Verdidebatt

Det blir ikke jul uten...

Jeg hører stadig nye varianter av saker man ikke kan unnvære for at det skal bli jul. Juletre, julemiddag, julegaver, familiekos osv., osv. Det blir ikke jul uten! Eller blir det det? Hvordan tenker vi om hva jul er?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Julefeiring innebærer et sammensurium av følelser, forventninger, ønsker om kos, hygge, gaver, god mat, kort og godt forventning om lykke. Blir det egentlig riktig jul for en østlending med f.eks. torsk til middag?

Jeg har alltid hatt jul med den ytre ramma på plass. Med juletre, med familiekos og god mat. Jeg har alltid satt pris på disse tingene, satt pris på å høre til i en familie og på å ha julekosen rundt meg. Likevel har jeg én gang opplevd en jul som snudde ting på hodet for meg. Det var jula 2004, jula da kona mi var alvorlig deprimert. Høsten 2004 var sterkt preget av depresjonen. Denne høsten lærte jeg at man av og til skal si ja når venner tilbyr hjelp. Ved å reise til mine foreldre, og feire jul sammen med dem, fikk vi jul med den ytre ramma på plass. Ungene hadde det fint. Vi feiret jul i et julepynta hus, med julemat og julekos. Men, vi hadde det også knalltøft. Jeg husker alle samtalene med kona mi, samtaler som ga meg innblikk i et totalt mørke, en verden der håp på sett og vis ikke var en relevant størrelse. Selv om jeg selv ikke var deprimert, var jeg stadig i knallhard kamp med depresjonstankene til kona mi. Det var utmattende, og har preget meg siden. Som i en slags trass mot det mørke og håpløse verdensbilde, ble det til slutt to ord som jeg med en slags triumf sa til meg selv, og som siden den gangen har vært selve jula for meg: Jesus kom!

Kona mi ble frisk igjen, heldigvis. Hvert år etter dette har vi feiret jul med alle de tingene som “må til” for å få det på den rette måten. Men, inni meg er disse tingene ikke lenger nødvendige for å få Jul med stor ‘J’. Det er ikke koketteri når jeg sier at jeg ville kunne ha skikkelig jul også med Pizza Grandiosa og et glass vann. Jeg ville selvfølgelig gått glipp av noe av min barndoms julestemning, men selv uten den rette julestemning: Jesus kom! Jeg koser meg med alle juletingene, men de “eier” ikke jula. Selv om jeg skulle bli dypt deprimert, og miste alt håp (jeg har sett hvor reell en slik håpløshet kan være for et menneske), kan ingen ting endre det faktum at Jesus kom. Håpet med stor ‘H’ er ikke avhengig av at man kan føle håp!

Jesus kom!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt