Kommentar

Døm ikke...

Dessverre. Ingen bidro mer til å avgjøre semifinalen mellom Chelsea og Barcelona enn den éne norske aktøren: dommer Tom Henning Øvrebø.

Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt, heter det i Skriften. Dét er et motto som ikke tas veldig høytidelig verken av fotballdommere eller av oss som skriver i avisene. Tom Henning Øvrebø vil nok bli dømt nord og ned både i engelske og norske aviser i dag, og det spørs vel om ikke den godeste Øvrebø etter dette er ferdig som toppdommer.

Øvrebø ble testet gang på gang av Chelseas notoriske filmstjerne, Didier Drogba. Hver gang valgte Øvrebø å la være å blåse. Det kunne forsvares, i og med at han heller ikke blåste da Lionel Messi ble lagt ned på motsatt side.

Vanskeligere var det å forstå at Øvrebø og hans linjemenn lot Barcelonas spillere stoppe ballen med hånda to ganger i eget straffefelt. Den siste episoden skjedde på overtid, og Stamford Bridge var i kok etter at Barcelona hadde utlignet i det 93. minutt – på spanjolenes eneste skudd på mål i løpet av kampen.

DRØMMEFINALE. For nøytrale tilskuere – som holder med de lagene som spiller den mest attraktive fotballen – er imidlertid en finale mellom Manchester United og Barcelona en drømmefinale. Oppgjøret i Roma 27. mai blir et oppgjør mellom den pasningsorienterte spanske spillestilen, og den høyintensive og bruddorienterte britiske.

Du må imidlertid være uberørt av finanskrisen dersom du skal ha råd til å skaffe deg billett. Kun 400 billetter var tilgjengelige på ebay i går, og prisen startet på 10.000 kroner.

BRUTAL KONTRAST. Norges Fotballforbund hadde, uforståelig nok, satt opp en Tippeliga-runde samtidig med semifinalen i Mesterligaen. Fordi det er jobben min, svitsjet jeg litt mellom TV2 og Viasat 4. Kontrasten mellom det jeg så av laget som leder Tippeligaen – og de beste lagene i Europa – var påfallende: Tempoet på Ullevaal (Lyn-Rosenborg) var lavt, presisjonen like lav og basisferdighetene hos spillerne viste med all tydelighet hvorfor spillereksporten fra norsk fotball de siste sesongene stort sett er kommet i retur – til en lavere pris.

Å ITJ DØM NÅN. Før jeg avslutter, tar jeg med fortsettelsen av sitatet fra Skriften – for øvrig det bærende element også i Johan Falkbergets «Den fjerde nattevakt»:

«Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så skal dere få ettergitt... For i det målet dere selv måler med, skal det også måles opp for dere» (Lukas 6, 37-38).

Noe å tenke på, for alle oss som lever i en tid hvor «sterke meninger» betraktes som en beundringsverdig prestasjon.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar