Verdidebatt

Er Hagar et forbilde?

Abraham blir sett på som en felles forfar for jøder, kristne og muslimer. Hva skjer om vi heller løfter frem Hagar? Dette var overskrift på det debattinnlegg i Vårt Lands papiravis 16.nov.2011

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det var en innlegg av Marianne Bjelland Kartzow og Anne Hege Grung. Denne artikkelen traff meg midt i mitt eget kvinneliv, for å si det slik. For er det ikke nettopp en opplevelse av å ha blitt "jaget ut i ørkenen", mange av oss kvinner har opplevde når mannssamfunnet eller patriarkatet har forvaltet sin styrke i forhold til oss? Vi har strevd oss til en likestilling, men ikke nødvendigvis et likeverd i forhold til det som er forskjellene på kjønnene? Fortsatt har vi vel ikke helt klart å finne en plass vi er helt fortrolige med?

Ser vi mer på historien, så var Hagar den kvinnen som Sara (prinsesse /fyrstinne) ga Abraham å få barn med, i det hun selv var barnløs til hun ble 90. Og bibelen gir oss ikke så mye mer om Hagar. Skjønt historien om Abraham er forskjellig i Koranen og i bibelen. I bibelen er Abraham villig til å ofre Isak, mens det er Ismael i koranen. Likevel blir fortellingen ofte forvaltet som en fortelling om den gode, samlende partriark.

Kanskje er historien om matriarken Hagar mer samlende?

"I Koranen nevnes ikke Hagar ved navn, men betraktes som en del av Abrahams familie. I Hadith fremstår hun som Abrahams viktigste hustru og medarbeider. Abraham forlater henne ikke i ødemarken til fordel for Sara, men fordi han skal fullføre det profetiske oppdraget han har fått fra Gud. I islam gir Gud Hagar den viktige oppgaven å føde en sønn."

Mye kan vi tenke om disse forhold i den tiden vi nå lever.

"Men Hagars guddommelige oppgaver strekker seg utover moderskapet. Som matriark blir både hennes navn og oppdrag en vesentlig del av islamsk historie og ritualisering."

Jeg sakser videre fra artikkelen følgende:

"Det interessante med Hagar-figuren i nåtiden er at hun dukker opp i de mest ulike situasjoner og spiller de mest forskjellige roller. I flere sammenhenger tas det utgangspunkt i Hagars rolle som en som trosser sin marginale posisjon, eller som en foregangsfigur for å tenke nytt om kjønn.

Afro-amerikansk frihetskamp har gjennom to århundrer hatt Hagar og hennes overlevelse som husslave og som enslig mor i ørkenen som en av sine grunnfortellinger. Islamsk feminisme i USA kan påkalle Hagar som modell for «Gender Jihad». Både nordisk og afrikansk kontekstuell kristen teologi har nylig anvendt Hagar som utgangspunkt for kritisk samfunnsanalyse. I tillegg har Hagar en viss symbolverdi innenfor israelsk fredsbevegelse. Hagar er en heller ukjent skikkelse for mange i Kristen-Norge. Kanskje kan ulike forestillinger om henne danne et annet og berikende utgangspunkt for å snakke om Jesus og Muhammad enn forestillingen om «Abrahams barn» alene?"

(Teksten, formidler VL, er basert på en artikkel av Marianne Bjelland Kartzow og Anne Hege Grung i et temanummer av Kirke og Kultur.)

Er ikke dette tanker vi bør gå videre med i debatten? Aner vi noe om hvor viktig fokuset på kvinnerollen egentlig er i vår tid? Eller kanskje handler dette også om at mannens rolle kommer på plass igjen? - Jeg håper på svar :-)

vennlig hilsen mette

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt