Helge Simonnes

928

Uvettige foreldre

Ansatte i norske barnehager ser mye uvettig atferd fra foreldre, men foreldrekritikk er tabu.

Publisert: 28. nov 2011

Så mange som 20 prosent av norske barnehagebarn kan tilbringe over 40 timer i barnehagen hver uke. Dette viser en undersøkelse som Vårt Land i dag presenterer. Det er Statistisk sentralbyrå som har kartlagt hvor lenge barn reelt oppholder seg i barnehagen.

Den ferske oversikten fra SSB viser at barna tilbringer mer tid i barnehagen jo eldre de blir. Fireåringene har lengst dager, tett fulgt av treåringene. Hele 85 prosent av alle barna har barnehageplass med mulighet for mer enn 40 timer per uke.

De som jobber i barnehagene har sikkert kjent til dette lenge, men hvem tør å konfrontere foreldre med at de presser barna inn i tidsrammer som klart er uheldige?

Mange foreldre sliter med dårlig samvittighet fordi de har for lite tid sammen med egne barn. Tidsklemma må de fleste forholde seg til, og noen har det betydelig vanskeligere enn andre. De har jobber som ikke gir mye rom for fleksibilitet, og ikke alle er så heldig at de har besteforeldre som kan ta et tak.

Men så har vi også foreldre der selvrealisering står i høysetet uten at de tenker gjennom hva det betyr for barna. To timer trening prioriteres fremfor å hente barnet klokka tre.

Foreldre som strekker barnehagetiden maksimalt, vil aldri bli anklaget for omsorgssvikt. Barna blir jo tatt hånd om, men likevel er det uvettig foreldreatferd.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Sutretråd

Publisert rundt 8 år siden

Dette er vel det man kan betegne som en sutretråd mer eller mindre uten innhold og mening. Selvfølgelig finnes det uvettige foreldre. Selvfølgelig er det vanskelig å komme med kritikk ovenfor foreldre samme hvor berettiget den er.

Se selv på hvordan du ordlegger deg i tråden Helge S. Det blir generelt men like fullt treffer det helt målløst. Foreldre og barn kan plasseres som en gruppe men ingen foreldre og barn er like så kritikken må rettes individuelt for at den skal ha en mening.

Nå har du jo en mening om at foreldre som har barn så lenge det er mulig i barnehage er uvettige foreldre. Det har du lov til å mene det er jo klart. På den annen side kjenner du disse foreldrene, hvilke valg de har tatt. For målet bør vel være å få slutt på deres, etter ditt syn, uvettige foreldreatferd. De vil neppe kjenne seg igjen i din uttalelse om dem, ikke vet de noe om deg heller som kan gi dem en pekepinn på om du vet hva du uttaler deg om.

Jeg kunne jo tolke deg dit hen at du generelt mener barnehage er en form for overgrep ovenfor barna i og med at du mener at det er uvettig å ha barn i barnehagen. Dog ser det ut til at du har en grense som går på tid tilbrakt i barnehage før dette blir uvettig, spørsmålet er da hvor går denne grensen. Er det to timer om dagen, tre-fire-fem ++++?

Til orientering gikk ikke mine barn i barnehage, de gikk i park fra de var tre til de begynte på skolen. Deres mor og jeg var vel omtrent like mye hjemme med dem i den tiden. Nå vet ikke jeg om du har barn Helge S. men det kunne jo vært interessant for å vite hva du mener er vettig forelderatferd. Det er jo alltid kjekt å vite hvordan kritikerne selv ter seg, det forteller jo litt om hvor seriøst man skal ta kritikken.

Kommentar #2

Selma Pålsdotter

0 innlegg  87 kommentarer

Uvettige?

Publisert rundt 8 år siden

Det er godt mulig det blant disse 20 prosentene av barnehageforeldre som lar barna være 40 timer i barnehagen, finnes noen som gjør det fordi de heller vil trene enn å være med familien. Som Simmones går ut fra, uten at jeg kan se SSB sier noe om dette.  Men like sannsynlig er det kanskje at vi i denne gruppen finner aleneforeldre som må jobbe fulltid for å klare seg økonomisk, eller (psykisk eller fysisk) syke foreldre som sliter mer enn nok med å komme gjennom dagen uten at barna er hjemme, eller foreldre som har en halvtime eller times reisevei mellom jobb og barnehage (ikke urealistisk i Oslo). Og naturligvis finnes det endel egoister i verden også, mange av dem har barn. 

At 80 % av alle småbarnsforeldre i arbeidslivet klarer å jobbe redusert, synes jeg er ganske imponerende.

Kommentar #3

Hans-Petter Halvorsen

43 innlegg  11644 kommentarer

Publisert rundt 8 år siden

Jeg kan bare si meg enig med Lars og Selma og samtidig rette en henstilling til Simonnes om å besøke denne tråden, dersom han vil oppleve noen virkelig eklatante eksempler på uvettige foreldre; her snakker vi ikke bare uvettighet, men mentale overgrep. Svært bekymringsverdig spør du meg.

Og kommentér gjerne, Simonnes. 

Kommentar #4

Marita Bjørke Ådland

10 innlegg  10 kommentarer

Kven passa dine barn då dei var små?

Publisert rundt 8 år siden

Eg mislikar sterkt å bli sett på som ei som nedprioriterer mine eigne barn. Barna mine er i barnehagen frå ca kvart på åtte til kvart på fem kvar dag, fem dagar i veka. Der har dei det fint, der trivst dei, og dei er glade for å bli levert og glade for å bli henta. Barnehagen er ein del av barnas liv, med kjærlege, gode voksne og mange fine leikekameratar. Som foreldre jobbar vi fullt begge to. Det hadde vi sjølvsagt ikkje gjort dersom vi følte at det gjekk utover barna våre. Tidene har endra seg, vi ynskjer å jobba fullt begge to, og det er eit valg vi står fullt og heilt for. At enkelte mødre vel å trena før dei hentar i barnehagen, får stå for deira rekning. Det hender eg har teke det valget sjølv, utan at eg trur det skadar verken barnet eller meg (heller tvert imot). Kva samfunn er det eigentleg vi ynskjer? Ynskjer vi at mor skal tilbake til kjøkenbenken? Eg kjenner meg ikkje att i kritikken rundt sjølvrealisering, sjølv om eg jobbar fullt. Det å jobba handlar om å trivast, og det handlar om å få eit økonomisk leveleg liv i Oslo. Eg ville ikkje valt annleis. Og Helge Simonnes - kven passa dine barn då dei var små?

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
22 dager siden / 2162 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
19 dager siden / 1792 visninger
Fleksibel og sliten
av
Merete Thomassen
7 dager siden / 1285 visninger
Klima er viktigst!
av
Arne Danielsen
28 dager siden / 1185 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
12 dager siden / 1110 visninger
Respektløshet og bedrag i Jesu navn
av
Pål Georg Nyhagen
23 dager siden / 1053 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
16 dager siden / 910 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
27 dager siden / 896 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere