Verdidebatt

Brun-Pedersen og ytringsfriheten

Mer demokrati og ingen heksejakt på ytringer sa Stoltenberg etter 22/7. Er ALLE enige i det?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mer demokrati og ingen heksejakt på ytringer sa Stoltenberg etter 22/7.
Min oppfatning er at disse idèalene i stor grad har blitt holdt i hevd etter dette.
Men i de siste ukene har debattklimaet hardnet noe. 

Eskil Pedersens utspill om at Frp må bære en stor del av ansvaret for den hatske tonen i innvandringsdebatten skapte bølger. Denne uken kom det fram at Tybring-Gjedde har blitt utsatt for drapstrusler.
Svs stortingsrepresentant, Snorre Valen, hevder at Kokkvold og Åmås har vært med på formidle de politiske vrangforestillingene.

Kjetil Rolness går i denne artikkelen i Dagbladet i rette med disse tendensene.
Nrk-aktuelt 5/12 sier Kristin Clemet det som egentlig bør være åpenbart for alle; vi må slutte å møte enhver problematisk ytring med "det kan du ikke si" i stedet for å debattere det som blir sagt.

Dagsavisen fjernet i forrige uke Ole-Jørgen Anfindsens innlegg "rasisme og moralfilosofi". Dagsavisen er i sin fulle rett til å ta den avgjørelsen, men den er problematisk. Ikke minst med tanke på hvilke fora debatten henvises til. Fora der Anfindsen ikke møter faglige motargumenter av den type som bl.a. Hogne Øyan har gitt. Human-Etisk Forbunds pressesjef, Jens Brun-Pedersen, istemte denne avgjørelsen og henviste til den i en kommentar i Anfindsens oppgjør med Fjordmann - "Fjordmann og selvmordsparadigmet" på VD. - En dårlig skjult oppfordring til redaksjonen i VD om også å slette denne artikkelen. I en kommentar i dag 7/12-11, tar han skrittet helt ut og mener at VD-redaksjonen kanskje burde stenge Anfindsen helt ute - "Jeg har ikke krevd at Anfindsen skal utelukkes fra nettstedet (selv om jeg hadde hatt forståelse for redaksjonsledelsen dersom de hadde bestemt seg for det)". 
Dette er ikke bare fordømmelse og forsøk på sensur av ytringer. Det er heller ikke bare Ad-hominem. Det er mer enn det. Det er å stenge enkeltpersoner ute fra debatten uansett hva de måtte ytre seg om - fra rasisme til fotball. Det kort og godt totalitære tendenser.

Min henstilling til nettdebattanter og redaktører er å tenke over Clemets ord; "Vi må møte problematiske påstander med saklige argumenter og ikke med fordømmelse og sensur". 

Kunnskap skader aldri. Det er mangel på kunnskap, og eventuelt hva vi gjør med (den mangelfulle) kunnskapen som er problemet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt