Spaltist og kommentator i Vårt Land Erling Rimehaug

Tidligere redaktør i Vårt Land.

Gledelig jul!

I dag er det første juledag i de ortodokse kirkene. I år tenker vi spesielt på de kristne i Egypt, som feirer sin første jul etter Mubarak-regimets fall.

Publisert: 6. jan 2012

Julefeiringen i Egypt har fått en sterk undertone av sorg og tap. De to siste årene er kristne blitt drept i angrep mot kirker i forbindelse med julefeiringen. Vi må ønske og håpe at det blir fredeligere i år.

Juledag for to år siden ble seks kirkegjengere drept under julegudstjenesten i Nagaa Hammadi. 1. januar i fjor ble 20 drept i et bombeangrep mot Qedesen-kirken i Alexandria. Ved begge tilfeller kom det sterke anklager mot de egyptiske myndighetene for ikke å ha sørget for sikkerheten - og mange mener det var de statlige sikkerhetstjenestene som sto bak angrepene.

Nå er Mubarak avsatt og truet med dødsstraff. Men hæren og sikkerhetstjenestene har fortsatt makten. Vil de ha evne og vilje til å beskytte de kristne?

Siden i fjor er islamistene satt fri til å drive sin politiske virksomhet. Det kan gi grunnlag for å frykte situasjonen for de kristne. Det muslimske brorskapet har imidlertid lovet å beskytte de kristnes julefeiring. Kanskje de makter det bedre enn hva hæren har gjort?

I går troppet flere ledende muslimer samt representanter for myndighetene opp hos den koptiske paven for å ønske god jul. Men en gruppe koptiske ungdommer har bedt paven om å si nei takk til juleønsker fra folk som de mener er ansvarlige for drapene på kristne.

De unge i den såkalte Maspero-alliansen har tatt sitt navn fra hærens angrep på hovedsakelig kristne demonstranter i oktober i år, da 27 ble drept. De er utilfreds med at bare tre menige soldater er blitt anklaget for uaktsomt drap etter denne hendelsen, mens ingen offiserer er blitt stilt til ansvar. Ei heller er noen blitt tatt for kirkebombingen i fjor.

Den yngre generasjonen koptere er blitt politisk aktive. De slåss for demokratiske rettigheter, men også for de kristnes rettigheter. De vil ikke lenger være med på at kristne skal være annenrangs borgere i Egypt.

Det er mye truende i situasjonen, men det er også tegn som kan gi håp om bedre tider, også for de kristne. Vi ønsker dem en gledelig jul og et bedre nytt år.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert rundt 8 år siden
Erling Rimehaug. Gå til den siterte teksten.

Nå er Mubarak avsatt og truet med dødsstraff. Men hæren og sikkerhetstjenestene har fortsatt makten. Vil de ha evne og vilje til å beskytte de kristne?

Nå ligger det ikke i den egyptiske kultur, og det kan være for langt fra den rådende lokale logikk men det kunne stått kopterne til ære om de klarte å forhindre at en så syk mann som Mubarak ble heist opp fra sykesengen for å henrettes. Sett fra mitt ståsted ville det være en bra gest om man forsvarte fienden ut fra humanitære hensyn mot å bli henrettet i hans tilstand, men jeg forventer ikke at tankegangen skal være slik i Egypt i dag.

Jeg slutter meg ellers til ønsket om en god jul for alle koptere.

Kommentar #2

Per Halse

1 innlegg  1 kommentarer

Nesten rett ...

Publisert rundt 8 år siden

For ordens skuld: Me kan gjerne ynskje alle ortodokse gledeleg jul no litt på førehand, men juledagen er fyrst i morgon (vår 7. januar).

 

Kommentar #3

Stig Frøyshov

0 innlegg  1 kommentarer

Riktig dag

Publisert rundt 8 år siden

Bare en liten rettelse: første juledag etter gammel kalender, som en del (men ikke alle) av de ortodokse kirkene følger for det faste kirkeåret, er ikke idag men i morgen. For de ortodokse som følger ny kalender, som grekerne (men ikke alle!), er det en fest idag, nemlig Teofani eller Kristi Dåp. Men kopterne har gammel kalender, lik russerne og serberne m.fl.

Kommentar #4

Erling Rimehaug

593 innlegg  622 kommentarer

Julekveld

Publisert rundt 8 år siden
Takk for rettelsen. Vi avisfolk er jo vant til å være en dag på forskudd, så da er det fort gjort å bomme.

Mest leste siste måned

Muskuløs kristendom
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 1988 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
16 dager siden / 1174 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
10 dager siden / 1159 visninger
Hva skjer Visjon Norge?
av
Bendik Storøy Hermansen
29 dager siden / 952 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 1 måned siden / 753 visninger
Eit ansvarslaust Europa
av
Emil André Erstad
25 dager siden / 640 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere