Verdidebatt

Kose-teologi

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Tydelige motstandere av det kristne budskapet er enkle å forholde seg til.  Det er verre med dem som betegner seg som en del av folden, og samtidig skyter tvilspiler i all offentlighet mot det evangelium de «tror» på.  Allerede rett etter Skapelsen møtte menneskene denne utfordringen. Da slangen fristet Adam og Eva, benektet den verken Guds eksistens eller at han hadde talt til dem. I stedet sådde han tvil hos dem om Gud virkelig hadde sagt og ment det de trodde de hadde hørt. Resultatet var fatalt. Fellesskapet med Gud ble brutt.

Mandag denne uken gikk den kjente kristne artisten Sigvart Dagsland ut i Aftenposten med tydelige signaler om at han verken tror på nødvendigheten av frelse, at Jesus er eneste veien til Gud, eller at helvete finnes.  Anledningen var presentasjonen av biografien som har kommet om Dagslands liv, kalt «Nesten frelst».

«Jeg vil vi skal følge Jesu bud. Han satte alle bud til side og beholdt bare det viktigste: Barmhjertighetsbudet. Hvis det synker inn, vil alt endres,» sier Dagsland, som synes at begreper som synd og skam burde raderes bort fra den religiøse bevissthet.
Videre mener Dagsland at kirken snart må åpne seg for om hvorvidt Gud kan finnes i andre religioner, og om en skal fortsette å mene at helvete finnes.
Når Dagsland vil fjerne begrepene synd og skam fra den kristne troen, sier han samtidig at hele Jesu død og forsoningsverk var helt unyttig. Det er store ord fra en liten mann. Fjerner vi Jesu forsoning fra evangeliet, da han døde for å sone all verdens synd og skam, tar vi nemlig bort hele innholdet i den kristne troen.   

Dagsland mener Jesus er viktig, men sparker bena under hele årsaken til at Jesus kom. Selv vil ikke Dagsland kalle seg frelst. Summen av hans budskap er at ingen mennesker trenger å ta konsekvensen av sin synd. Alle kommer til Gud, for Gud er god og barmhjertig. Den dyktige artisten har imidlertid glemt at Gud både er rettferdig og kjærlig. Det var nettopp i  sin store kjærlighet til oss han iscenesatte sin enorme og helt nødvendige frelsesplan.

Sammen med bl.a. artistkollega Bjørn Eidsvåg er Dagsland  en tydelig foregangsmann for den moderne liberalismen eller en såkalt kulturkristendom som skal gjøre kristendommen mer akseptabel for moderne mennesker. Det moderne menneske vil ikke høre om synd og skam, men skaper i  sin arroganse i stedet sin egen kristendom som er spiselig for alle. Teologi blir byggeklosser vi selv kan flytte på alt ut i fra hva vi selv opplever som rett og meningsfylt.  

Gud er allmektig. Han har talt. Hvem er vi som tør å rokke ved det Ordet han talte? Har det moderne mennesket virkelig blitt så opphøyd i seg selv at det tror det kan snu opp ned på Guds frelsesplan og gjøre den dyrt kjøpte forsoningen til en unyttig hendelse?  
Jo da, Gud har virkelig sagt! Og han mente det han sa!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt