Andreas Dingstad

47

Resolusjonen som knebler

Publisert: 28. okt 2009

Mandag offentliggjorde den amerikanske trosfrihetskommisjonen sin årlige rapport om trosfrihetens kår i verden.  

The usual suspects. I år som i fjor er det stort sett de samme land som utpeker seg med negativt fortegn: Burma, Kina, Eritrea, Iran, Irak, Nord Korea, Saudi Arabia, Sudan og Uzbekistan.

Nytt av året er utenriksminister Hillary Clintons klare fordømmelse av forslaget fra Organisasjonen av islamske stater (OIS), som med sine 56 medlemsstater aktivt jobber for en permanent og bindende FN-resolusjon som vil gjøre det kriminelt å ”krenke religioner” - en resolusjon som Clinton frykter vil begrense ytringsfriheten.

Trosfrihetskommisjonens medlem, Leonard A. Leo, kommenterer:

“Aside from Islam, the resolutions do not specify which religions are deserving of protection, or explain how or by whom this would be determined”.

Forslaget ønsker altså å kriminalisere de ytringer og handlinger som til enhver tid defineres som krenkende mot en spesiell religion.

Allerede i mars i år fordømte FNs menneskerettighetsråd krenkelsen av religioner, og definerte det som et brudd på menneskerettighetene.

Men sett i lys av striden rundt de danske karikaturer, og situasjonen til politiske og religiøse dissidenter i mange av OIS sine medlemsstater, så er forslaget til ny bindende resolusjon svært urovekkende.

Krenkelser. For hvem skal definere hva som er krenkende? Vil det for eksempel være en krenkelse å bytte religion, være ikke-praktiserende, eller tilhøre en annen religion enn flertallets?

Ta for eksempel Pakistan, hvor ekstremistiske grupper bruker landets hensynsløse blasfemilov til å slå ned på religiøse minoriteter; senest i sommer da 10 kristne ble slaktet ned i Gojra.

Dette er altså landet som selv sitter i FNs menneskerettighetsråd, sammen med andre kjente menneskerettighetsbastioner som Saudi Arabia, Nigeria og Kina, og samtidig driver lobbyvirksomhet for nevnte resolusjon. Flere som ser ironien?

En bindende FN-resolusjon vil være et svik mot de progressive krefter innen OIS selv, og ikke minst ovenfor alle religiøse og politiske minoriteter verden over.

Den viser oss visselig at ideen om religiøs pluralisme og den sunne sekularitet fremdeles har en lang vei å gå i mange av verdens land.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Andreas

Publisert over 9 år siden

Hei Andreas.

Det er fint å se at du setter søkelys på denne stygge utviklingen vi ser i noen deler av FN. Selv har jeg i årevis jobbet med disse tingene (på privat basis), både i form av formelle brev til ambassader og myndighetspersoner, og ved personlig hjelp og støtte til forfulgte mennesker i Norge og andre land i verden. Dessverre møter jeg ofte lite forståelse for dette. Det virker rett og slett som om de fleste ikke aner hvilken utvikling som finner sted - for ikke å snakke om de massive overgrepene (og noen ganger mord og massakrer) som foregår rundt om i den hovedsakelig islamsk-kommunistiske verden. Jeg har også reist i den islamske verden og fått noe innsyn i forholdene. Jeg håper at vestlige land kan våkne og protestere mot disse tingene. Dessverre er nok de økonomiske hensynene styrende - Norge er jo et godt eksempel.

Mvh Magnus

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
27 dager siden / 8403 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
27 dager siden / 6353 visninger
10 grunner for ikke å delta i Pride-parader
av
Øivind Benestad
rundt 1 måned siden / 5268 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
22 dager siden / 3372 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
16 dager siden / 2666 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
24 dager siden / 2172 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
12 dager siden / 1998 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
10 dager siden / 1749 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
14 dager siden / 1718 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 1571 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere