Trygve W. Jordheim

107    130

Er det voksnes ansvar å drive ungdomsarbeid?

Trenger voksne å ha dårlige samvittighet for å overlate ungdomsarbeidet til unge mennesker?

Publisert: 26. okt 2011 / 678 visninger.

– Idealet har vært å ansette en 19-årig, mannlig ungdomsleder som kan spille gitar, har minibusslappen og draget på damene. Hvis målet er at alle jenter skal bli forelsket i ungdoms- lederen, er målet nådd, sier Hans Kristian Skaar, leder av Norsk Luthersk Misjonssambands barne- og ungdomsarbeid i onsdagens utgave av Vårt Land.

– Hvis vi har et større mål, må voksengenerasjonen som har levd et liv med Jesus og er glad i ungdommer, selv komme på banen, sierSkaar.

Trenger voksne å ha dårlige samvittighet for å overlate ungdomsarbeidet til unge mennesker?

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Andreas Ose Marthinussen

31 innlegg  1194 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Trygve W. Jordheim. Gå til den siterte teksten.

Trenger voksne å ha dårlige samvittighet for å overlate ungdomsarbeidet til unge mennesker?

Trenger unge å ha dårlig samvittighet for å overlate eldreomsorgen til eldre mennesker?

Hvor skal vi egentlig hen med hovedinnlegget? Sjelden har Ole Brumm hatt mer rett skulle jeg tro.

Svar
Kommentar #2

Sigmund Voll Ådnøy

133 innlegg  1586 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Jeg syns Skaar er inne på noe. Han setter det kanskje litt på spissen. En del steder er det likevel en trend at man gjør det omtrent som han illustrerte.

Noen ganger kan den "pur" unge lederen ha virkelige kvaliteter, og kanskje er han også ryddig i forhold til det relasjonelle, og begynner ikke å flørte vilt. Jeg ser det likevel som viktig at flere eldre voksne kommer mer på banen; der er jeg helt enig med Skaar. Jeg tror det har mye å si for oversikt, kontinuitet (iallfall hvis den "godt voksne" lederen har kontakt med andre generasjoner i gjeldende bedehus/organisasjon), balanse og det at ungdommene har godt voksne forbilder der de samles.

I tillegg kan det i aktiv ungdomssammenheng lett dukke opp situasjoner som krever sjelesorg og en erfaren lytter. I noen sammenhenger burde det også kanskje gis mer rom for nettopp dette. Men det er ikke så lett hvis alt skal være så "kjapt og ungdommelig" hele tiden. Og når det først kan dukke opp en situasjon av sjelesørgerisk art, kan det bli usunt dersom den nittenårige lederen får en "farsfunksjon" i møte med jenta på femten - som kanskje både trenger trøst og er forelska i den hun "har tilgjengelig" til å søke trøst hos.

I tillegg til alt dette tror jeg mange ungdommer rett og slett liker å være med godt voksne. De trives med dem. Det er mye usagt mellom generasjonene. "Gidder disse unge, fremadstormende å prate med meg, da?" kan personer over en viss alder lure. "Har han der som er såpass oppi åra, tid til å høre på meg, da?" undrer gjerne ungdommen. Dette er min erfaring. Det usagte er at begge parter faktisk ønsker å bruke tid med hverandre. Kristne ungdomsforeninger o.l. er ofte en ypperlig arena for nettopp dette. Mer tilrettelegging for dette - ja takk.

I KFUK-KFUM, som jeg har brukt litt tid som både leder og medlem hos, fins det mange klubber, kor og foreninger der man alltid har tilstedeværelse av godt voksne. Slik har det bl.a. vært i min hjembygd Ås så lenge jeg kan huske. "Ungt ansvar - voksen tilstedeværelse" har vært et viktig motto, og jeg syns det er blitt fulgt godt, stabilt og varig opp, over tid. Og tilstedeværelsen innebærer også et stort ansvar, som den "godt voksne" tar. Jeg kan være uenig med KFUK-KFUM i mye - og synes tidsånd, musikkvalg m.m. er på jordet - men dette vil jeg hedre dem for: Modne, reflekterende voksne som lenge har vært "på banen" og bryr seg om de unge - med et våkent øye og med praktisk hjelp.

Svar
Kommentar #3

Markus Westermoen

0 innlegg  357 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Sokrates ble i sin tid dømt til døden for ugudelighet og å korrumpere ungdommen, men til forskjell fra oltidens grekerne tror jeg nok at ungdommen kan få det til helt på egenhånd. :)

Mine erfaringer er at det beste ungdomsarbeidet er det ungdom selv gjør, og det bør være et mål at ungdom får styre selv, men at de kan dra nytte av erfaringene til de som var ungdom tidligere. Dessverre er det ikke alle steder og i alle organisasjoner det finnes ungdom som selv tar initiativ, og jeg anser det som et oppdrager-ansvar å gå foran med et godt eksempel. Voksne bør ikke være dårlige eksempler, men når voksne prøver og misslykkes kan være en inspirasjon for ungdom som ikke tør prøve. Det å ha en med erfaring å gå til når en selv mislykkes har dessuten stor verdi, både for ung og gammel.

Når unge mennesker "korrumperes" får hele samfunnet merke konsekvensene i lang tid, mens dersom eldre føres vill av populistiske politikere eller av misfornøyde samfunnsdebattanter vil det ikke nødvendigvis overføres til neste generasjon. "Ansvarlige" borgere burde føle ansvar både overfor unge og eldre, og intuitivt vil jeg forvente mer ansvarlighet fra mennesker med mye livserfaring selv om det ikke er en selvfølge.

Ole Brumm sier mye klokt, og i valget mellom boksemelk og honning til brødet sier han (Bringsværd): "begge deler - men det er ikke så farlig med brødet". De eldre og de unge har hver sin oversettelse av Ole Brumm, så om ungdommen skal lære at "ja takk, begge deler" også er Ole Brumm (Egner) må de, som det antydes (?), ha med både unge og gamle - så er det ikke så farlig med minibusslappen.  

Svar
Kommentar #4

Sigmund Voll Ådnøy

133 innlegg  1586 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Enig med deg i en del av det du sier, Westermoen. spesielt dette: "Voksne bør ikke være dårlige eksempler, men når voksne prøver og misslykkes kan være en inspirasjon for ungdom som ikke tør prøve."

Voksne som forbilde i det å prøve ting - og ikke legge skjul på at man ikke får til alt, hvis noe mislykkes, kan gi ungdommer større trygghet til å selv prøve oppgaver, og ta initiativ til ting. Vi kan se ulikt på hvor mye tilstedeværelse godt voksne skal ha blant ungdommen. Men at de har en forbildefunksjon som bør komme til sin rett på best mulige måte, er vi vel nokså enige om. Voksne som virker perfekte og f.eks. er rigide i sin ryddighet (eller overkontrollerende istedenfor tjenende), gir ikke rom for at unge folk tar ansvar. Voksne som står på, men mislykkes - og særlig de som også kan be om tilgivelse for feilene (hvis de skulle gjøre alvorlige feil) - kan gi spillerom og trygghet til unge ledere, og til unge generelt, med det de har å bidra med.

Svar
Kommentar #5

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden
Trygve W. Jordheim. Gå til den siterte teksten.

– Hvis vi har et større mål, må voksengenerasjonen som har levd et liv med Jesus og er glad i ungdommer, selv komme på banen

Nå har ikke jeg lest artikkelen i Vårt Land enda. Her i fjordene i Ryfylke kommer ikke avisa før i ettermiddag.

Jeg er enig med Skaar i utsagnet jeg siterte, og tenker umiddelbart at vi må samarbeide om dette. Ungdommen og foreldregenerasjonen i lag. Det er uten tvil veldig verdifullt at voksne mennesker med livserfaring og som har levd lenge med Jesus er med i ungdomsarbeidet. Fordi noen ganger er det nødvendig med små justeringer på kursen.

Til spørsmålet om foreldregenerasjonen bør ha dårlig samvittighet, så vil jeg ikke være så bastant, men vil beskrive litt hvordan jeg selv har det;

Jeg er i ferd med å få ungdommer i hus. Hvilket ungdomstilbud som venter på mine kan jeg ikke vite for sikkert. Det svinger litt her inne i fjorden. Men jeg vet en ting; jeg kan ikke forvente at andre skal ta ansvar for at mine barn og ungdommer får et godt tilbud. Jeg må bidra selv.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Åge Kvangarsnes kommenterte på
Et gudsbilde og et perspektiv på forsoningen.
15 minutter siden / 58 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 676 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 1 time siden / 676 visninger
Øyvind Holmstad kommenterte på
Plast, et miljøproblem
rundt 1 time siden / 4832 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 1 time siden / 1074 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 10 timer siden / 676 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 10 timer siden / 676 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Livets to utgangar og Jesu definisjon av fortapinga.
rundt 10 timer siden / 676 visninger
Ingebjørg Kesseboom kommenterte på
Jeg vokste opp med «Død over Israel!»
rundt 11 timer siden / 10229 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Kristendommen «over ævne»
rundt 11 timer siden / 1074 visninger
Torgeir Tønnesen kommenterte på
Ole Hallesbys radiotale i 1953
rundt 11 timer siden / 1293 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Drømmen om evig liv forsurer tilværelsen
rundt 11 timer siden / 611 visninger
Les flere