Verdidebatt

Tabutorsdag - alkohol

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

"Drikker du ikke, er du kristen eller?"

Det er få spørsmål som har vært gjenstand for heftigere og hyppigere debatt på vors, lønningspils eller julebord enn akkurat dette. Skjønt, et stykke utpå kvelden. Selv har jeg i perioder praktisert totalavhold, men drikker i dag med måte. Det har slått meg, når jeg har jobbet med dette temaet i forbindelse med førstkommende tabutorsdag, at særs få kristne jeg kjenner praktiserer totalavhold. Praksisen som før var synonymt med kristenmannsblod, fremstår i dag mer som et fjernt minne. Hvorfor er det blitt slik og er det en utvikling til det bedre?

Hva sier Bibelen?
Bibelen gir rom for flere praksiser på dette området, uten at disse nødvendigvis er motstridende. Jesus gjorde som kjent vann til vin (Joh 2:1-11), mens Forkynneren oppfordrer til å "spise ditt brød med glede, og drikk din vin med godt mot!" (Fork 9:7). Alkohol nevnes til medisinske formål (Ordsp 31:6 & 1.Tim 5:23) og i Salmene viser forfatteren en tydelig bevissthet i forhold til hvilke positiv effekt rusen kan ha, "...og vinen som gjør menneskene glade." (Sal 104:15). Men rusen kan som mye annet misbrukes og Bibelen er utvetydig i sitt syn på hvor grensen går, "Drikk dere ikke fulle på vin, det fører til utskeielser, bli heller fylt av Ånden." (1.Pet 5:8) Øvrige bibelvers som underbygger dette er; 5. Mos 21:20, Fork 10:17, Matt 24:29, Luk 12:45, Rom 13:13, 1. Kor 5:11, Ef 5:18 og 1. Pet 4:3.

Solidaritet
Et annet syn som også tydelig forfektes finner vi i Romerbrevet, "Alt er nok rent, men det er galt om et menneske spiser slik at det blir årsak til fall. Derfor er det viktig å la være å spise kjøtt, drikke vin eller gjøre noe annet som fører din bror til fall" (Rom 14:20-21). Andre lignende vers finner man i 1. Kor 8:13 og 1. Joh 2:10. Ut av ren og skjær solidaritet til andre ikke bare oppfordres vi, men påbys vi å ta hensyn. Med tanke på hvor omfattende de samfunnsmessig problemene forårsaket av alkohol er i dag, vil jeg oppfordre deg til å tenke over din bruk av alkohol. Ville du vært villig til å ofre nytelsen som et sunt alkoholforbruk gir fordi noen andre trengte det? (NRK, Brennpunkt: Det glemte problemet)

Tabutorsdag kl 19:30
Førstkommende torsdag inviterer vi til samtale om dette temaet i Storsalen menighet. Det er kun for menn, og vi vil som vanlig prøve å være morsom, men har for sikkerhets skyld invitert en rekke solide gjester. Hvorav en er totalavholds, en er vestlandsmester i vinsmaking og en jobber til daglig i Blå kors. Du finner oss i Lille Camino, hvor det også vil bli litt enkel servering, velkommen!

Aktuelle artikler: VL, VG og Klikk.no

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt