Marte Ugedal

6

Hvor ble julefreden av?

Dette året har jeg desverre ikke hatt mulighet til å være hjemme med familien min i jula, så i skrivende stund sitter jeg på et hotell i et av våre naboland. Jeg befinner meg i en relativt stor by, som desverre er helt blottet for julefred.

Publisert: 29. des 2011

Før jul, i hele desember, var byen her pyntet på spektakulært vis, med julelys, fakler, en skog av grantrær, kunstig snø og alt som hører med for å skape den rette stemningen til jul. Jeg skal innrømme at det var veldig fint å se på, samtidig som det var smertefullt å bli minnet på at det nærmet seg en jul jeg var spent på hvordan ville bli. Når man ikke kan være der man aller helst vil være, og lengselen etter familiejul river og sliter en i fillebiter, ønsker en seg i alle fall en form for julefred. Om man skal få julefred her, bør man imidlertid holde seg innendørs!

Takke seg til fredelig jul på landet! -eller en litt mer fredelig jul i hjemlandet, forhåpentligvis. Nå har ikke jeg vært med på skikkelig julefeiring i hjemlandet de tre siste årene, så jeg vet jo ikke helt hvordan det er der heller, men jeg håper inderlig ikke det har utviklet seg til det romjulsstresset en opplever her!

Allerede 1. juledag, kl. 10 på formiddagen, åpnet butikker og kjøpesentre for romjulssalg, og 2. juledag var det ikke bedre. Jeg våget meg ut i gatene, hadde håpet på en stille og fredelig spasertur, men ble slått ut av et stress jeg sjelden har sett maken til. Aldri har jeg sett flere mennesker i gatene og på butikkene en i disse "røde" dagene rett etter julaften, så det var rett og slett ikke til å holde ut! Her fantes ikke julefred, og det virket som respekten for helligdagene i julehøytiden var forsvinnende liten. Jeg kom i prat med noen jenter, som var utskremte medarbeidere på en av byens overfylte restauranter, og de var fullstendig triste over hvordan utviklingen har blitt her de siste årene. De ønsket seg mer enn noe annet julefri, tid med familien og koselige romjulsdager slik som de husket det fra barndommen.

Vi må for all del ikke begynne med dette romjulsmaset hjemme i Norge (hvis det ikke allerede er i gang da...), var min første tanke, med salgsåpne butikker til og med på røde helligdager. Hva skal det være godt for? Nei, la oss bevare romjulen som en fredelig tid, der vi kan senke skuldrene, ha god tid for hverandre og glede oss over julens budskap om Jesusbarnet som kom med frihet, fred og frelse for alle.

Denne julen lengter jeg virkelig hjem til julefred og julefeiring sammen med familien, men heldigvis kan jeg på en forunderlig måte finne julefred i hjertet fordi julens hovedperson bor der!

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Hver sin lyst

Publisert nesten 8 år siden

Det er offentlige fridager men det betyr ikke at vi alle feirer dem som noen hellige dager. Jeg kan jo forstå at du ønsker deg julefred, spørsmålet er om du kan forestille deg at andre ønsker seg noe annet!

Det begynner vel å bli noen år siden H. C. Andersen skrev historien om den fattige piken som stod på utsiden av vinduet og beskuet den familiære julefreden på den andre siden av vindusglasset.

Det er ikke fred alt som er rolig.

Kommentar #2

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Hvilen i Jesus Kristus

Publisert nesten 8 år siden

Föler jeg gaar rundt med en slags "evig hvile" pga Jesus Kristus. Det kan väre turbulent rundt meg paa alle omraader, men likevel kjenner jeg roen. Men naa er jo ogsaa jeg spesielt opptatt av Jesus og tenker alt rundt meg - samfunnet og verden - utifra Bibelen og troen paa Jesus Kristus. Det er ualminnelig godt - som aa väre i en trügg havn i et opprört hav.

Önsker du ogsaa maa finne DEN spesielle freden som er i Jesus Kristus. Den er vidunderlig. Ellers holder det aa tenne et lüs i stua naar mannen min og jeg spiser og ha litt julepünt rundt - saa er kosen der. Har man fred i hjertet - staar man i en paale av ro og fred. ALT GODT for deg og Gud velsigne deg i Jesu navn.

Kommentar #3

Marte Ugedal

6 innlegg  94 kommentarer

Torill

Publisert nesten 8 år siden

Det er ikke freden en kan kjenne, uansett omstendigheter, med Jesus i hjertet jeg skriver om i innlegget mitt. Det er ønsket om å bevare en YTRE ro i romjula, uten åpne butikker som driver salg 1. og 2. juledag, uten gater og butikker fulle av kjøpehysteriske mennesker jeg ønsker å sette fokus på. Jeg ønsker en respekt for de røde dagene i julen, og også ellers i året for den del, slik at disse dagene ikke blir som de travleste hverdager. Jeg ønsker ikke bare en indre julefred, med også en YTRE julefred som alle kan ha godt av, et pusterom i en ellesr travel hverdag!

Freden som er i Jesus Kristus har jeg funnet for lenge siden, ja, den har jeg faktisk hatt med meg gjennom hele livet. Jeg skriver også det til slutt i innlegget mitt, at jeg faktisk har en julefred inni meg på grunn av at julens hovedperson bor der! -og der har han alltid vært! Godt du også har Jesus med deg i hverdagen, det er det beste!!

Kommentar #4

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Med andre ord

Publisert nesten 8 år siden
Marte Ugedal. Gå til den siterte teksten.

Jeg ønsker en respekt for de røde dagene i julen, og også ellers i året for den del, slik at disse dagene ikke blir som de travleste hverdager. Jeg ønsker ikke bare en indre julefred, med også en YTRE julefred som alle kan ha godt av, et pusterom i en ellesr travel hverdag!

Ønske du ting på din måte og tar det for gitt at alle andre også ønsker det slikt. Du har jo alt friheten til å holde deg unna de åpne butikkene. Du kan skape din ytre julefred og din egen respekt for "DINE" røde dager. Klarer du ikke dette har du vel egentlig bare deg selv å takke.

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
24 dager siden / 5646 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
22 dager siden / 3748 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
23 dager siden / 1356 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
19 dager siden / 1257 visninger
Småprathelvetet
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
9 dager siden / 1228 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
9 dager siden / 1171 visninger
HVILKEN ELEFANT?
av
Rikke Grevstad Kopperstad
8 dager siden / 1149 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
19 dager siden / 1136 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere