Verdidebatt

Hvordan havnet vi her?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De siste dagene har jeg reflektert en del over innvandringsdebatten og samfunnsutviklingen generelt. Begge deler gjør meg betenkt.

Skjellsordene hagler på nett. Innvandrere som tar del i den offentlige debatten får hatske meldinger tilsendt. Utøya-ofre hetses både per post og på åpen gate. Media oppleves av mange som å være en aktør. Hele området er "touchy" og mange våger ikke uttale seg under fullt navn.

Debatten skjer ikke i et vakum. Samfunnet er blitt mye mer brutalt. Verst er det her i Oslo, som er blitt en utrygg by. Nesten 50 overfallsvoldtekter er anmeldt. Dessverre er både anmeldelser og overfall kun toppen av isfjellet på det området. Så har man andre problemer også. Antall ran skal være oppe i hele 10 000, bare i år. Det er helt vilt.

I drabantbyene er det også økende tegn til problemer. Bilbranner synes nytt av året, men var varslet, da fenomenet er et kjent problem i andre land. Det fryktes at også flere problemer etter hvert skal spre seg hit. For det er ikke bedre i resten av Europa. Meningsmålinger viser større motsetninger der enn vi har hjemme. I tillegg har de en økonomisk krise på toppen.

Alt dette gir en opplevelsen er at tingene spinner ut av kontroll. Det er heller ingenting skaper rekruttering til ekstreme bevegelser, mer enn nettopp det. Kanskje er det på tide å tenke gjennom hvordan vi havnet der vi er nå?

Var det riktig å gå inn i Schengen? Er det nok kontroll med asylsøkere? Er politi, rettsvesen og kriminalomsorgen skalert til å dekke dagens utfordringer?

Hva med andre og mer forebyggende områder? Har endringene i utdannelsessystemet vært av det gode? Hvorfor detter så mange ut av skolen?

Vi bør i større grad lære av de valgene som er foretatt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt