Andreas Dingstad

47

Resolusjonen som knebler

Publisert: 28. okt 2009

Mandag offentliggjorde den amerikanske trosfrihetskommisjonen sin årlige rapport om trosfrihetens kår i verden.  

The usual suspects. I år som i fjor er det stort sett de samme land som utpeker seg med negativt fortegn: Burma, Kina, Eritrea, Iran, Irak, Nord Korea, Saudi Arabia, Sudan og Uzbekistan.

Nytt av året er utenriksminister Hillary Clintons klare fordømmelse av forslaget fra Organisasjonen av islamske stater (OIS), som med sine 56 medlemsstater aktivt jobber for en permanent og bindende FN-resolusjon som vil gjøre det kriminelt å ”krenke religioner” - en resolusjon som Clinton frykter vil begrense ytringsfriheten.

Trosfrihetskommisjonens medlem, Leonard A. Leo, kommenterer:

“Aside from Islam, the resolutions do not specify which religions are deserving of protection, or explain how or by whom this would be determined”.

Forslaget ønsker altså å kriminalisere de ytringer og handlinger som til enhver tid defineres som krenkende mot en spesiell religion.

Allerede i mars i år fordømte FNs menneskerettighetsråd krenkelsen av religioner, og definerte det som et brudd på menneskerettighetene.

Men sett i lys av striden rundt de danske karikaturer, og situasjonen til politiske og religiøse dissidenter i mange av OIS sine medlemsstater, så er forslaget til ny bindende resolusjon svært urovekkende.

Krenkelser. For hvem skal definere hva som er krenkende? Vil det for eksempel være en krenkelse å bytte religion, være ikke-praktiserende, eller tilhøre en annen religion enn flertallets?

Ta for eksempel Pakistan, hvor ekstremistiske grupper bruker landets hensynsløse blasfemilov til å slå ned på religiøse minoriteter; senest i sommer da 10 kristne ble slaktet ned i Gojra.

Dette er altså landet som selv sitter i FNs menneskerettighetsråd, sammen med andre kjente menneskerettighetsbastioner som Saudi Arabia, Nigeria og Kina, og samtidig driver lobbyvirksomhet for nevnte resolusjon. Flere som ser ironien?

En bindende FN-resolusjon vil være et svik mot de progressive krefter innen OIS selv, og ikke minst ovenfor alle religiøse og politiske minoriteter verden over.

Den viser oss visselig at ideen om religiøs pluralisme og den sunne sekularitet fremdeles har en lang vei å gå i mange av verdens land.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Magnus Husøy

19 innlegg  4123 kommentarer

Andreas

Publisert rundt 10 år siden

Hei Andreas.

Det er fint å se at du setter søkelys på denne stygge utviklingen vi ser i noen deler av FN. Selv har jeg i årevis jobbet med disse tingene (på privat basis), både i form av formelle brev til ambassader og myndighetspersoner, og ved personlig hjelp og støtte til forfulgte mennesker i Norge og andre land i verden. Dessverre møter jeg ofte lite forståelse for dette. Det virker rett og slett som om de fleste ikke aner hvilken utvikling som finner sted - for ikke å snakke om de massive overgrepene (og noen ganger mord og massakrer) som foregår rundt om i den hovedsakelig islamsk-kommunistiske verden. Jeg har også reist i den islamske verden og fått noe innsyn i forholdene. Jeg håper at vestlige land kan våkne og protestere mot disse tingene. Dessverre er nok de økonomiske hensynene styrende - Norge er jo et godt eksempel.

Mvh Magnus

Mest leste siste måned

KRIK - NYE spilleregler
av
Trond Andreassen
11 dager siden / 1292 visninger
Jeg lever ikke lenger selv
av
Merete Thomassen
13 dager siden / 1270 visninger
170 år med misforståelser
av
Joanna Bjerga
29 dager siden / 1148 visninger
Ingen Disco på Roser
av
Øyvind Hadland
25 dager siden / 847 visninger
Stjernedialektar
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
13 dager siden / 810 visninger
Disco, kirken og kreativiteten
av
Henrik Peder Govertsen
19 dager siden / 680 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere