Verdidebatt

Kan Behring Breivik ha trigget bølgen av voldtekter?

Den svenske voldsforskeren Peter Gill sier det kan være en sammenheng mellom bølgen av overfallsvoldtekter i Oslo og Anders Behring Breiviks handlinger.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Når en markant økning i overgrep inntreffer, krever dette ofte en forklaring som er går utover patologien hos den enkeltstående overgriperen, sier Gill.

Gill setter økningen i voldtekter i sammenheng med Anders Behring Breiviks grenseløse framferd. Professoren har lest terroristens manifest, og sitter i en svensk gruppe som har i oppgave å vurdere faren for skoleskytinger.

– Det som er spesielt med Breivik, er at han satte en ond tanke ut i livet. Mange barn er mobbet, mange barn er aggressive, men de gjør ikke tanker om til handling av den grunn, sier Gill, som er professor ved Høgskolen i Gävle.

Han mener overfallsvoldtekter kan være et utslag av maskulin aggresjon, i større grad enn voldtekter begått i rus eller voldtekter som blir begått i nære relasjoner.

– Det er ren spekulasjon, men om økningen i overfallsvoldtekter i Oslo viser seg ikke å være tilfeldig, så kan det være en sammenheng med det Breivik gjorde, sier professoren.

Kan Gill ha rett i at det kan ha vært sammenheng mellom Anders Behring Breiviks terror og voldtektsbølgen?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt