Verdidebatt

Hvordan følge Jesus?

Hva betyr det å følge Jesus? Hvilke endringer i livet mitt må skje, og skal skje som følge av at jeg følger Jesus. Hva må jeg gjøre for å bli forandret eller helliggjort?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er i det siste postet flere innlegg her på VD om temaet kristen livsstil og hvilke konsekvenser det skal få å følge Jesus. Sist ute er Sunniva Gylver med innlegget Kristen Livsstil?  Andre innlegg er Den lammende nåden av Torleiv Haus og Billig nåde – tom religion av Tor Erling Fagermoen. Tore Holte skrev innlegget Bekjenn din synd – Våg å være naken. Alle er meget gode innlegg som utfordrer meg.

Jeg kunne selvsagt kommentert på et av disse innleggene, men velger i stedet å skrive et innlegg selv, rett og slett fordi jeg er redd en kommentar vil ”drukne” her inne. Samtidig har jeg muligens en litt annen tilnærming enn det de andre skribentene har valgt.

Hva betyr det å følge Jesus? Hvilke endringer i livet mitt må skje, og skal skje som følge av at jeg følger Jesus. Hvordan skal jeg forandres?

Jeg er redd vi starter i feil ende. Fokuset er i alle fall feil slik jeg ser det. Rekkefølgen er nemlig helt avgjørende.

Frelse først
For det starter med at jeg ikke ser noen muligheter i meg selv. Med det mener jeg at jeg ikke kan se at det i meg selv er noe som kan føre meg til Himmelen. Det finnes ingenting hos meg som gjør meg skikket til å kunne kalle meg kristen. Jeg har ingenting å tilby Jesus. Alt er bare svart og elendig. Det er den Hellige Ånd som er kommet inn, og viser meg mitt sanne jeg. Den viser meg klart og tydelig at jeg er en synder. Så prøver jeg å skjerpe meg. Unnlater visse ting. Forsøker å bli "bedre". Men så mislykkes jeg, snubler og faller. Nytt nederlag. Prøver igjen, reiser meg og går videre. Men snubler og faller igjen. Nederlag følger nederlag og motløsheten er til å ta og føle på. "Nei, jeg blir aldri noen god kristen."

Men det er da Jesus får komme med sin nåde. Uforskyldt. Det er ikke fortjent som følge av mine forsøk. Nei, på tross av mine forsøk så kommer Jesus og gir meg nåde for alt. Jeg kan bare ramse opp alle mine feil, mangler og synder, og Jesus gir nåde for alt. Jeg er 100 % frelst. For enten er man 100 % frelst eller så er det 0. Ikke noe imellom.


Hva skjer så?
Er det nå jeg skal se en forandring i livet mitt? Er det nå jeg skal følge Jesus og bli et lys i verden?

Vel, for min egen del kan jeg si at syndene er like mange. Tankene er like vonde. Hvorfor det? Jeg skulle jo forandres?

Hva er det da egentlig som er sannheten?

Det gamle jeg kan ikke forandres. Ha det klart. Det gamle jeg som elsker synden, med vonde tanker og som snakker vondt om min neste er akkurat det samme. Så lenge jeg lever her på jorden vil det være det samme og jeg kan ikke bli kvitt det. Derimot har jeg fått et nytt liv inn i meg da jeg tok imot Jesus. Det nye livet hater synden og alt det vonde. Det står imot det gamle jeg. Jeg har i meg en åndskamp. Forandringen som jeg da venter på og som jeg ønsker, har kun med kampen mellom disse to å gjøre. I Bibelen snakker vi om helliggjørelse.


Hvem vinner?
Det er her jeg tror vi kan gå i en grøft, eller ha feil fokus. Om jeg ønsker å forandre meg selv, og forsøker å forandre meg så er det det gamle jeg jeg bearbeider. Det er umulig. Jeg kan ikke bli kvitt synden i meg. Det gamle jeg elsker synden. Nå vet jeg at jeg selvfølgelig kan forandre min personlighet, og gjennom tanker og disiplin forandres til det bedre. Men i bunnen ligger synden. Den blir jeg ikke kvitt.

Fokuset må være på Jesus. Helliggjørelsen er uløselig knyttet til Jesus. Lever vi nær Jesus så styrker vi det nye livet i oss, og det gamle dødes. Det er egentlig enkel ernæringslære. Den som får mat lever. Den som sultes svekkes.

Det vanskelige kan derimot være å vite hvordan vi lever nær Jesus? Men gjør vi det også vanskeligere enn det egentlig er? Her er noen tips fra Øyvind Andersen;

  • Les i Bibelen. Der finner du Jesus og hva han sier til deg. Ta til deg næring i form av Guds ord.
  • Be daglig. Snakk med Jesus.
  • Bekjenn din synd daglig. Rams opp og bekjenn dine synder hver dag. Si synden ved navn.

Gjør vi dette vil det nye livet i oss vokse og det gamle livet vil svekkes. Likevel vil vi synde. Men synden hersker ikke på samme måte i livet vårt, for det nye livet har styrke til å kjempe. Forandring vil komme, men fullkomne blir vi ikke før vi har forlatt denne verden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt