiserdømme med japanske aner, og det vi ser i Nord-Korea er i virkeligheten en videreføring av den gamle keiserkulten man bedrev i Japan til langt ut på 2000-tallet. Da keiseren erklærte at han ikke var guddommelig, sørget japanerne like teatralsk som det vi har sett i Nord-Korea i det siste etter keiser Kims død.

Svar
Kommentar #6

Arne D. Danielsen

295 innlegg  5446 kommentarer

Kvantitet og "kvalitet"

Publisert rundt 6 år siden
Olav Rune Ekeland Bastrup. Gå til den siterte teksten.

så mange at mitt navn garantert finnes i en eller annen STASI-mappe

Du skrev en meget interessant og etter mitt ringe skjønn grundig artikkel om Nord-Korea, Olav Rune. Jeg mener å huske at jeg berømmet deg for den også den gang da du publiserte den.

Når det gjelder forholdet DDR vs. Nord-Korea, så er det full utklassing i favør av DDR, vil jeg tro. Måtte jeg velge, ville jeg nok valgt Honecker fremfor Kim. Men da for en stor del min informasjon kommer fra vestlige medier, Harsem, kan det jo hende at jeg heller skulle valgt Kim?

Olav Rune, du antar at du er blant de som fikk oppmerksomhet fra Stasi. Da er vi to. I hvert fall hvis jeg skal tro en vesttysk tjenestemann som jeg snakket med etter mitt andre besøk. Oppmerksomheten skyldes ikke at jeg hadde vært der så ofte, men på grunn av "kvaliteten" på mitt andre besøk. Men det er en annen historie.

Dermed er det åpenbart stadig slik at det ikke alltid er kvantiteten det kommer an på. :)

Svar
Kommentar #7

Olav Rune Ekeland Bastrup

95 innlegg  2613 kommentarer

En litt (n)ostalgisk historie

Publisert rundt 6 år siden
Arne D. Danielsen. Gå til den siterte teksten.

Olav Rune, du antar at du er blant de som fikk oppmerksomhet fra Stasi. Da er vi to. I hvert fall hvis jeg skal tro en vesttysk tjenestemann som jeg snakket med etter mitt andre besøk. Oppmerksomheten skyldes ikke at jeg hadde vært der så ofte, men på grunn av "kvaliteten" på mitt andre besøk. Men det er en annen historie.

Sist jeg var i Berlin (for drøyt et år siden nå), kom jeg i prat med noen ungdommer på en kneipe. De var akkurat gamle nok til å huske "die Wende" i 1989. Dette var ungdommer som var frustrerte over dagens forhold i Forbundsrepublikken (slik ungdommer gjerne er). De var preget av det som i Tyskland kalles for Ostalgie - altså nostalgi på vegne av pre 1989. Da var alt så meget bedre, for å vri på en fhv, statsminister.

Da fortalte jeg følgende historie som en bekjent av meg i DDR opplevde bare noen få år før "die Wende", i 1983. Vedkommende og en venninne hadde tatt toget fra Leipzig til Berlin en varm sommerdag. De spiste en sjokolade, og sjokoladepapiret ble kastet ut gjennom det åpne kupévinduet i toget. Det skjedde samtidig som konduktøren kom for å sjekke billetter.

Noen dager senere, og uten å ane noen fare, ble paret oppsøkt på sin adresse i Øst-Berlin av en Stasi-funksjonær. De hadde kastet sjokoladepapir ut av vinduet så og så mange kilometer nord for en eller annen by. Hvilke hemmelige kodede meldinger var det de hadde forsøkt å meddele på dette sjokoladepapiret, og hvem var mottakeren? Paret ble innkalt til forhør, og satt 24 timer uten avbrudd og uten noe å spise og drikke under intens utspørring. Da de var tilstrekkelig psykisk knekt til at STASI-funksjonærene begynte å tro på deres benektelser om at de ikke hadde hatt noen baktanker med å kaste sjokoladepapiret ut av vinduet, ble de sluppet fri.

Slik var DDR, fortalte jeg ungdommene. Ikke et sjokoladepapir unngikk haukenes blikk. Jeg følte det litt merkelig at jeg som nordmann satt og fortalte dem om slikt. For Ostalgien er et reelt fenomen, evnen til å fortrenge onde minner pga av frustrasjoner man opplever ved dagens situasjon, er betydelig.

Det hører med til historien at ungdommene på kneipen i Berlin ikke trodde på det jeg fortalte og så på meg som litt av en skrønemaker. Men historien er helt sann.

Svar
Kommentar #8

Jon Salthe

0 innlegg  6 kommentarer

Pyonyang

Publisert rundt 6 år siden

Hvis dere er interressert i å lese om forholdene i Nord-Korea kan jeg anbefale boka Pyonyang av Guy Delisle. Delisle er en fransk animatør som ofte jobber i utlandet, og dette er hans beretning fra tiden han jobbet i Nord-Korea (i tegneserieform).

Svar

Siste innlegg

Modige politikere, fins de?
av
Roald Øye
rundt 13 timer siden / 93 visninger
0 kommentarer
Her inne
av
Lise Knudsen
rundt 14 timer siden / 162 visninger
0 kommentarer
Tilbake til skolebenken
av
Hilde Mjøs
1 dag siden / 1759 visninger
0 kommentarer
Fornuftig mobilbruk
av
Vårt Land
2 dager siden / 105 visninger
0 kommentarer
Forglem meg ei
av
Håvard Nyhus
2 dager siden / 711 visninger
2 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 5 timer siden / 223 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
rundt 6 timer siden / 223 visninger
Stefan Hallman kommenterte på
Hit, men ikke lengre
rundt 6 timer siden / 868 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Jostein Sandsmark kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 6 timer siden / 1614 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Kirken, menneskerettigheter og dogmer
rundt 7 timer siden / 3351 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 7 timer siden / 1583 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Den eneste vi skal frykte
rundt 7 timer siden / 2135 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 7 timer siden / 1614 visninger
Les flere