Leif GuIIberg

72    6329

Sleepless in Marbella

Spania er på full fart utfor stupet. Det har nok landet vært en stund, men selv for en tilfeldig besøkende på Solkysten er tegnene åpenbare.

Publisert: 21. nov 2011 / 765 visninger.

Spania er på full fart utfor stupet. Det har nok landet vært en stund, men selv for en tilfeldig besøkende på Solkysten er tegnene åpenbare. De tradisjonelle SE VENDE skilt på leiligheter tilsalgs er ikke helt borte enda, men de er få. Årsaken er at det omsettes få leiligheter - det er ikke bryderiet verdt å sette opp et skilt, selv om rike nordmenn er på hugget etter rabatterte eiendommer.

På et av høydedragene i Calahonda ligger det en bygning med nordiske flagg og et skilt som forteller at de selger tvangsauksjonerte leiligheter for banker. Leiligheter hvor eierne har kastet inn håndkledet og levert nøklene i banken, og som forsøker å begrense sine tap. Eller rett og slett kastet på gaten. Det er 300.000 husløse i Spania idag. Bankene selger nå ut boliger med en verdi på 5 millioner kroner til halv pris.

Utover salg til oljerike nordmenn, har de fleste andre euroland gitt opp. Briter, som tradisjonelt har Spania som ferieland, har fått reduserte pensjoner og høyere skatter og avgifter, har ikke lenger råd til å bruke boligene sine og må selge. Derimot er det godt salg av eiendommer i det høyere prisskiktet til nyrike russere og velsituerte arabere. De kjøper eiendommer fra 30 millioner kroner og oppover, hvor rabattene ofte er opp til 50% av hva takstene var før finanskrisen kom og ødela så mye for så mange. Ett meglerbyrå har ansatt en russisktalende agent for å gjøre det enklere for russiske pengeplasserere.

Dobbelt så mange hoteller stenger nå for vintersesongen på Costa del Sol enn forrige år. Og det til tross for en brukbar sommersesong, inkludert Marbellas fem-stjerners Villa Padierna Hotel. Og det til tross for at USAs førstedame Michelle Obama bodde i en av villaene tilhørende hotellet til over 25.000 kroner natten.

Imponerende Oasis Centro Commercial har kun store vinduer med tomme lokaler bak å vise fram. AltaVista Property tilbyr husinteresserte 107% lån til kjøp av bolig ved siden av golfbanen.

Seks år med en sosialistisk regjering til tross - gapet mellom rik og fattig har øket, takket være lønnskutt, massiv arbeidsledighet samt reduksjon i en del sosiale goder. Statistikk for 2009 viser at Spania har større forskjell mellom de som har og de som ikke har enn de fleste land i EU, bare overgått av Latvia, Litauen og Romania. I storbyen Malaga-provinsen regnes 1 av 3 innbyggere å være under fattigdomsgrensen og nærmere 60.000 står helt uten arbeidsinntekt eller offentlige stønader. For å kunne håndtere alle som nå ikke klarer å betale husleien, har nå Spania innført en ny lov som kommer huseierne til gode. Der hvor de før måtte gjennom en omstendelig og tidkrevende prosess for å få kastet ut en leietager med betalingsvansker. Dersom man er 10 dager for sen med betalingsfristen, kan nå en rettssekretær fastsette en dato for utkastelsen.

For mange spanjoler er 2011 blitt intet mindre enn et mareritt - slik som for grekerne. Pensjoner er frosset og pensjonsalderen øket fra 65 til 67 år, og offentlige lønninger redusert med fem prosent. Engangs-stønad til nyfødtes foreldre på 20.000 kroner er fjernet.

Ti prosent av tenåringene på Solkysten hverken arbeider eller studerer. Arbeidsløsheten er på hele 30% i den store Andalucia-regionen. I Spania er den rekordhøye 22%. 42% av de unge. Flere kommuner er så godt som konkurs. I byen Coin ligger byen i mørke fordi kommunen ikke makter å betale strømregningen for gatebelysningen. Forretninger i tradisjonelle handlegater observeres nå med et påfallende stort antall SE AQUILAR-skilt ("Til leie"). Noen tomme, andre med LIQUIDACION TOTAL-skilt. .

Ikke all elendigheten i Spania skyldes finanskrisen og eurokrisen, men delvis mangel på realisme hos entreprenører. I 2009 var det beregnet at Spania ville ha behov for 300.000 nye boliger. Det ble påbegynt 800.000. Resultatet er å finne langs hovedveiene med tomme skall av boligblokker hvor kranene er demontert og arbeiderne forsvunnet. For å få øket salget av de nye ferdige men usolgte boligene, har myndighetene halvert salgsmomsen fram til nyttår.

Krisen i eurosonen og EU skyldes altfor mange amatører i beslutningstagende organer. Noe er fundamentalt galt når regjeringer låner penger for å styrke banker som kun trenger å bli styrket fordi regjeringen har lånt for mye penger. Denne timen synes også å nærme seg for Spania.

I Tony Blairs regjering var det over 30 ministre som aldri hadde vært i noe vanlig arbeid en eneste dag. Ikke alle land er så heldig som Norge som har en statsminister med økonomiutdannelse og finansministerjobb på sin CV. Det er kanskje også håp for Italia som nå har fått en pragmatisk økonom som statsminister, om enn midlertidig.

Søndag 20. november var det valg i Spania, og etterfølgeren etter statsminister Jose Zapatero vil bli Mariano Rajoy fra det konservative Folkepartiet.

Og avgående statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero, en tidligere småbyadvokat, angrer ingenting av det han har gjort. Mange mener at hadde det ikke vært for Al-Qaida-bombeangrepet tre dager før valget i 2004, og som daværende statsminister Aznar bent frem løy for folket og hevdet at ETA sto bak, hadde han heller aldri blitt valgt.

Spørsmålet som nå gjenstår er hvor dyp bunnen er og når spanjolene kan begynne å se lys i tunnelen. Ingenting tyder dessverre på at det er nært forestående.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

De eldre må bidra

Publisert rundt 6 år siden

For et samfunn er det viktig at den yngre generasjon får innpass i arbeidslivet og kan starte med å bygge sine liv slik foregående generasjoner har kunnet. Når den nye statsministeren i Spania freder pensjonene velger han at en hel generasjon uteblir fra fellesskapbyggingen.

De eldre er en del av et samfunn og når samfunnet trenger et fellesskapsløft må alle med. De regide ansettelseskontraktene man har i Spania gjør at de eldre sitter trygt i sine jobber mens de yngre blir utnyttet som billig arbeidskraft uten å få de godene som den eldre garde har nytt godt av.

Veldig mange eldre har en liten buffert de kan ta av mens de unge står på bar bakke. Dog kan man si at de eldre nok overfører til famile for å hjelpe dem men dette hjelper ikke Spania som helhet men styrker bare forskjellene mellom de som har og de som ikke har og bidrar til at økonomien får en offisiell og en uoffisiell side.

Om de eldre i Spania ikke selv begynner å avstå goder må de tvinges, hvis ikke vil Spania på sikt gå enda hardere tider i møte.

Hvis et samfunn kommer dit hen at de yngre opplever at de mulgheter foregående generasjon hadde blir frarøvet dem eller uteblir, er veien kort til sosial uro av dimensjoner man knapt nok kan tenke seg her på berget.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 2 timer siden / 642 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 3 timer siden / 642 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 3 timer siden / 642 visninger
Ingebjørg Kesseboom kommenterte på
Jeg vokste opp med «Død over Israel!»
rundt 3 timer siden / 10218 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 3 timer siden / 1005 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 3 timer siden / 1279 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Drømmen om evig liv forsurer tilværelsen
rundt 3 timer siden / 605 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 3 timer siden / 642 visninger
Marius Doksheim kommenterte på
Familiære bånd og politisk makt
rundt 3 timer siden / 1054 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 3 timer siden / 1005 visninger
Mons Henrik Slagsvold kommenterte på
Ernas lukkede kultur
rundt 3 timer siden / 2962 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 4 timer siden / 642 visninger
Les flere