Verdidebatt

Vårt Land sparker nedover!

Vårt Land, ved Helge Simonnes bekymrer seg nok en gang over trygdemottakere, og faren for at de skal jukse til seg mer enn de har rett til.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Land, ved Helge Simonnes bekymrer seg nok en gang over trygdemottakere, og faren for at de skal jukse til seg mer enn de har rett til.

I Vårt Land 26. oktober viser Simonnes til at NAV har avslørt bedrageri av trygd for 20 millioner kroner, fordelt på 67 saker.

For å ha presisert det med en gang; jeg er enig med Simonnes i at dette er alvorlig og at NAV bør ta de nødvendige forholdsregler for å kunne avsløre slik svindel.

Men når det er sagt, undrer jeg meg over at Vårt Land for andre gang på kort tid på lederplass setter søkelyset så sterkt på dette. Hva er 20 millioner kroner egentlig i et samfunn som vårt - sammenlignet med den virkelig omfattende økonomiske kriminaliteten som blir begått av enkeltindivid og bedrifter?

Når skal Vårt Land sette et kritisk søkelys på våre styrtrike medborgere som har tjent seg rike på andres arbeidsinnsats, men som gjør alt de kan for å unndra inntekt for beskatning? Når skal vi få en tilsvarende kritisk journalistikk på norske bedrifter som benytter seg av slavelignende arbeidskraft i fattige land? Det er nok å ta av når det gjelder økonomisk kriminalitet i vårt velfødde land.

Dersom Helge Simonnes ønsker å bidra til et mer rettferdig samfunn, der godene våre blir fordelt ut fra andre og mer demokratiske spilleregler enn i dag, - da tror jeg han bør starte med å fokusere på helt andre grupper enn trygdemisbrukerne som tross alt utgjør en liten gruppe blant de mange som mottar slike stønader.

NAV har avslørt 67 saker som trygdemisbruk. Hva vet vi om livssituasjonen for enkeltmenneskene i disse sakene, og hva som har gjort at de har brutt lovverket? Det kan tenkes at mange av dem har vært i fortvilede situasjoner og kriser. Jeg tipper at det kan være flere formildende omstendigheter for disse "lovbryterne" enn for alle dem som unndrar inntekter eller plasserer formuer utenfor rekkevidde av beskatning.. Hva snyter disse sistnevnte borgerne fellesskapet for mon tro?

Som en kristen avis håper jeg at Vårt Land for framtida vil passe seg for  ukritisk å "sparke nedover". Neste gang dere skriver om trygdejuks håper jeg at dere tar en kikk bak tallene, og forsøker å få fram hva som kan føre til slik svindel. Samtidig er det å ønske at dere setter denne svindelen i perspektiv når det gjelder det totale omfanget av økonomisk kriminalitet i Norge.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt