Verdidebatt

Reiser med ulike formål

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Verdidebatt.no ønsker samtale også om reiser og reiseliv, relatert til verdier. Derfor dette essayet om reiser med forskjellige hensikter, og betydningen av å stille opp personlig.

En ung kvinne var gift og hadde to kjekke barn. Men en dag da hun sto over oppvaskkummen, tenkte hun: «Livet må være mer enn dette.» Da mannen hennes kom hjem, fant han en beskjed hun hadde skrevet, og så begynte han å gråte. Det var brudd.

Hun ringte en gang i uken for å høre hvordan det gikk med barna, og hver gang sa han at han var veldig glad i henne og ba henne innstendig om å komme hjem. Hver gang sa hun nei og la på.

Etter en tid leide han en privatdetektiv for å finne henne. Så dro han til leiligheten der hun bodde. Han sto med en blomsterbukett i hånden og nervene i høyspenn. Han hadde gang på gang øvd seg på hva han ville si, og endelig fikk han mot til å banke på døren. Hun åpnet døren og begynte å snakke, men plutselig begynte hun å gråte og falt ham om halsen. Mens hun gråt, sa hun bare: «Vi drar hjem.»
 
Flere måneder senere, da sårene var i ferd med å gro, spurte han henne om noe han hadde tenkt mye på: «Alle de gangene jeg snakket med deg i telefonen, da jeg ba deg inntrengende om å komme tilbake, og du nektet – hvorfor kom du tilbake nå?»
 
«Før sa du bare at du elsket meg. Men da du kom selv, viste du at du elsket meg.»
 
Akkurat dette har nok andre opplevd like sterkt. Du var kanskje syk. Eller kjente deg ensom. Så kom en venn personlig for å se til deg. Du visste det kostet noe å bryte opp og kanskje reise langt for å treffe deg. Desto sterkere inntrykk gjorde det.
 
Jeg har et minne fra den tiden jeg arbeidet i forlag. Jeg hadde lyst til at en spesiell person skulle skrive bok for oss. Det kom bare et nølende svar. Men så en dag fikk jeg grønt lys til å komme på besøk – med en dagreise til et ensomt sted i nabolandet. Det ble bare noen timers besøk. Men jeg følte vi var et skritt nærmere et samarbeid.
 
Et år senere, da boken var kommet ut, fortalte forfatteren at dette var noe som gjorde et sterkt inntrykk: At jeg var villig til å reise så langt for å oppnå det jeg ville.
 
Bibelen forteller om Guds besluttsomme kjærlighet. Jeg glemmer ikke den gangen de seks ordene fra Bibelen sank ned i meg, der Gud selv taler gjennom profeten: «Jeg kommer selv og frelser dere.» Jeg ser for meg den Gud som elsker og lengter, som sendte sine vennlige ord gjennom sendebud og profeter. Men da ikke noe annet nyttet, sendte han sin egen sønn til jorden. Jesus ble beviset på Guds kjærlighet, en kjærlighet med handlekraft og offervilje. En lang reise, ufattelig langt.
  
Mens vi tenker på slike bevis på kjærlighet, kan vi jo la tanken fortsette langs denne linjen: Er det noen jeg kan vise en handlekraftig kjærlighet til – ved ganske enkelt å komme på besøk? Vi trenger ikke noen annen unnskyldning enn dette: – Jeg fikk bare lyst til å se hvordan det står til med deg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt