Verdidebatt

O Jul med din glede?

O Jul med din glede, synger vi. Men er julen en glad tid? Jeg tror den i beste fall er bittersøt for mange av oss, og for noen bærer den i seg for mye sorg, savn og vonde minner til å kunne kalles det minste glad.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

O Jul med din glede, er imidlertid sann på et dypere plan. Julen bærer i seg en glede som favner alle mennesker, uansett livssituasjon - og som kan bære alle uansett hva de selv bærer på og strever med i livet sitt.

Denne ekte og glade Julen drukner vi dessverre i en "kos" og sentimentalitet som blir løgn for mange, både barn og voksne.

Vi kveler julens glede ved å tviholde på Julen som en tid med julebord, familiekos, venneselskap, juletrefester, og som toppen på kransekaken, nyttårsfeiringen i lystig lag.

Alt dette er det ytre fernisset, som vi høyst variabelt tar del i - og som mange står helt utenfor varmen og lyset i.

Jeg har tenkt på dette; går det an å skape en ny jul på en mørk bakgrunn? Finne fram til noe nytt og lyst som kan veve framm en annerledes jul? Mange prøver nok på det; å legge bak seg tidligere julehøytider som aldri ble slik de ønsket seg. Å lage sin egen gode jul, slik de drømte om men aldri tidligere fikk. Noen klarer det kanskje? Men for mange blir det med drømmen, og det er savnet som fortsatt gnager i brystet. Savnet og sorgen over å stå utenfor "den glade julehøytid" som "alle andre" feirer og tar del i.

Kirka - og vi som kaller oss kristne - har et ansvar for ikke å legge sten til byrden for dem som sliter med vonde minner og en vanskelig livssituasjon. Feirer vi jul på en måte som ekskluderer eller inkluderer? Inviterer vi inn eller stenger ute?

O Jul med din glede.. Julens glede; hvordan forvalter vi den? Drukner vi den i egoistisk sentimentalitet - eller formår vi å slippe den til, med sin ekte og livsforvandlende kraft?!

Hva forkynner og praktiserer Kirka nå i julehøytida? Det glade budskap som favner alle, eller en sentimental og hyggelig versjon, som bekrefter og forsterker savnet for dem som står utenfor det sosiale, vellykkede og velstående..?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt