Verdidebatt

Om tempelriddere, finanskrise, frimurere med mer

På kvelden 1 ste juledag var det et TV-program om «Tempelriddere» på National Geographic. Det ansporet meg til å skrive det som følger.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi lever i en meget urolig tid på mange måter. Det ligger i meg å søke etter forståelse for hvordan saker og ting hører sammen. Da er det viktig i seg selv, å lytte til de ulike stemmene og hva de har og komme med. Har en opplevelse av at vi sitter med ulike biter til et kjempestort puslespill. Et puslespill vi bare kan løse ved å lytte seriøst til hverandre, og bistå hverandre i stort og smått. Men jeg fristes til å filosofere litt høyt.

På kvelden 1 ste juledag var det et TV-program om «Tempelriddere» på National Geographic. Det handlet om hvordan tempelridderne engasjerte seg under korstogstiden, for å vinne tilbake tempelhøyden i Jerusalem. Det var bønn 7 ganger om dagen, og dernest våpentrening med mer. - Kanskje ikke ulikt nettopp det vi ser noen politiske muslimer driver med? Kanskje dette er noe de nettopp har lært av tempelridderne? De ser det antagelig som en politisk nødvendighet, å trosse «fredsbudskapet» i religionen? Men hvorfor det? Dette spørsmålet blir jeg ikke ferdig med sånn uten videre. Da jeg vet at alt henger sammen. Det finnes alltid en grunn.

På Wikipedia står det om  tempelriddernes opprinnelse med følgende ord: «Ordenen ble opprettet av paven i 1128 og nedlagt i 1312. De hadde oppgaven å beskytte pilegrimmer som skulle til Jerusalem.»

Men det kommer fram mye mer. Det kommer fram, at det var disse tempelridderne som faktisk startet å kreve renter av lån! Det hadde tidligere ikke vært lov, i noen av våre religioner (jødedom, kristendom og islam) å ta renter for lån. Slik vi kjenner det fra islam i dag. Men med denne praksisen begynte de å etablere store rikdommer på sine egne hender. Det ble sagt i programmet, at de fleste av våre praktfulle middelalderkirker nettopp er finansiert av tempelridderne. - Er dette opptakten til det økonomiske systemet vi lever i, og som vi nå opplever at knaker i sine sammenføyninger? Handler denne rente, og rentesrente økonomien ikke om det som har gitt vesten et forsprang? Et forsprang som det nå forventes at vi deler med hele kloden på et forsvarlig vis?

Da tempelridderne ble slått i Acre (1302) var deres storhetstid over, og de møtte store forfølgelser. Hardest hos. Filip IV av Frankrike anklaget ordenen for en rekke lovbrudd, blant annet:

  • ha satt ordens velferd foran moral og religiøse prinsipper,
  • ha hemmelig brevveksling med muslimer,
  • spytte på korset og avskrive seg Kristus,
  • myrde medlemmer som avslørte ordenen,
  • forakte kirkens testamenter,
  • umoral og homoseksualitet,
  • ha forrådt det hellige land, og
  • dyrket djevelen, som regel i form av en katt.

Dermed forsvant tempelordenen. Men ble de borte? Eller var nettopp det å gå under jorden i et hemmelige brorskap resultatet av dette tapet? - I TV programmet kom det fram utrolig mange likhetspunkt i ritualene tilknyttet frimureriet og de gamle tempelridderne. - Likheter som mange mener bekrefter, at de bare gikk under jorden.

Hvordan vil en «tempelridder» i vår vestlige verden måtte  tenke dersom han vil forsvare våre vestlige verdier i dag? Vil han ikke nettopp demonisere muslimene for deres tro og tenking? - Aner jeg konturene av den muslimhets vi har opplevd i vårt ellers fredelige verdenshjørne? Og den konflikt som «tilsynelatende « står mellom verdens religioner i forhold til «verdensherredømme»? Kanskje står det heller mellom et materielt eller et åndelig verdensherredømme?

Religion og politikk må ikke gripe inn i hverandre, forteller mine skrifter meg. Men jeg aner at det finnes en både kristen og muslimsk politisk bevegelse? Hvilke motsatte krefter står i så fall disse bevegelsene egentlig for?

Det finnes flotte religiøse mennesker innenfor begge trosretninger. Trosretninger som etter mitt skjønn lett lar seg forene under den éne Gud som evner å knytte alle bånd mellom mennesker. Men politikken skal jeg vokte meg vel for å blande meg inn i.

Men vi reagerer selv, når vi i vår overflod, hører at eneste løsning er å forbruke mer, da vi trenger å skape vekst? Samtidig som vi ser hvordan vårt forbruk ødelegger miljøet for kommende generasjoner. Det går liksom ikke i hop lenger? Hvor er løsningen?

Som troende, har jeg sett det som min viktigste oppgave, å se med mine egne øyne, og ikke forholde meg til andres «sannheter». Den eneste jeg har å forholde meg til, er min Gud, min frelser, og det Han forsøker å opplyse meg om. - Dette må også gi meg mot til å formidle de tanker som kommer til meg, for å dele dem med andre.

Om Breivik, kan det se ut som han lot seg bruke i disse «tempelriddernes tjeneste», slik vi vet han ser på seg selv som en tempelridder. - Vi vet at han ikke er alene om de tankene. Vi vet også, at hele vårt vestlige styresett er infiltrert av den samme finansielle situasjonen, samt av frimurere på mange av de viktigste postene. Hvor reelt er det da å prøve å forby de tankene han står for? Må vi ikke nettopp våge å løfte dem opp på bordet til beskuelse?

Tørr vi tenke selvstendige tanker om dette? Og ikke minst – Tørr vi tro på at det finnes «en bedre verden» på den andre siden av de konfliktene vi i dag opplever?

Det er i allefall dette jeg tror på. At vi evner å skape «en ny verden». - Det fortoner seg ikke engang utopisk lenger? Det skjer så mye positivt når en ser seg rundt.

I henhold til Pred. Kap. 1, så vet jeg med visshet at alle Guds profeters innerste vesen er ett og det samme. Deres enhet er absolutt! - Dette medfører at vi bare har en menneskehet på denne jord, som snart må komme sammen og finne løsninger for sin «Enhet», dersom vi skal bevare kloden. Vi må selv skape oss den fremtid vi ønsker å leve i.

Snart vil den nåværende orden rulles sammen," erklærer Bahá'u'lláh med sine egne ord, "og en ny spres ut i dens sted. Sannelig, din Herre taler sannhet og er den som kjenner alle usette ting." "Ved meg selv," forsikrer han høytidelig, "dagen nærmer seg da vi vil ha rullet sammen verden og alt som er i den, og ha spredt ut en ny Orden i dens sted. Han har sannelig makt over alle ting."

Disse tankene henger sammen for meg, og gir meg en slags forståelse av den situasjon vi befinner oss i? Men gir de mening for andre? Jeg bare lufter dem. - Vær snill å opplys meg ;-)

Vennlig hilsen mette

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt