Asbjörn Alma@s

1

Syndefallet...

Publisert: 4. jan 2012

Hei,

 

Jeg sliter med å forstå sentrale deler av teologien i kristendommen. Et sentralt tema er ”syndefallet”.

 

Når vi leser i bibelen ser vi at Gud skapte alle ting. Da han var ferdig bevitnet han og sa at det var godt. Gud var altså fornøyd med det han hadde utrettet. Skapningen var god og Gud var fornøyd.

 

Senere ser vi at skapningen begynner å bli korrupt. Slangen som er et dyr Gud hadde skapt med ben, frister Eva til å gjøre mot det Gud hadde bestemt. Guds eget skaperverk går altså mot sin skaper. Slange overtaler så Eva til å spise av det forbudte treet, og hun overtaler Adam. Scenen er satt, Gud må begynne å straffe menneskene. Han straffer da det han selv har skapt og som han er ansvarlig for. Dette syndefallet gjør at vi i dag, ifølge kristne, alle blir født med en syndig natur. Gud gjorde så godt han kunne, likevel ble skapningen korrupt.

 

Videre har jeg lært at de som tror på Jesus skal bli frelst. Gud har en stad klar til dem som han er byggmester og skaper til. Gud er jo også byggmester og skaper til den jord vi har i dag, og han bevitnet at det var godt. Er vi da sikre på at det nye stedet blir et paradis?

 

Er menneskets frie vilje en god forklaring på syndefallet? Vi ser jo også at slangen (her ikke et virvelløst dyr) allerede var i opposisjon til Gud. Har dyr også fri vilje? Satan var vel ikke på dette tidspunktet kastet ned på jorden ( i følge bibelen).

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Ålien

4 innlegg  444 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Sjekk ut mitt innlegg som setter spørsmål ved akkurat dette med ondskapens første inntog, fri vilje og evig liv og det paradoksale at ondt oppsto ut av en fullstendig 100% god tilværelse.
http://www.verdidebatt.no/debatt/cat12/subcat14/thread213491/

Kommentar #2

Asbjörn Alma@s

1 innlegg  1939 kommentarer

Svar

Publisert over 7 år siden

Hei, ser nå at du har skrevet utfyllende om dette før. Ikke meningen å "kuppe" tråden din. :-)

Kommentar #3

Daniel Ålien

4 innlegg  444 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Oppfattet det overhode ikke som noe kupp:)
Min tråd kommenteres ikke i mer, så vi kan gjerne diskutere videre her!

Kommentar #4

Gunnar Opheim

142 innlegg  6550 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Asbjörn Alma@s. Gå til den siterte teksten.

Slange overtaler så Eva til å spise av det forbudte treet, og hun overtaler Adam. Scenen er satt, Gud må begynne å straffe menneskene. Han straffer da det han selv har skapt og som han er ansvarlig for. Dette syndefallet gjør at vi i dag, ifølge kristne, alle blir født med en syndig natur. Gud gjorde så godt han kunne, likevel ble skapningen korrupt.

Hei, jeg henviser forøvrig ut over dette, som et grunnlag til det første svar jeg ga Daniel Ålien. Se linken/ tråden.

:-)

 

Slangen overtaler ikke Eva, Eva overtaler seg selv ved å grunne på den løgn slangen la til rette for å spekulere i. Eva falt selv, av egen fri vilje.

Gud straffer ikke menneskene men meneskene velger imot den natur Gud har skapt og konsekvensene er å ligne opp imot at ingenting blir bra om man vokser imot det som er lagt (skapt) til rette for. 

Vi blir ikke født med syndig natur, vi blir født inn i syndig natur og adopterer naturlig fallen natur. Antikrist lære sier at vi er syndere fra unnfangelsen av.  

 

Sitat:

"Videre har jeg lært at de som tror på Jesus skal bli frelst. Gud har en stad klar til dem som han er byggmester og skaper til. Gud er jo også byggmester og skaper til den jord vi har i dag, og han bevitnet at det var godt. Er vi da sikre på at det nye stedet blir et paradis?"

Ubetinget ja da vi blir gitt Guddommelig natur og har ingen motstrigheter med alt bare godt lenger men dette gir seg selv å forstå om man fokuserer på Guds godhet. 

 

 

Sitat:

"Er menneskets frie vilje en god forklaring på syndefallet? Vi ser jo også at slangen (her ikke et virvelløst dyr) allerede var i opposisjon til Gud. Har dyr også fri vilje? Satan var vel ikke på dette tidspunktet kastet ned på jorden ( i følge bibelen)."

Gud er kjærlighet og sann kjærlighet innehar fri vilje, den er valgfri. Lucifer ble skapt fullkommen, med alle fordeler og innsikt. Det til å vokte loven og være englenes leder, imellom ham og Faderen var Jesus. Jesus var menneskenes melommann i tillegg. Det har oppstått missunnelse hos Lucifer og i denne missunnelse lå det stolthet i bakgrunnen. Ved hjelp av å drive handel med sine fordeler og kunskap forsøkte Lucifer å tilrive seg enda stærre posisjon som leder og ved det tilslutt utnevne seg selv som en bedre leder av universet enn Gud selv. Han fikk med seg 1/3 av alle englene i en politisk krig men tapte sin posisjon i himmelen. Til gjengjeld fikk han prøve sin sak på en klode og kloden er denne. Som kjent bet Eva på og Adam fulgte på. Satan og hans engler ble kastet ned på jorden enten ved syndefallet eller mest trolig etter korsfestelsen.

 

 

 

 

Kommentar #5

Svein Nyborg

86 innlegg  4514 kommentarer

Teologi kontra Vitenskap.

Publisert nesten 7 år siden
Asbjörn Alma@s. Gå til den siterte teksten.

Jeg sliter med å forstå sentrale deler av teologien i kristendommen. Et sentralt tema er ”syndefallet”.

Teologien vil vi nok aldri bli klok på. Teologi er læren om opprinnelsen til en religion, og så lenge Bibelen på det sterkeste fraråder religiøs aktivitet, innkl kristendom, vil vel en slik forståelse slå luften ut av kristendom ;-)

Teologi er menneskers tanker omkring eventyr som beskriver vismenns tanker, å tolke allegoriene, uten å forstå at det er snakk om vitenskapelige undersøkelser av en evetyrlig verden, er som å tolke gneldrebikkja til naboen til å mene at du er en hund, men som ikke får det til av mangel på tro.

Ønsker vi å forstå hundebjeff må vi sette oss inn i dyrets verden, det samme med Bibelen, vi må sette oss inn i den verden den snakker om, før vi starter lesingen. ellers forblir det bare gneldring og plage, domavsigelser og dødmannkiste.

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
26 dager siden / 3620 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
20 dager siden / 2554 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
20 dager siden / 1873 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
5 dager siden / 1869 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
17 dager siden / 1716 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
5 dager siden / 1644 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
14 dager siden / 1414 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere