Verdidebatt

Likkledet i Torino er ekte

Italienske forskere bekrefter likkledets ekthet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Journalist Aale i "Aftenposten" brakte den 6. januar en artikkel om Likkledet i Torino: «Likkledet ble til ved et mirakel», skrev avisen. Også Vårt Land rapporterte om den nye forskerrapporten der italienske forskere bekrefter likkledets ekthet. Altså et nytt bidrag i en endeløs rekke etter at de spesielle fysiske og kjemiske egenskapene ved kledet ble oppdaget i 1898. Siden har det stått i motsigelsens tegn. Men det er også beundret og nesten tilbedt.

I fjor vår ble det utstilt i domkirken i Torino, og på den drøye måneden kom det to millioner for å se, deriblant undertegnede, dypt betatt. I 1978 kom det 100.000 hver dag i 35 dager!

Jeg selv har nitidig studert den vitenskapelige litteraturen de siste 30 årene. I bokhyllene står flere meter med bøker om emnet. Jeg brevveksler flittig med noen av de dyktigste forskerne.

Da jeg kom hjem fra Torino i fjor, skrev jeg ei bok om kledet, den første forfattet av en nordmann: ”Likkledet i Torino. Et tegn for vår tid”. (Luther). La meg i den sammenheng komme med en liten oppsummering av hva vi vet om kledet. (Les gjerne boken, der står det meget mer, med solid dokumentasjon.)

Kontortape. Professor i kriminologi ved Universitetet i Zürich, Max Frei-Sulzer (d. 1983) var en dyktig mann. Han var internasjonalt anerkjent for sin evne til å finne mikrospor på gjenstander som kunne føre til oppklaring av forbrytelser. Han grunnla dessuten det første sveitsiske kriminallaboratoriet i 1950. Her utviklet Frei-Sulzer en likefram, men høyst original metode for å samle inn spor som kunne viderearbeides under mikroskop – han brukte vanlig kontortape.

Frei-Sulzer hadde nemlig også doktorgrad på blomsterstøv, og han visste derfor at hver enkelt blomsterart har et svært egenartet utseende på sitt pollen. Dette fyker rundt overalt i vinden i blomstringstiden, og er du allergisk mot slikt, så behøver i alle fall ingen å fortelle deg det! Det hoper seg fort opp ganske anselige mengder – har du noen gang tenkt på at en stor norsk furu kan produsere anslagsvis hundre millioner milliarder blomsterstøvkorn? I 1950-årene en gang ble det en politisak av det også – rett under en veiskrent ligger det vakre Tronstadvannet i min hjembygd Søgne, og en junidag var det plutselig farget helt gult. Lensmannen kom på stedet og fikk tak i en dykker, en mente det kanskje var en lastebil med gulmaling som hadde kjørt utfor kvelden før. Men vår lensmann var dyktig, som så mange andre politifolk da og nå! Han løste saken! Det var bare furupollen …

Midt-Østen. I 1973 prøvde Frei-Sulzer å bidra til å løse en stor gåte i menneskeheten, nemlig Likkledet i Torino. Dette er et vevd klede av lin på drøye fire ganger en meter som bærer et avtrykk av en korsfestet og tornekronet mann. Mange mener dette er likkledet etter Jesus fra Nasaret og regner det som den kristne kirkes mest dyrebare relikvium.

Frei-Sulzer brukte altså sin kontortape på kledet og fikk derved med seg en mengde pollen som han brukte de neste to årene på å analysere. Så brukte han flere andre år til å reise rundt i Middelhavsområdet for å finne fram til hvilke arter som hadde satt av sitt blomsterstøv på kledet. Året før han døde, gav han ut artikkelen ”Nine years of Palinological Studies [pollenundersøkelser] on the Shroud [Likkledet]”.

I lys- og elektronmikroskop hadde han funnet ca. 50 forskjellige slags pollen, og disse blomsterartene kunne han etter hvert fastslå stammet fra Torino-området, Sør-Frankrike, Istanbul-området i Tyrkia, Urfa-området i Sør-Tyrkia og Jerusalem. Dette var helt i tråd med Likkledets tradisjonelle og skrevne historie. Siden har mange andre pollenanalytikere og botanikere arbeidet med det samme, foruten en hærskare med vitenskapsmenn og -kvinner fra minst 50 andre forskningsgreiner.

C-14-prøve. Likkledet i Torino er derfor det best vitenskapelig undersøkte objekt gjennom historien, men også omstridt. I 1988 ble det tatt C-14-datering av det, og resultatet ble at Likkledet stammet fra årene 1260-1390 en gang. Men denne prøven har også satt sinnene i kok, bl.a. fordi den ble tatt fra et sted i hjørnet på kledet som viste seg å være reparert etter en brann i 1532!

Fakta om kledet er sterkt underkommunisert i Norge. Siste bok her før min egen kom i 1983. På engelsk fins en hel skog av dem – og forskningsrapporter.

Svindel? Men la oss nå tenke oss at en svindler fikk laget dette kledet ca. år 1300, slik som enkelte påstår. Er du en av dem, har du sannelig et forklaringsproblem! For da må jammen denne svindleren ha vært helt eksepsjonell dyktig, virkelig et supergeni – og har bl.a., ja, se her:

·     Oppfunnet fotograferingskunsten 530 år på forhånd – personen på kledet er gjengitt som et fotografisk negativ.

·     Oppfunnet røntgenfotograferingen 600 år før tiden – en kan godt se mellomhånds- og fingerknoklene i hendene.

·     Oppdaget blodomløpet 330 år før William Harvey – vene- og arterieblod er plassert på riktige steder.

·     Det er en mengde medisinsk informasjon som kan leses ut av kledet som ikke var kjent for legevitenskapen før på 18/1900-tallet. Jeg kjenner navnet på 50-60 rettsmedisinere som har hatt befatning med kledet. Det sier mer enn tusen ord at ingen rettsmedisiner har hatt noe vesentlig å innvende de siste 115 år mot at likkledet er avtrykk av en virkelig korsfestet person!

·     Kunsthistorisk sett har han vært 300 år før sin tid – nagler i håndleddene er helt unikt. Kom først med flamske malere på 1600-tallet (van Dyck, Rubens) som en mener har sett kledet.

·     Plassert ca. 120 slagmerker av en romersk pisk på kledet, så nøyaktig at en kan se av mønsteret at den ene som slo, har vært litt høyere av vekst enn den andre.

·     Skapt et bilde på en pr. 2012 ukjent teknisk måte – det er retningsløst og kan oppfattes best på fem meters avstand. Det har tredimensjonale proporsjoner, og hvilket bilde hadde det for 700 år siden?

·     Framskaffet romerske leptoner fra år 29 og 30 og lagt dem i øynene på figuren – deler av innskrift TIBERIOU KAISAROS (”tilhører keiser Tiberius”, keiser på Jesu tid) og figur (hyrdestav) på myntene kan leses/ses.

·     Utstyrt kledet med pollen, som nevnt, fra blomster som fins i Jerusalem, Urfa i Tyrkia, Istanbul, Sør-Frankrike og Nord-Italia, helt i samsvar med kledets historie.

Dette var 300 år før mikroskopet ble oppfunnet. Hvordan kunne en person på 1300-tallet vite at hver enkelt plantearts pollen har sitt meget spesielle utseende når en må mikroskopere dette 100 - 1000 ganger for å kunne se det? Og hvordan kunne og hvorfor skulle han da farte rundt i hele Middelhavsområdet for å finne alle disse pollentypene og plassere dem i passe mengder og på de helt riktige stedene på Likkledet?

·     USA-kjemiprofessor Raymond Rogers har for sju år siden ettertrykkelig bevist at de tre prøvene til C-14-datering i 1988 ble alle tatt fra samme stedet som ble reparert i 1532. Materialet herfra har ikke de samme kjemiske og optiske egenskaper som det øvrige klede og avviker både i struktur og  tykkelse. Både laser- og fotografiske forsøk viser det samme. Derfor er dateringen målt til årene ”1260-1390” – feilaktig.

·     Vi kjenner bare en eneste person gjennom historien som både er korsfestet på romersk vis – og tornekronet, enn Jesus fra Nasaret. Mannen i Likkledet er korsfestet og tornekronet.

·     Det vrimler av store og små blodflekker på kledet. Disse har størknet og klistret seg til hår og hud på mannen. Men alle viser seg ved omhyggelig mikroskopering å være ”fullkomne” - slik at det er umulig å påvise at kledet er blitt ”revet av” for å befri ham fra det. Den korsfestede mannen har simpelthen ”forsvunnet” ut av kledet mens han lå i det!

Slik kunne jeg fortsette! Les heller boka mi om Likkledet fra Torino og se en mengde dukumentasjon. For jeg håper virkelig at dette har pirret din nysgjerrighet.

For, dersom ikke dette er Jesu likklede, så er månen laget av en grønn ost ... 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt