Audun Hjertager

149

Blir overforbruk valgvinner i år også?

Publisert: 6. mai 2009

Vi importerer halvparten av den maten vi spiser, og vi kjøper mye kjøtt fra rike jordbrukere i verdensdeler der innbyggerne sulter. For meg er dette å glemme våre medmennesker i andre verdensdeler. Siden vi importerer så mye mat har vi heller ikke matvaresikkerhet i Norge, heller ikke kornlagre. Dette er å glemme våre etterkommere. Vi vet at klimaendringene vi opplever først og fremst skader de fattigste i verden. Men vi fortsetter som før, og glemmer menneskene. Det er begrensede ressurser på jorden. Om alle skulle levd som oss nordmenn ville vi trengt over to planeter til. Til stortingsvalget har vi en ny sjanse til å gjøre noe med det.  

Jeg har sett regnestykker som viser at økologisk jordbruk vil føre til sult i verden. Men disse forutsetter at produksjonstypene fortsetter som før, bare at den blir økologisk, og det er jo absurd. I økologisk landbruk er forholdet mellom plante- og dyreproduksjon viktig. Vi må m.a.o. finne oss i at de som trenger mat får lov til å bruke sitt eget land til egen matproduksjon, og at de vil legge om kjøttproduksjonen de har utført for oss, som skader dem selv gjennom klimaendringer, til f.eks kornproduksjon som vil gi dem betydelig mer mat, økologisk mat

.  

Tilsvarende kan vi også i Norge, med de arealene vi har, brøfø oss med økologisk mat alene. Sannsynligvis må også vi spise mer grønt. Mye handler om hva vi definerer som "økologisk mat". De fleste kjenner til  Ø’en, Debiomerket, men  ”økologisk” er mye mer enn det. Miljø og økologi handler om å tenke helhetlig og langsiktig. Et grunnleggende element i begrepet Økologisk, er at det skal være bærekraftig. Ikke-økologisk er ikke bærekraftig.

Å leve ikke-økologisk er overforbruk, og er å stjele fra de fattige slik jeg ser det. Men jeg gjør det likevel, som nesten alle andre. Og jeg har gjort det fordi jeg sammen med forrige generasjon har valgt et styresett som hjelper meg å gjennomføre denne urettferdigheten, uten å forstå det. Men dette vil jeg ikke kaste bort stemmeretten min på lengre!

Miljøpartiet De Grønne mener at solidaritet mot medmennesker, fattige i andre verdensdeler, etterkommere og naturen, vil bli bedre ved å bygge opp livskraftige lokalsamfunn basert på lokale ressurser, i Norge som i Afrika. Jeg tror partiet har funnet en nøkkel.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Fredrik W. H. Steensen

100 innlegg  846 kommentarer

Dessverre, menneskets egoisme

Publisert over 10 år siden

Jeg husker ikke hvem det var som sa; Verden har nok for alle mennesker, men det har ikke nok til å tilfredsstille min egoisme. Jeg tror det er rett, og jeg frykter konsekvensene. I vår forbrukermentalitets verden er det ikke bruk og gjenbruk som gjelder, men forbruk. Pr. idag er det intet alternativ til forbrukersamfunnet, og vi vet alle at hva som er viktig, det som gir meg mer enn naboen.

En god kristen norsk misjonær uttalte engang i tiden: Det var lettest når jeg bare hadde en kjole, men det forstår vi ikke. I dag ligger lykke i større båt, finere hytte, raskere bil, jeg kaller det tre fot syndromet. Alltid kjekt med større plass, men har vi ikke for mye? Tror det, vet det, og har gjort noe med det. Ønsker deg et godt valg, men jeg er redd du som så mange av oss andre taler for døve ører.

Kommentar #2

Audun Hjertager

149 innlegg  1187 kommentarer

Re: Dessverre, menneskets egoisme

Publisert over 10 år siden

Takk for kommentar! Jeg er helt enig med deg. Men jeg taler ikke helt for døve ører. Medlemstallet til De Grønne, som jeg oppfatter ønsker å formidle det samme som meg, økte med 100% i fjor, både lokalt i Hedmark og på landsbasis, så det er håp!

Jeg har forøvrig hørt at samtlige andre politiske partier mister medlemmer. Vi ligger på "lur", og kommer gradvis verden til unsetning... Det hjelper kanskje litt å ha medlem Johan Galtung på listeplass, og folk vil kanskje bli interessert i hvilke tanker og hvilket politisk parti Eva Joly stiller seg foran som 1. kandidat for, hvis hun blir valgt inn i EU-parlamentet i juni?

Uansett føles det som en god gjerning, og en dugnadsinnsats det bare skulle mangle at jeg gjorde!

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
22 dager siden / 1828 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
14 dager siden / 1589 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
22 dager siden / 1566 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
21 dager siden / 1497 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
13 dager siden / 1395 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
15 dager siden / 1343 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
11 dager siden / 1257 visninger
Stolthet er undervurdert
av
Magne Nylenna
26 dager siden / 1164 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere