Verdidebatt

Klimaydmyk

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Blind tro er fundamentalisme. Å lete og være ydmyk i forhold til egen og andres oppfatninger er viktig i jakten på sannhet. Kanskje også skepsis. Galskapen i vårt forbruksmønster er så stor, at det å fornekte dette kan være som å fornekte holocaust - dersom menneskeskapt global oppvarming og ressursmangel er reelle trusler. 

Det hevdes at "klimaskeptikere" lider av kognitiv dissonans ; fornektelse og forvrengning av ubehagelige sannheter til ufarlige usannheter, og ubevisst bruker stråmenn (falske bevis) i sin bevisføring. På en annen side mener noen at IPCC driver med konspirasjonsteorier, og at personer som meg er troende til "alt". 

Jeg ville frydet meg med verden dersom forskningsinstitusjonene (eller IPCC) avfeide menneskeskapte klimaendringer som falsk alarm, og jeg vil "slappe av" dersom den globale overflatetemperaturen i følge vitenskapelige målinger blir normal ett år. Er det mulig for en klimaskeptiker å endre mening? 

Jeg oppfordrer klimaskeptikere til å bestemme seg for et fakta eller to som må til, for å akseptere at mennesket mest sannsynlig har bidratt til global oppvarming.

Hva med - "Jeg aksepterer at vi står overfor meneskeskapt global oppvarming" dersom

- Det blir 2 millioner kvadratkilometer mindre Arktisk sjøis under normalen også i.l.a. neste år?
- Den globale overflatetemparaturen blir blant de topp 10 varmeste også neste år?

Her er nyttige linker for fritids-klimaovervåkere som vil gjøre opp sin egen mening:

Her er en av tusener av forskningsrapporter som er relevante i klimaforståelsen. Det er ikke sikkert en klimaskeptiker eller en professor i geologi eller økonomi gidder å lese det, eller forstår det. - De har sine egne fagfelt og interesser. Det bør derfor være naturlig å spørre leger om sykdom, geologer om stein, solforskere om sola og klmaforskere om klimaet. I Norge gir bl.a. Norsk Senter for Klimaforskning, CICERO, forståelige klimafakta.

------------------

Juni-september i år ble den varmeste som er målt på tross av ekstremt lav solaktivitet, - noe som skulle ha ført til betydelig lavere temperatur i følge noen klimaskeptikere for et par år siden. Dette også på tross av at temperaturen i Stillehavet (El Nino/La Nina), som styrer mye av den normale globale temperaturen, ikke var usedvanlig høy denne perioden.

------------------

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt