Verdidebatt

Kjøp - og redd norsk økonomi!

Forrige år var det Kristin Halvorsen som kom med oppfordringen. I år er det LO leder Roar Flåthen som ber oss om å åpne lommeboka - for å redde norsk (og europeisk) økonomi.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Roar Flåthen oppfordrer nordmenn med god kjøpekraft til å kjøpe litt ekstra til jul, for å holde julene i gang i norsk og europeisk økonomi.

Hverken SV-lederen eller fagforeningslederen ber oss om å tenke gjennom forbruket vårt eller hvem vi faktisk støtter med det vi bruker penger på. De ber oss heller ikke om å dele av vår rikdom ved å gi så det monner til veldedige organisasjoner eller direkte til noen vi vet har det trangt økonomisk. I det minste kunne de ha bedt oss om å handle etiske julegaver og produkter? Men nei, det viktige er at vi handler, at vi bruker penger!

Det Halvorsen og Flåthen viser, er at både for høyre- og venstresida i norsk politikk er det overordna prinsippet å holde hjulene i gang i vårt nåværende økonomiske system. Når det kommer til stykket, er det ingen vilje eller tanke for å stoppe opp og spørre seg om det er forsvarlig å fortsette denne økonomiske runddansen? Forbruk - produksjon - forbruk.. i en stadig høyere takt.

Burde ikke produksjonen vi støtter opp om - både som enkeltindivid og samfunn - være nødvendig og tjene viktige behov? Er det virkelig likegyldig hva vi bruker pengene våre på? Eller burde vi stoppe opp og tenke gjennom hva vi investerer inntekt og formue i? Skal det bare holde hjulene i gang i et bestemt økonomisk system, eller bør vi vurdere nøye hva vi bidrar til å opprettholde ved et fortsatt økende og ganske bevisstløst forbruk?

Vi vet nok nå til å forstå at dagens økonomiske system, både i Norge og globalt sett, ikke er bygd på bærekraftige eller rettferdige prinsipper. Når skal vi begynne å ta konsekvensene av dette - i praksis? Når skal vi begynne å sette grenser for et finansmarked som bare tjener noen få, og som med sin grådighet og ansvarsløshet bringer både bedrifter og nasjoner ut i kriser og undergang. Når skal vi begynne å fastsette klare miljømessige og etiske prinsipper som grunnlag for produksjon og handel nasjoner i mellom?

SV og LO ber oss om å KJØPE - likegyldig hva, bare KJØP! Om produktene vi hiver i handlevogna er produsert av fattige filipinske arbeidere på luselønn og i kummerlige arbeidsmiljø betyr visst mindre. Eller at lekene eller luksusartiklene tapper jordkloden for ressurser som burde vært brukt helt annerledes og fordelt mer rettferdig.

Jada, jeg hører alle motargumentene. Høyt og tydelig. Men jeg tror ikke på dem. Jeg tror at vi må begynne oss å spørre oss selv:

Hva innvesterer jeg mine økonomiske ressurser i?

Hvem tjener jeg med mitt forbruk?

Kan jeg forsvare mine innvesteringer og mitt forbruk ut fra hensynet til miljøet og de kommende generasjoner?

Bidrar jeg med min private økonomi til et samfunn og en verden der ressursene er fordelt på en måte som kommer alle til gode og hvor fred kan bygges med rettferd som grunnmur?

Vi trenger politikere og samfunnsledere som våger å utfordre oss til dette! Ikke flere oppfordringer til å fortsette runddansen i et stadig høyere og mer destruktivt tempo.

IKKE løp og kjøp. Stopp opp - og tenk! Erkjenn. Ta en ny kurs. På den måten kan vi kanskje redde oss selv, og verden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt