Verdidebatt

"Når gutter blir menn"

Alle gutter har et innebygget ønske om å bli eldre, sterkere, flinkere, uavhengig – og tilslutt ”Sjef”.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.


Denne tråden kan med fordel leses som en fortsettelse av en tidligere tråd: "Pappaen min er sterkere enn din!" http://www.verdidebatt.no/debatt/cat19/subcat24/thread149101/ der jeg beskrev den viktige rollen fedre spiller ved sin tilstedeværelse i oppveksten av sine sønner.

Tittelen over har alle hørt i en eller annen sammenheng og bør gi noen assosiasjoner. Uttrykket er mye benyttet om ungdom og militærtjeneste. De kommer inn som noen forskremte guttunger og går ut som stolte og sterke soldater! Men uttrykket brukes i en del andre sammenhenger også, men typisk når en ungdom reiser bort fra trygge og gode hjemlige omgivelser og ut i noe ukjent hvor han mer eller mindre må klare seg på egenhånd. I gamle dager var dette typisk for gutter som reiste til sjøs som 14-åring. I dag vil de fleste si at det var vel tidlig å bli voksen, men resultatet av de guttene som reiste tidlig til sjøs var ikke nødvendigvis negativt for deres utvikling videre i livet. Som i tråden ”Pappaen min er sterkere enn din” beskriver jeg her kun gutters utvikling. Jenter har også sine utviklingstrinn og det finnes sikkert paralleller, men det hadde jeg ikke tenkt å utdype her. Ikke fordi det er mindre viktig, men fordi jeg har en begrenset og ikke ”selvopplevd” kompetanse på jenters utvikling. Kanskje noen (voksne kvinner) på et tidspunkt føler seg kallet til å skrive et tilsvarende innlegg om ”Når jenter blir kvinner”?

Guttungen er ikke gamle karen før man kan se en del artige utslag av at han ønsker å fremstå som litt eldre enn han faktisk er. Mens jentunger typiske kan fremstå som veslevoksne med ord, uttrykk og ”damete” oppførsel ser man at guttungen typisk ønsker å fremstå som sterk og tøff. John Eldredge har i sine bøker beskrevet livsforløpet fra guttunge til mann som ”The Masculine Journey” med utviklingstrinnene Boyhood – Cowboy – Warrior – Lover – King – Sage. Disse utviklingstrinnene er delvis overlappende og guttene opplever dette svært individuelt og ved forskjellige alderstrinn. Uten å utdype alle trinnene i John Eldredge sin definisjon skjønner vi at det går noen alders – og modenhetsgrenser her.

Eksemplene jeg benyttet i uttrykket over ”Når gutter blir menn” skjønner vi ligger i utviklingstrinnet ”Warrior”. Dette betyr altså ikke at gutten nødvendigvis må reise ut i krig! Men det handler om at gutten begynner å foreta seg noen valg og ”retning” (initiation) i livet. Dette er en selvstendighetsutvikling og aktivitetene kan være sport og ferdigheter og/eller interesser knyttet opp mot et mulig fremtidig yrkesvalg. I denne fasen av livet dukker ofte ”prosjektet” eller ”svenneprøven” opp, og dette vil bære preg av noe mer enn bare en lek. Alle gutter har spørsmålet ”Do I have what it takes?” hengende over seg mesteparten av livet, og dette er en av flere prøver på akkurat det. Gutten ønsker å gjøre noe som er viktig for han å utføre og som ofte krever litt mot. Det kan være satsing på en idrettsgren eller spesiell interesse eller å gå for en krevende utdannelse. For andre er dette mer ”guttete” som et bilprosjekt, motorcross, en ekspedisjon eller noe innen ekstremsport eller ”Jack-ass”. Alt dette er uttrykk for Warrior-fasen, og må også forstås som dette selv om det virker aldri så dumt på foreldregenerasjonen! Dette er en veldig viktig del i utvikling av ungdommens selvbilde og det er viktig at de får komme gjennom dette, men selvfølgelig med helsa i behold! Dessverre er det også slik at ungdom som ikke har hatt en god ramme og trygghet i livet, og/eller som har kommet i feil selskap ikke alltid får en god ”initiation” og i stedet utvikler kriminalitet som sitt ”prosjekt”.

Det neste trinnet ,”Lover”, inneholder langt mer enn seksualitet. Dette inneholder også at man er klar for å ta på seg forpliktelser i forhold til et annet menneske. Mens gutter i Warrior-fasen typisk kan være meget egosentrert med skylapper og opptatt av sitt ”prosjekt”, er det klar at i Lover-fasen kan ikke ”prosjektet” eller prosjektene (for mange er det flere prosjekt) få så mye plass, selv om man ikke er helt i mål enda…. Men man har kommet i en fase i livet der man har fått noe på plass. Som en uttrykte en gang: Du må først finne deg selv som mann før du kan bli en god ektemann! Dessverre skjærer det seg for enkelte i denne fasen, man brenner seg i forhold til kvinner, finner ikke ”den rette” eller gjør andre dårlige erfaringer. Livet stopper ikke opp om man forsetter som ungkar resten av livet, og det finnes mange gode eksempler på single menn som har forpliktende relasjoner til andre som ”Lover” selv om det ikke er et seksuelt forhold i dette.

Mens det kan være mye overlapping i de forgående utviklingstrinnene er det klart at i ”King-fasen” (Sjef) er de tidligere trinnene under gjennomlevd (om ikke nødvendigvis avsluttet). Dette er et utviklingstrinn vi oppfatter som voksen eller moden mann, og har ingen ting med å være sjef på jobben å gjøre, men i dette trinnet fungerer man med både ansvar og forpliktelser. De fleste voksne menn har både ansvar og forpliktelser, men det finnes flere som sliter med dårlig selvbilde og kommer aldri til det trinnet at de fungerer stabilt over tid med både ansvar og forpliktelser fordi det haltet i foregående utviklingstrinn. For disse kan det være nødvendig å gå et trinn eller to tilbake for å komme videre i livet. Mange voksne menn har beholdt ”guttungen” i seg og har en leken natur, de kan like fullt være ”King”. Mange voksne menn har fortsatt en del prosjekter de ikke er ferdige med, ikke noe galt i det, du kan fortsatt være ”King”. Men har du ikke gjennomgått Lover-fasen blir du ikke ”King”, og har du ikke vært ”King” blir du aldri ”Sage”!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt