Arve Danielsen

4

Teologi må ikke hindre nødhjelp til palestinere

Arendal Frikirkes vedtak rammer nødhjelp!.

Publisert: 7. jan 2012

Arendal Frikirke har valgt å stoppe sin støtte  til Kirkens Nødhjelp grunnet organisasjonens virksomhet i Israel og i Palestina. Dette støttes blant annet av Roald Øye i et leserinnlegg i VL den 4.1. og her på verdidebatt.no

LES OGSÅ: Atle Sommerfeldt: Vi forsvarer Israels rett til å leve

LES OGSÅ: Trond Pedersen: Ledsagere demoniserer ikke Israel

Jeg har gått igjennom skrivet som er utarbeidet av en arbeidsgruppe i Arendal Frikirke og som har dannet grunnlaget for vedtaket.

Først vil jeg utrykke min store skuffelse over dette vedtaket, og tristhet over at man velger å starte en slik prosess og ikke minst fatte vedtak på så sviktende premisser.  Dokumentet tar etter min mening, ikke inn over seg vår kristne plikt til å favne og omslutte mennesker som lider med kjærlighet og  omsorg. Dokumentet sier ikke et ord om de palestinske samfunn som beviselig lever under overgrep og daglig opplever trakassering og fornedrelse fra Israel.  Dokumentet er et iskaldt skriv om egenforståelse av problemene og anskueliggjør ikke de problemstillinger som daglig preger regionen.

Vi er alle enige om jødefolkets rett til sitt land og trygghet innenfor sine grenser, men det er ingen tvil om at den sekulære staten Israel i dag driver en utstrakt undertrykking av de palestinske områdene og det blir svært alvorlig når Arendal Frikirke ikke nevner dette med et ord.  Dette er etter min mening en unnlatelsessynd og avviker sterkt fra vårt kristne ansvar.

Jeg er en av mange kristne som ikke har vært klar over realitetene i de palestinske områdene, men etter selv å ha besøkt områdene og fått nærkontakt med hverdagen, ikke minst i Gaza er denne virkeligheten også blitt kjent for meg.

For meg blir det da maktpåliggende å fortelle om dette, ikke minst når man i eget kirkesamfunn gjør slike vedtak som Arendal Frikirke her har gjort.

Kirkens Nødhjelp tar ikke politisk side i noen konflikter, men prøver å etterleve sine målsettinger herunder støtte til mennesker i nød overalt i verden.  Palestina er et slikt område, og Kirkens Nødhjelp støtter opp på lik linje med andre humanitære organisasjoner.  Kirkens Nødhjelp  kanskje mer enn noen andre norske organisasjoner, er klar over de spenninger som har oppstått mellom  kristne samfunn  og en humanitær støtte til de palestinske områder  og balanserer denne spenningen på en klok måte.

Jeg savner en konstruktiv vilje fra Arendal Frikirke og andre i vårt kirkesamfunn til å aktivt tilegne seg kunnskap om situasjonen gjennom de nettverk som arbeider i området, herunder et besøk til de palestinske områder. Dette forslaget er spilt inn til regionrådet for Frikirken på Sørlandet, som er positiv til ideen og lovet å følge det opp.

 Beste hilsen

Arve Danielsen

Medlem av Lillesand Frikirke

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Arve Danielsen. Gå til den siterte teksten.

For meg blir det da maktpåliggende å fortelle om dette, ikke minst når man

i eget kirkesamfunn gjør slike vedtak som Arendal Frikirke her har gjort.

Fortellingen din ligner på andre jeg har lest som ved nærsyn har fått betrakte palestinernes skjebne.

Dog er jeg redd for at den samme velmente men feilaktige teologi som hindrer nødhjelp vil også vende det døve øret til når du forteller hva du så og opplevde. Er man fastlåst i en bestemt teologisk fortolkningsmodell synes veien til alternativene å være vanskelig.

Kommentar #2

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Er budsjettene for bistand og misjon redusert?

Publisert over 8 år siden
Arve Danielsen. Gå til den siterte teksten.

Dokumentet tar etter min mening, ikke inn over

seg vår kristne plikt til å favne og omslutte mennesker som lider med

kjærlighet og

Danielsen, kan det hende at du tolker vedtaket i Arendal Frikirke for langt når du sier de er mot nødhjelp? Jeg vil anta at de vil støtte andre organisasjoner som for eksempel Norsk Luthers Misjonssamband, Normisjon, Misjonsalliansen eller noe lignende. Har du informasjon som tilsier at Arendal Frikirke har redusert sine budsjetter til bistand og misjon?

Kommentar #3

7 innlegg  815 kommentarer

å ha to tanker i hodet samtidig

Publisert over 8 år siden

er ikke enkelt; Israels eksistensbehov, kontra "palestinernes", men det ville hjelpe veldig på sympatien overfor palestinerne om ikke Hamas og resten av "gutta boys" gjorde det de kunne for å utslette jøder og Israel. 

Tror både Gullberg og Sommerfelt hadde vært like "forbannet" og hatske som mange jøder/Israel er blitt, hadde de levd i 2 generasjoner med raketter og bombefly over hodene sine, etter 2000 år som verdens prügelknaber.

Problemstillingen er altså i bunn og grunn den at palestinerne underskrev sin dødsdom da de nektet Israel en sivilisert og fredelig tilbakekomst. Etter 2 000 år ha (fotball) kampen skiftet karakter, jødene har ballen og nekter å gi den tilbake til araberne/muslimene. 

Det er en grunn for at Gud sender profeter til Norge med oppfordringen om å støtte jødene, altså ikke araberne. Kanskje jødene trenger denne støtten mer enn palestinerne?. Kanskje palestinerne får hjelp fra "verden", og vi kristne må hjelpe vår familie og opphav, jødene i Israel? 

Bordet fanger, mine herrer. Rollene er delt ut i den bibelepiske tilbakekomsten, tilbakekomsten både av jødene og jødenes Herre.

Kommentar #4

Geir Wigdel

31 innlegg  2088 kommentarer

Bombefly?

Publisert over 8 år siden

Israel har stort sett kun egne bombefly over hodene, når de er på vei for å slippe sin last over andre. Ja, det sendes raketter fra palestinsk område, men palestinerne har aldri disponert bombefly. Hvor lenge tror du en flyplass med palestinske bombefly ville eksistere? Her må jeg nok dele Gullbergs pessimisme. Vitnesbyrd, selv fra gode kristne, fra de palestinske områdene vil aldri gjøre inntrykk på kristensionistene. Dette fordi de er overbevist om at palestinerne ikke har noe der å gjøre. De er overhodet ikke åpne for beskrivelser av palestinernes situasjon, for i deres forestillingsverden er situasjonen selvforskylt og kan enkelt løses ved at palestinerne peller seg vekk. Nå spiller det liten rolle for bistandsarbeidet hva Arendal frikirke mener. Det er langt verre når norsk bistand brukes til å etablere ulovlige, jødiske bosettinger. Dette bidrar direkte til å øke konfliktnivået og bringer oss nærmere en katastrofe i området.

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
16 dager siden / 3021 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
13 dager siden / 1747 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
14 dager siden / 1578 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
19 dager siden / 1117 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1088 visninger
Morna, Facebook!
av
Heidi Terese Vangen
3 dager siden / 787 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
24 dager siden / 690 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere