Spaltist Espen Ottosen

Informasjonsleder Norsk Luthersk Misjonssamband

NRKs underlige moral

Programserien «Trekant» er i gang igjen. Nok en gang later NRK som om de ikke tar stilling til moralske spørsmål. Men det første programmet viser at programskaperne synes det er greit å kysse fremmede.

Publisert: 14. nov 2011

Noe er bra med «Trekant». Vi trenger åpenhet om sex og samliv. Internett har sørget for at pornografien er svært lett tilgjengelig. Da er det av stor betydning at ungdom får undervisning om sex fra andre kanaler.

Problemet med programserien er måten NRK løser sin oppgave på. Her velges det en meget spekulativ bildebruk. Vi har inntrykk av at NRK forsøker å tiltrekke seg seere ved å henvende seg til «kikkeren» i oss. Det er ubehagelig – og antagelig unødvendig. Samtidig er det ikke så underlig med tanke på at NRK stort sett bruker eksperter fra den norske «erotiske» industrien. I første program: burleskdanseren Mari, klineekspert Marte (selvlært?) og sexolog Stine, som er leder ved et erotisk museum.

Mest av alt reagerer vi på at NRK «pusher» unge programledere til å krysse sunne grenser. Jeg tror de fleste har store motforestillinger mot å kysse fremmede. Men NRK har bestemt seg for at Benjamin, en av årets programledere, skal grundig kysse tre ulike mennesker – som så gir terningkast. Aktiviteten filmes på en meget påtrengende måte.

Håkon Moslet i NRK vil kanskje hevde at kyssing av fremmede ikke er noe NRK mener noe om. For dette er jo ikke en serie om moral, må vite, men om sex. Men realiteten er at NRKs programskapere har bestemt seg for at det å kline intenst med fremmede er en god måte å lære om kyssing på. Her tar NRK et moralsk standpunkt.

Benjamin sier i programmet at han synes kyssing er «nesten mer seriøst» enn å ha sex. Da virker det en smule paradoksalt at NRK ber han om å kysse tre fremmede i løpet av noen minutter. Men det føyer seg inn i et mønster. Også i den første sesongen av «trekant» ble deltakerne pushet inn i mange ulike seksuelle situasjoner. Denne gang er det ikke bare Benjamin som blir utsatt for dette. Også programlederen Johanna må danske burlesk, omtrent helt avkledd.

De fleste er enige om at vi lever i et samfunn med et ekstremt sexpress. Det kom også frem i «Trekant». Programlederen Even uttalte at han følte at det var «på tide» å debutere seksuelt da han var 16 år. Men hva gjør NRK? Jo, de presser tre unge programledere til å kle av seg og kysse fremmede mennesker.

I tillegg bagatelliserer de tafsing og klåing. En rekke undersøkelser viser at svært mange tenåringsjenter opplever seksuell trakassering som et stort problem. De blir befølt og føler seg beglodd. Og det er akkurat det programlederen Johanna utsettes for i første program. Først må hun danske burlesk. Deretter må hun kle av seg til undertøyet og bli knadd på og klådd på av Even – for han skal vise hva han har lært om erogene soner.

Reaksjonene mot «Trekant» var mange og sterke i fjor. NRK-sjef Håkon Moslet har uttalt at mye av kritikken var usaklig, men at programmet er utvidet for å gi mer plass for refleksjon. Vi klarer ikke å se at programmet har løftet seg av den grunn. Tvert i mot virker det som om NRK vil bryte enda flere grenser – og opptre enda mer spekulativt.

Innlegget er skrevet sammen med Jarle Haugland, daglig leder i Familie og Medier. Vi er begge tilknyttet tankesmien «Skaperkraft»

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Ikke rart med ønske om oppheving av NRK-monopolet

Publisert over 8 år siden

Det ønsker jeg selv. Venstre-siden har jo hatt bukta og begge endene innen media-markedet i altfor mange år. Det er jo over 80% av journalistene som er venstre-orienterte og det blir ikke mye demokrati og rettferdighet av det. Dette har vært min påpekning i lang tid. Men det ser nå ut til at flere og flere får øynene opp for at verden ikke bare er av venstre-siden, men har også andre innfallsvinkler. Jeg hadde besøk av noen venner av oss forleden og mannen kunne fortelle om hvordan Blindern i begynnelsen av 70-åra var invadert av Akp-ml-aktivister. Når disse senere har overtatt i både Arbeiderpartiet og ellers alle samfunns-arenaer inkl barnehager, skoler, universitet og byråkratiet - så er det ikke rart vi har fått det vi har fått. Det er noe med årsak og virkning og det gjelder på ALLE områder i livet. Vi ser jo hvordan avkristningen har fått vokse, men vi får bare brøle litt vi kristne også. Vi vil også ha et ord med i laget og heldigvis er det mange som får øynene opp for dette. Ellers takk for dine fine innlegg og stå fortsatt på for kristen-heten. Gud velsigne deg i Jesu navn. Amen. STÅ PÅ - for Jesu skyld.

Kommentar #2

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Espen Ottosen. Gå til den siterte teksten.

Benjamin sier i programmet at han synes kyssing er «nesten mer seriøst» enn å ha sex. Da virker det en smule paradoksalt at NRK ber han om å kysse tre fremmede i løpet av noen minutter.

Det er veldig mange som mener det at kyssing "kan" være mer seriøst enn sex. Men det er ikke det samme som at det er det i enhver situasjon.
Og vi må huske på at Trekant jo ikke tar med absolutt alt disse deltakerne sier og mener, for alle tv-programmer er klippet og ordnet for at de skal holde seg innenfor tiden de har.

Jeg har hørt mange "diskusjoner" om dette med kyssing og hva folk legger i et kyss. Og ofte så er det bred enighet om at et kyss er noe av det mest intime man kan ha sammen med et annet menneske. Vel og merke dersom man har sterke og ekte følelser for den man kysser.

Dersom det er en person man ikke har følelser for på den måten, eller en fremmed, så er det for mange langt mindre betydningsfullt med et kyss enn med sex.

Jeg opplever sjelden at noen sliter med å se denne forskjellen.
Uten at det betyr at man behøver å synes at det er greit å kysse en fremmed.

Men om man synes det er greit eller ugreit å kysse en fremmed, så er begge deler like "normalt". Nrk formidler jo i mine øyne informasjon om kyssing.


På samme måte så er det ikke alle som synes det er greit å stå naken på tv for at noen skal kunne "peke" på en og fortelle om kroppens erogene soner.
Men for andre igjen, så er nakenhet i en slik setting noe de ikke har noen problemer med.
Så her er svært individuelle forskjeller blant folk, og det må være lov :)

Og på samme måte som det i mine øyne formidles informasjon om kyssing, så formidles det info om erogene soner selv om det står en splitter naken mann og dame der som de erogene sonene vises på. Og selv om en av ungdommene påpekte at han slet med å konsentrere seg fordi det sto en mann med penisen fremme, så viser jo det bare at han følte det litt flaut. Men det betyr jo ikke at han overskred sine grenser i en slik form at han egntlig ikke ville ha gjort det.
Det er jo mye som kan være flaut uten at det betyr at man overskrider personlige grenser.

Og selvfølgelig er det mye av det som informeres om i Trekant som kunne vært gjort annerledes. Men det betyr ikke at annerledes nødvendigvis hadde vært "bedre". For blir slike programmer for "tørre og kjedelige" og rent informative uten litt situasjoner hvor ungdom kan kjenne seg litt igjen i, så tror jeg ikke det gir like mye på det som går på åpenhet og at det ikke skal være for flaut å snakke om.
Og med ordene "kjenne seg igjen" så har det ingenting med at det er ting man faktisk har gjort selv.

Kommentar #3

Sølvi Sveen

32 innlegg  4497 kommentarer

Publisert over 8 år siden
Torill Born. Gå til den siterte teksten.

Det er jo over 80% av journalistene som er venstre-orienterte og det blir ikke mye demokrati og rettferdighet av det.

Er langt utenfor hva denne debatten handler om. Men hva slags yrke man velger blir jo ofte påvirket av hvilke "verdier" man står for.

Høyre siden har jo ofte litt mer konservative folk. Og journalist-yrket er vel litt for lite konservativt for mange kanskje?

Men her er svært mye som spiller inn. Og jeg tror nok at mennsker som er nyskjerrige, som ønsker å være med å påvirke samfunnet, avsløre "løgnere", få "sannheten" for en dag, osv, oftere tiltrekkes av slike yrker som journalistyrket.

Jeg tror nok at innen en god del yrkesgrupper så kan man finne store "tendenser". Som feks på samme måten som det finnes typiske "kvinne" og "manns" yrker.

Men det betyr jo ikke at man kan forsøke å påvirke forskjellige ting med å "reklamere" for at man trenger flere av en "type" mennesker i et yrke. Uten at man kan tvinge folk til å faktisk velge det de selv "brenner" for og ønsker å jobbe med :)

Kommentar #4

Trond Hans Farner Kverno

19 innlegg  248 kommentarer

Jeg beklager meget

Publisert over 8 år siden

- men jeg har nettopp sett den "anatomiske episoden" av Trekant på web-tv. Vel egentlig tilskyndet mer av debatten her enn av egen nysgjerrighet.

Og da slår det meg at det har vært en altfor lang tradisjon (liten t - ikke stor T!) å gjemme anatomien rundt seksualiteten under et skamteppe. Med ganske store konsekvenser til følge.

Jeg kan ikke si hva som er farlig med anatomisk undervisning.

Integreringen av denne undervisningen må i alle fall skje i den enkeltes hode.Seksualitet skal "anvendes" med kunnskap og ansvar, ikke med frykt eller uvitenhet.

I den nye oversettelsen av Saloms Høysang leser vi:

(Høys.fra kap. 4)

"4. Halsen din er som Davidstårnet,
          bygd av tilhugget stein.
          Tusen skjold henger på det,
          alle heltenes rundskjold.
          
     5 Brystene dine er som to gasellkalver,
          tvillinger som beiter mellom liljene.
          
     6 Helt til dagen blåser skyggene bort,
          går jeg til myrrafjellet
          og til røkelseshøyden.
          
     7 Alt hos deg er vakkert, min elskede,
          du er uten feil."


Om dette skulle leses i gudstjeneste, skulle vi slutte med "Slik lyder Herrens ord". I noen ritus ville dette tilogmed b li besvart med "Gud være lovet!"

(Kanskje vi skulle begynne å lete etter myrrafjellet eller røkelseshøyden også?)        

Kommentar #5

Trond Hans Farner Kverno

19 innlegg  248 kommentarer

Og jeg er trygg på dette

Publisert over 8 år siden

til tross for at foregående innlegg kjører meg helt utenfor både "konservativ" og "liberal" i norsk teologisk debatt.

Mest leste siste måned

Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
16 dager siden / 1202 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
22 dager siden / 1201 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
8 dager siden / 845 visninger
Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
4 dager siden / 805 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 620 visninger
Humanismens hellige skrifter
av
Didrik Søderlind
nesten 2 år siden / 580 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere