Verdidebatt

Lukas 15, 8-9

Hva ligger det gjemt i denne liknelsen? Alle Jesu liknelser er dype, og for å forstå dem må vi studere dem grundig, det er ikke nok med en overfladisk gjennomlesning.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Liknelsen i sin helhet: #8 Eller om en kvinne har ti sølvpenger og mister én av dem, tenner hun ikke da et lys og feier huset og leter nøye til hun finner den? 9 Og når hun har funnet den, ber hun sammen venninner og naboer og sier: Gled dere med meg, for jeg har funnet igjen sølvpengen som jeg hadde mistet!# (Lukas 15,8-9)Nå vil sikkert mange ile til for å fortelle meg at jeg har utelatt det siste verset, men dere kan jeg berolige med å si; nei, jeg har ikke glemt det verset for dette verset er ikke en del av selve liknelsen. Jeg skal komme tilbake til det til slutt.

For å forstå denne liknelsen må vi ta inn over oss at det i liknelser, i likhet med profetier, brukes bilder eller andre kjente uttrykk som var lett forståelige for folk i Jesu samtid. Vi må derfor se på nøkkelordene og "oversette" dem et forståelig språk. Nøkkelordene her er: kvinne, sølvpenger, tenner et lys, feier huset, venninner, (naboer), glede.

Kvinne: er kirke eller menighet.

Sølvpenger: er noe verdifullt som denne kirken har fått overlevert.

Tenne et lys: det er at kirken blir opplyst på en eller annen måte.

Feie huset: det er å gjøre rent, i kirken.

Venninner: er andre kirkesamfunn.

(Naboer): er egentlig ikke et nøkkelord men her betyr det resten av verden.

Kirken (kvinnen) har altså fått 10 sølvpenger som er verdifulle. Men hva er det kirken har fått av Gud som er ti i tallet? Jo De ti bud. Så står det at kirken (kvinnen) mister et av budene (en sølvpenge). Men har kirken mistet et av budene? Mange vil si at dette ikke er tilfelle, men det er nettopp det som kirken har gjort i og med at det fjerde budet ikke respekteres av kirken i sin helhet, det er kun en liten gruppe som respekterer dette budet slik det ble gitt. Vel, budet (sølvpengen) ble mistet ganske tidlig i kirkens historie, og det ble tent et lys for å finne det igjen. Dette lyset er reformasjonen. Det er reformasjonen som brakte lyset inn i kirken, og i lyset fra reformasjonen begynte man å gjøre rent eller fjerne menneskelige tradisjoner (feie huset) og man fant igjen dette budet inne i kirken etter at man hadde feiet ut alt rusk og rask (menneskelige tradisjoner og menneskebud) som hadde samlet seg opp gjennom årene. Full av glede over at man hadde funnet tilbake budet (den verdifulle sølvpengen) forteller de som fant budet denne gledelige nyheten til alle andre kirkesamfunn (venninner) og verden for øvrig (venner).

Ja, gled dere venninner og naboer, for den sølvpengen som var mistet er funnet igjen.

Så til verset som avslutter liknelsen. Det forteller oss at det var stor glede både hos de som fant budet og blant Gud og hans engler som er i himmelen da budet ble funnet igjen. Det var like stor glede over dette som for hver synder som omvender seg til Gud. #På samme måte, sier jeg dere, blir det glede blant Guds engler over én synder som omvender seg.# (Lukas 15,10)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt