Hugin & Munin 2017

Vi ser med ravneblikk tilbake på året som er gått. Hvem blir vinneren av Habakkuks ærespris?

Reportasje

Oppjaget pilegrim

I år er det 20-årsjubileum for gjenåpningen av middelalderens pilegrimsleder i Norge. For å markere jubileet går, eller skal vi si kjører Høyres kulturminister Linda Hofstad Hellelandpilegrim fra Oslo til Trondheim denne uken.

«Pilegrimsvandring handler om å bryte opp og legge ut på vandring mot et større mål. Et slikt pusterom synes å være viktigere for folk nå enn noen gang før», forklarer Helleland i en pressemelding.

Nå spørs det om hun har pust igjen når vandringen er over. For hele turen som er vel 600 kilometer lang og tar noe over 30 dager for vanlige pilegrimer, skal Helleland, som også er idrettsminister, feie gjennom på fire dager. Mon tro om det er den «sterke, åndelige lengselen mot Nidaros», som Senterpartiet promoterte da de fikk sjefsbiskopsetet lagt til trønderbyen, som drar statsråden heseblesende gjennom pilegrimsleden?

Født sånn

Johan H. Andresen uttaler til VG: «Jeg er jo født ikke bare med en sølvskje, men et helt bestikk i kjeften.» Vi trodde lenge, i alle fall til Andresen kvittet seg med tobakksaksjene han arvet, at sigarettprinsen egentlig var født med en tipakning i munnen.

Ferjefri reise

Statssekretær Sigbjørn Aanes, statsminister Erna Solbergs meget villige hjelper, opplyser ifølge NRK at de rødgrønne i 2013 «reiste rundt på Vestlandet og lekket fra Nasjonal Transportplan om ferjefri E6».

Det absolutt billigste veiprosjektet må være å love vestlendingene ferjefri E6. Det koster riktig nok folk vestpå en del bensin eller diesel for å komme seg til E6. E39 er nærmere.

Men nå er det i alle fall klart at ingen E6-kryssing av Gudbrandsdalslågen skal skje med ferje. Det er et veiløfte som kan holdes.

Ensom Dylan

Bob Dylan er noe for seg selv, men vi visste ikke at det stod så galt til som i Aftenpostens artikkel: «Dylan er i Stockholm lørdag og søndag for å holde to konserter. Den 4. april opptrer han i Oslo Spektrum og 9. april i Lund i Sør-Sverige. Ingen andre vil være til stede, hverken publikum eller presse.»

Religionsnytt

«Jesus måtte venta da Fjørtoft stod opp att», meldte avisen Nordre rett etter påske. Den store nyheten ble viet kun to sider i avisen som dekker sunnmørskommunene Haram og Sandøy.

Men saken var ikke fullt så oppsiktsvekkende som overskriften kunne tyde på: Det var seniorfotballaget i øykommunen som var i gang igjen etter 17 års fravær. Dette betydde så mye for innbyggerne at førstedagsgudstjenesten ble utsatt i to timer slik at alle de 120 øyboerne kunne få med seg sjettedivisjonskampen først.

Svinaktig raust

Av uforståelige grunner, årstiden tatt i betraktning, var en av bilagets matglade medarbeidere for noen dager siden på jakt etter et bilde av en deilig, saftig ribbe. Hun kom over det nedenstående, som hadde denne følgeteksten: «Ribbe med tilbehør. Modellklarert til redaksjonell bruk.»

Dessverre opplyses det ikke på hvilket stadium og hvordan ribba ga sitt samtykke.

Atombomber

Sist fredag innledet aktor Kristine Schilling sin prosedyre mot politimannen Eirik Jensen. VGs kommentator, Astrid Meland, lot det skinne gjennom at det ikke var nåde å hente hos aktor: «Hun slapp atombomber jevnt og trutt gjennom hele dagen….»

Sannelig godt vi ikke var i rettssalen, vi begynner så lett å hakke ukontrollert med nebbene når atombomber sprenges. Særlig innendørs.

Varme klør

Vi har ofte hatt det hett under føttene her i reiret. Det føles derfor godt at bilagets lederskribent kommer oss sterkt til unnsetning: «Målet er at temperaturen på kloen ikke skal stige mer enn 2 grader før århundrer.»

Vi velger her å ikke henge oss opp det relativt romslige tidsperspektivet i uttrykket «før århundrer». Det sentrale er omtanken for våre føtters ve og vel. Vi har godt nok merket den stigende temperaturen i de høyere luftlag, men temperaturen på kloen er selvsagt enda viktigere.

Skriftemål

Bilagets eminente redaktør Berit Aalborg er landets fremste på de mange sammenhengene mellom religion og politikk.

Nylig skrev hun en kommentar som ble innledet på følgende vis: «I over ti år har skriftende regjeringer vært handlingslammet i spørsmålet om hvordan den norske genteknologiloven skal tolkes ...» Her i reiret er vi glade for at regjeringen endelig er begynt å skrifte. Den har muligens mye å svare for.

Best i fantasien

Regjeringen vil forby heldekkende hodeplagg i skole og barnehage, og Dagbladet har ringt Torbjørn Jagland for å få en kommentar. «Det er ofte slik at det som forbys blir mer interessant», sier Jagland. Kvinneansikter, for eksempel.

Ansiktsdekkende

Regjeringen vil forby ansiktsdekkende hodeplagg. Nå må Torbjørn Røe Isaksen klippe skjegget sitt.

Pang, pang

«Er polyamori den neste samlivsgrensen som vil falle?» spør bilaget.

Vi undrer med dem, spesielt etter å ha lest om sexolog Esben Esther Pirelli, som forteller at det er en variant som er utbredt i Norge, og det er «varianten der partnerne har hverandres samtykke for siderpang».

Veldig utbredt kan det ikke være, for vi har veldig liten kjennskap til hva såkalt siderpang går ut på, og vet heller ikke om noen som bedriver slikt. Men generelt pleier pang å føre med seg både død og fordervelse. Sider kan derimot være ganske velsmakende, så lenge man praktiserer måtehold.

Vi sier derfor som biskopene som er intervjuet i saken: Dette må vi vite mer om, før vi kan uttale oss.

Ny ruspolitikk

Bilaget har den siste tiden skrevet mye om ruspolitikk, blant annet om det såkalte «rusløftet», Regjeringens opptrappingsplan på rusfeltet. Vi må nok si at ‧deler av dette rusløftet gjør oss noe betenkte, etter at bilaget skrev: «Planen ble lagt frem sammen med støttepartiene KrF og Venstre i 2015 og sikrer 2,4 milliarder kroner til rus over en femårsperiode frem til 2020.» Nå er ikke vi ravner kjent for å være moralister, men her aner vi at det kan bli en kraftig bakrus. At KrF er med på dette, er kanskje det mest oppsiktsvekkende. De må ha latt seg forlede av bibelhistorien om Jesus som gjorde vann til vin.

Politikkens konsekvenser

Oppland Arbeiderblad bringer denne overskriften: «Trine Skei Grande: Jeg likte ikke øl før jeg ble Venstre-leder.» Enda et eksempel på hva politikken kan føre til om man ikke hopper av i tide.

Dobbel satsing

Kunstgressbaner er bra for mange ting, men ikke nødvendigvis for miljøet. Iallfall avgir slike fotballbaner plastavfall til naturen, og Dagbladet skriver om problemet.

I sakens anledning har de intervjuet Venstres partileder Trine Skei Grande, men svaret hennes er ikke av den altfor betryggende sorten: «Støtteordningen var på null kroner og det var ingen planer om å fikse problemene. Nå har vi doblet for hvert budsjett.» Vi lar oss stadig imponere av politikeres evne til å fremstille tall på en fordelaktig måte, men Grandes dobling av null kroner er den hittil beste. Her kan jo de andre partiene kaste på og mangedoble støttebeløpet, helt uten ekstrakostnader.

Travel gjeng

Kringkastingsrådet behandler i høst klagene mot «Faten tar valget», der nærmere 6.000 seere hadde latt seg opprøre av programlederens hodemonterte tøystykke lenge før hun dukka opp på skjermen.

Kringkastingssjefen fikk kritikk for å ha uttalt seg om klagene før han hadde lest en eneste en av dem, og forsvarte seg med at han ikke kunne vente med å si noe til saken hadde vært oppe i rådet. Spørsmålet er hvorfor det har tatt så lang tid.

I bilagets såkalte faktaboks lærer vi nemlig at «Rådet møtes 810 ganger i året». Selv det er altså ikke nok.

Ukjent talent

Forrige uke døde Playboy-grunnlegger Hugh Hefner, noe bilaget markerte ved å klistre ham opp på de to første sidene i mandagsutgaven. Ifølge bilagets kommentator Håvard Nyhus har hedonismen noe til felles med playboykongen. «Som Hugh Hefner (1926-2017) kan den bare én ting: å telle», skriver Nyhus.

Vi trodde Hefner var kjent for noe helt annet, men skjønner at hans karriere som matematiker må ha vært sterkt underkommunisert.

Utenomjordisk

Morgenbladet forteller at «Karin Veiteberg» (bildet) fra Kirkens bymisjon har overtatt som biskop i Oslo etter Kvarme. Det nærmeste bildet vi finner på avissida, er et bilde av verdensrommet kreditert NASA. Prøver Morgenbladet å si at denne Karin Veiteberg, som muligens er en kjenning av Kari Veiteberg, er fra en annen planet – eller er hun bare fotografert med litt for mye vidvinkel?

Kirkerådsleder Kristin Gunnleiksrud Raaum fortalte bilaget før helga at den nye Oslo-bispen «har nettverk blant romkvinner». Vi har forståelse for at det kan ha vært forvirrende for Morgenbladets redaksjon.

Utenomjordisk

Morgenbladet forteller at «Karin Veiteberg» (bildet) fra Kirkens bymisjon har overtatt som biskop i Oslo etter Kvarme. Det nærmeste bildet vi finner på avissida, er et bilde av verdensrommet kreditert NASA. Prøver Morgenbladet å si at denne Karin Veiteberg, som muligens er en kjenning av Kari Veiteberg, er fra en annen planet – eller er hun bare fotografert med litt for mye vidvinkel?

Kirkerådsleder Kristin Gunnleiksrud Raaum fortalte bilaget før helga at den nye Oslo-bispen «har nettverk blant romkvinner». Vi har forståelse for at det kan ha vært forvirrende for Morgenbladets redaksjon.

Knask eller knep

NRK melder at «hyllene tømmes for indianerkostymer» i anledning halloween.

Daglig leder på kostymebutikken Standard i Oslo forteller at de er utsolgt fordi «det er et kostyme som har kommet fram i media og da blir det alltid stor etterspørsel».

Vi er forundret over at ikke flere har sett hvilke markedsmulighetene som ligger her – for i dag er det nemlig ikke bare halloween, men også selveste 500-årsdagen for reformasjonen.

Her er det mulig å slå to fluer i en smekk, og både feire Martin Luther og trolle rundt i nabolaget samtidig. Det beste er at Luther-kostymet er billig og enkelt å lage sjøl – du trenger bare en svart alpelue, et bistert ansiktsuttrykk, en 95-punkts liste og en hammer.

Vi kan ikke komme på noe som er mer egnet til å skremme vannet av sekulariserte nordmenn enn en svartkledd munk som synger «Vår Gud han er så fast en borg». Hvis du ringer på hos humanetikere eller Stavanger-rektorer, kan det faktisk hende det holder med nåden alene.

Katastrofevalg

Bilaget viderebringer en notis fra NTB, som forteller at «knapt to av LO-medlemmer oppgir at de stemte på Ap i årets stortingsvalg».

Dette høres kanskje litt merkelig ut, men vi har kommet fram til at det må bety at to LO-medlemmer hadde tenkt til å stemme Ap, men at den ene ombestemte seg i stemmeavlukket og gikk for noe annet i stedet.

LO organiserer over 900.000 nordmenn. Ikke rart at det er krise i Ap.

Fake news

«Jesus var ikke norsk», melder bilaget, men koster heldigvis på seg en sitatstrek – tegnet alle journalister bruker for å markere at dette er informasjon som får stå for kildens regning.

Det får være grenser for hva man kan påstå.

Vii også

Under overskriften «#Meetoo i kirkene» mener bilagets lederskribent at «kirkene har vært fraværende i den svært profilerte #meetoo-kampanjen».

Det syns vii også.

Helt medium

«Plaget både gjester og ansatte», skriver Telemarksavisa på sin facebookside, over en sak med tittelen: «Restaurant brukte klarsynt for å drive ut spøkelse».

Det finnes ikke noe mer slitsomt enn å bli plaga med en klarsynt når du skal kose deg på restaurant.

Dyrt med fred

Fred er slett ikke gratis, men det er festene på Kjell Magne Bondeviks fredssenter som tømmer kassa, melder Dagen, og gir ordet til fredsdirektør Einar Steensnæs, som forklarer underskuddet i 2016 med «festivitas i forbindelse med jubileet i fjor», Oslosenteret rundet ti år: «Underskuddet for 2016 ble større enn budsjettert, fordi en sponsor ikke var i stand til å betale inn sitt bidrag».

Cubanske sigarer er som kjent svindyre.

Nytt om brød

Her i reiret er vi i overkant opptatt av brødjournalistikk, kanskje fordi vi så ofte plukker smuler fra de rikes bord. Mens vi tidligere har reflektert over det eksistensielle spørsmålet: «Plastpose, papirpose eller ‘nakenbrød’», kan Aftenposten denne gangen komme med følgende avsløring, i en skriftstørrelse som vanligvis forbeholdes kriger og avsløringer om skatte­paradiser: «Finn to feil: Slik bør du ikke behandle brødet».

Plastpose og oppskjæring er stikkordene, og konklusjonen er at «det er viktig å behandle brødet bra».

Noe annet ville vært helligbrøde.

Døende begreper

Hedningsamfunnet har byttet navn til Ateistene. «Vi har over tid merket oss at begrepet «hedning» ikke skaper like stort engasjement som tidligere», sier organisasjonens nyvalgte leder Dagfinn Eckhoff til Fri Tanke.

Men begrepet vantro er det heldigvis litt piff igjen i.

Kjenner sine ved navn

Biskop Atle Sommerfeldt kan trolig bibelhistorien om gjøkalven som ble slaktet. Nylig gikk han likevel ut og bannlyste kjøttmat fra alle kommende arrangementer i regi av Borg bispedømmeråd. Festene for Borgs bort- og hjemkomne sønner blir heretter ikke det samme. Men biskopens fredlysning av kuer og kalver kom i rette tid. Økobonde Einar Kiserud har nemlig kalt et av sine firebente vidundere for Atle.

HABAKKUKS ÆRESPRIS

Tradisjonen tro deler vi også i år ut Habakkuks ærespris – ‧prisen som ærer den største av de minste profeter. Som vanlig har det ikke manglet på gode kandidater til æresbevilgningen, men i år er valget lettere enn noen gang.

VG meldte tidligere i år fra Tynset: «På reise i Midt-Norge vil statsminister Erna Solberg bare love en ting om skattenivået de neste fire årene: Det skal kuttes med mellom 0 og 25 milliarder kroner.» Dette er et så presist løfte at det selvfølgelig er usikkert om det er mulig å holde det. Men klarsynet er iallfall godt nok til Erna Solberg tildeles Habakkuks ærepris for 2017. Gratulerer, Erna!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje