Kommentar

Gledelig jul!

I dag er det første juledag i de ortodokse kirkene. I år tenker vi spesielt på de kristne i Egypt, som feirer sin første jul etter Mubarak-regimets fall.

Julefeiringen i Egypt har fått en sterk undertone av sorg og tap. De to siste årene er kristne blitt drept i angrep mot kirker i forbindelse med julefeiringen. Vi må ønske og håpe at det blir fredeligere i år.

Juledag for to år siden ble seks kirkegjengere drept under julegudstjenesten i Nagaa Hammadi. 1. januar i fjor ble 20 drept i et bombeangrep mot Qedesen-kirken i Alexandria. Ved begge tilfeller kom det sterke anklager mot de egyptiske myndighetene for ikke å ha sørget for sikkerheten - og mange mener det var de statlige sikkerhetstjenestene som sto bak angrepene.

Nå er Mubarak avsatt og truet med dødsstraff. Men hæren og sikkerhetstjenestene har fortsatt makten. Vil de ha evne og vilje til å beskytte de kristne?

Siden i fjor er islamistene satt fri til å drive sin politiske virksomhet. Det kan gi grunnlag for å frykte situasjonen for de kristne. Det muslimske brorskapet har imidlertid lovet å beskytte de kristnes julefeiring. Kanskje de makter det bedre enn hva hæren har gjort?

I går troppet flere ledende muslimer samt representanter for myndighetene opp hos den koptiske paven for å ønske god jul. Men en gruppe koptiske ungdommer har bedt paven om å si nei takk til juleønsker fra folk som de mener er ansvarlige for drapene på kristne.

De unge i den såkalte Maspero-alliansen har tatt sitt navn fra hærens angrep på hovedsakelig kristne demonstranter i oktober i år, da 27 ble drept. De er utilfreds med at bare tre menige soldater er blitt anklaget for uaktsomt drap etter denne hendelsen, mens ingen offiserer er blitt stilt til ansvar. Ei heller er noen blitt tatt for kirkebombingen i fjor.

Den yngre generasjonen koptere er blitt politisk aktive. De slåss for demokratiske rettigheter, men også for de kristnes rettigheter. De vil ikke lenger være med på at kristne skal være annenrangs borgere i Egypt.

Det er mye truende i situasjonen, men det er også tegn som kan gi håp om bedre tider, også for de kristne. Vi ønsker dem en gledelig jul og et bedre nytt år.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar